• Business

    Τραμπ-Τσίπρας: Τι θα συζητήσουν οι δυο άνδρες για την ενέργεια. Το παρασκήνιο και τα ονόματα


    Ζητήματα ενέργειας θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην πολυαναμενόμενη συνάντηση που θα έχουν στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο.

    Η ενέργεια είναι άλλωστε ένας από τους τομείς στους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη σημασία, και ειδικά στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου θέλει να “χτυπήσει” την ενεργειακή κυριαρχία της Ρωσίας και να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα. Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται ήδη στα σκαριά δύο μεγάλα έργα με αμερικανική εμπλοκή: οι δύο αγωγοί TAP και IGB.

    Επιπλέον, υπάρχει ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, στον οποίο η αμερικανική Tellurian φέρεται ως επικρατέστερη για να αποκτήσει ποσοστό 20% της Gastrade (μετά τη ΔΕΠΑ, τον όμιλο Κοπελούζου, την GasLog του Πήτερ Λιβανού και πιθανόν τη βουλγαρική BEH), ενώ τόσο η Tellurian όσο και ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Cheniere είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων LNG για την περίοδο 2018-2020, για την οποία αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός από τη ΔΕΠΑ.

    Ο Τραμπ και το επιτελείο του θεωρούν πως αν “κατακτήσουν” την ελληνική αγορά με το αμερικανικό φυσικό αέριο, θα ανοίξει ο δρόμος για την επέλασή του και στις γύρω χώρες, καθώς η Ελλάδα θεωρείται “πύλη” για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου εδώ και χρόνια “κάνει παιχνίδι” η Μόσχα. Το αμερικανικό αέριο έχει, βέβαια, ένα μειονέκτημα: είναι ελαφρώς πιο ακριβό από το ρωσικό. Όμως έχει και ένα πλεονέκτημα: είναι πιο σταθερό από το ρωσικό, με την έννοια ότι η προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου εξαρτάται από τις διαθέσεις των Ουκρανών, που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν κάποια στιγμή θα αποφασίσουν να κλείσουν τις βάνες, προκαλώντας πανδαιμόνιο στις χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο. Επομένως, οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται τεράστια.

    Παράλληλα, αμερικανικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τους υδρογονάνθρακες, κυρίως στην Κρήτη (Exxon Mobil), όπου ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να πιέσει τον πρωθυπουργό για επίσπευση των διαδικασιών, ενώ πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται για την απόκτηση λιγνιτικών μονάδων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θα πέσει τελικά «black» στην επένδυση της BlackRock στον Κηφισό;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Πώς μια start up θα πείσει τους επενδυτές να ανοίξουν το πορτοφόλι τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Marks & Spencer: Μένει ή φεύγει; Τι σχεδιάζει για την ελληνική αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ