• Business

    Φορο-σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους: Πάνω από τα 1.250 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος

    Εφορία

    Εφορία


    Οι χειρότεροι φόβοι για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις επιβεβαιώνονται. Από την αρχή φαινόταν ότι η επιβάρυνση φέτος για τους φορολογούμενους θα είναι αυξημένη, κάτι που άλλωστε προκύπτει και από τον στόχο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Και ο λογαριασμός μέρα με τη μέρα ανεβαίνει.

    Στην αρχή, όπως συνηθίζεται, ο πρόσθετος φόρος που υπολογιζόταν για κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό κυμαινόταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 500-600 ευρώ, καθώς αυτοί που σπεύδουν να υποβάλουν πρώτοι τις φορολογικές τους δηλώσεις είναι πάντα αυτοί που έχουν επιστροφή φόρου ή μηδενικά εκκαθαριστικά, και όχι τα κύρια “θύματα” της εφορίας. Καθώς όμως η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων πλησιάζει, ακόμα και οι… απρόθυμοι αναγκάζονται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, και σε πολλές περιπτώσεις αυτό που βλέπουν είναι πραγματικά τρομακτικό, καθώς οι επιβαρύνσεις, ειδικά για μισθωτούς με εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα και φορολογούμενους με έσοδα από ενοίκια, είναι εξοντωτικές.

    Έτσι, ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει πλέον από κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει εκτοξευθεί στα 1.260 ευρώ, όταν μόλις μία μέρα νωρίτερα ήταν χαμηλότερος κατά 50 ευρώ, ενδεικτικό του πόσο ραγδαία ανεβαίνει ο λογαριασμός καθώς πλησιάζουμε στις 17 Ιουλίου. Παράλληλα, από τις περίπου 5.570.000 φορολογικές δηλώσεις που είχαν εκκαθαριστεί μέχρι την Πέμπτη, πάνω από το 40% (δηλαδή περισσότερες από 2.250.000) ήταν χρεωστικές, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες μέρες. Αντίθετα, επιστροφή φόρου βγάζουν μόνο 880.000 εκκαθαριστικά, με τη μέση επιστροφή να κυμαίνεται στα 350 ευρώ, ενώ οι μηδενικές δηλώσεις αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια.

    Και βέβαια στη φορολογική επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί και η τραπεζική προμήθεια που θα πληρώνουν στο εξής οι φορολογούμενοι (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) που θα πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ των τραπεζών, ενώ πρόβλημα έχει ανακύψει και με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, που θα πρέπει να επισκεφθούν τις τοπικές εφορίες για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, καθώς δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα του Taxisnet ως κατ’ επάγγελμα αγρότες, λόγω των προβληματικών στοιχείων που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην εκκαθαρίζονται οι δηλώσεις τους και να κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση φόρου και το έμμεσο αφορολόγητο.

    Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται έντονες πιέσεις από λογιστές, επιμελητήρια και φορολογούμενους για νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν τελικά κριθεί αναγκαίο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: O Τσίπρας «ευχαριστεί» τους δανειστές για την έξοδο από το υπερβολικό έλλειμμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απειλεί ο Τσαβούσογλου – Τσίπρας: «Η Τουρκία αρέσκεται στο να μην σέβεται»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστροφή φόρου 45 εκατ. ευρώ σε 142.000 δικαιούχους φορολογουμένους



    ΣΧΟΛΙΑ