• Business

    Γιατί η Βουλγαρία έγινε παράδεισος επιχειρηματικότητας. Οι ευθύνες Τσακαλώτου


    Κάπως αργά ανακάλυψαν στην κυβέρνηση τις επιχειρήσεις-φαντάσματα που έχουν την έδρα τους στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες, τις λεγόμενες “εταιρείες-σφραγίδες” που έχουν μόνο ένα ΑΦΜ, χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα, προκειμένου να μπορούν να φοροδιαφεύγουν με την άνεσή τους.

    Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στο φαινόμενο αυτό σε πρόσφατη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, λες και είναι κάτι το καινούργιο. Όμως δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καινούργιο φαινόμενο. Πρόκειται για μία τάση που έχει “ανακαλυφθεί” στα χρόνια της κρίσης, καθώς η αυξημένη φορολογία και οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές “σπρώχνουν” πολλούς επιχειρηματίες στη φοροδιαφυγή, καθώς θεωρούν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν. Και η “επίθεση” αυτή στο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα τα τελευταία δύο χρόνια, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε, όπως ανέφερε η Κατερίνα Παπανάτσιου, πλέον οκτώ στις δέκα εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που ανοίγουν σε γειτονικές χώρες είναι εταιρείες-σφραγίδες.

    Τώρα, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών κοιτάζει πώς θα “διορθώσει” αυτήν την κατάσταση. Και όταν λέει να τη “διορθώσει”, εννοεί να αναγκάσει τους επιχειρηματίες που έχουν ανοίξει εταιρείες-φαντάσματα στη Βουλγαρία να πληρώσουν τους διαφυγόντες φόρους. Στην πραγματικότητα, όμως, αν ήθελε να διορθώσει πραγματικά το πρόβλημα, θα έπρεπε να το χτυπήσει στη ρίζα του. Και η ρίζα του προβλήματος δεν είναι η φοροδιαφυγή – η φοροδιαφυγή είναι το σύμπτωμα. Η αιτία είναι η υπερφορολόγηση και οι εξωφρενικές ασφαλιστικές εισφορές. Και αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η αιτία, τότε δε θα λυθεί κανένα πρόβλημα.

    Επομένως, όσους ελέγχους κι αν κάνει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, όσα πρόστιμα κι αν επιβάλουν, όσο κι αν κυνηγήσουν τις εικονικές εταιρείες, στο τέλος θα βρεθούν να κυνηγάνε την ουρά τους. Ακριβώς επειδή κυνηγάνε το σύμπτωμα, και όχι την αιτία που έκανε τη Βουλγαρία να μοιάζει… παράδεισος επιχειρηματικότητας μπροστά στην ελληνική κόλαση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλαλούμ στις αστικές συγκοινωνίες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων-Πότε ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό: Ποιο είναι το Arctos που βγαίνει προς πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ