• Business

    Έκπληξη: Γιατί εμφανίστηκε τώρα το κρυμμένο χρήμα. Οι προσδοκίες των αγορών


    Από αλλού περιμέναμε να δούμε το “κρυμμένο” χρήμα να βγαίνει από τα σεντούκια, κι από αλλού το βλέπουμε τελικά. Απ’ ό,τι φαίνεται, όσοι έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες πριν την επιβολή των capital controls το 2015 δεν ενδιαφέρονται τόσο να επιστρέψουν εκεί τα χρήματά τους, παρά τους ελκυστικούς λογαριασμούς καταθέσεων που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες, όσο να επενδύσουν σε μία αγορά που μέχρι πρότινος θεωρείτο “κλειστή” και απαγορευτική για τους περισσότερους: την αγορά των εταιρικών ομολόγων.

    Όπως γράφαμε χθες στο mononews.gr, αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση στη δημόσια προσφορά του ομολογιακού δανείου του Ομίλου Μυτιληναίου, η οποία ξεκίνησε χθες Τετάρτη, είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο όχι μόνο από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών, όπως αναμενόταν, αλλά και από απλούς επενδυτές, οι οποίοι επικοινωνούν με τις τράπεζες ζητώντας να μάθουν πώς μπορούν να συμμετάσχουν στην έκδοση!

    Δηλαδή, απλοί μικροεπενδυτές που πιστεύουν στις προοπτικές της επιχείρησης θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους εκεί. Αυτό θεωρούν πως είναι προς το συμφέρον τους, προσβλέποντας σε μία ικανοποιητική απόδοση.

    Γιατί τώρα;

    Το γεγονός ότι κάνουν τώρα την εμφάνισή τους δειλά-δειλά σχετίζεται προφανώς με τις πρόσφατες εξελίξεις. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει ότι το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της οικονομίας απομακρύνεται. Το σύννεφο της αβεβαιότητας αρχίζει να διαλύεται. Και οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα είναι πολύ καλές για να τις παραβλέψει κανείς, κάτι που επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις των αγορών.

    Το σημαντικό είναι ότι, όπως φαίνεται από την περίπτωση του Ομίλου Μυτιληναίου, αυτές τις ευκαιρίες φαίνονται αποφασισμένοι να τις εκμεταλλευτούν και οι απλοί αποταμιευτές, άνθρωποι δηλαδή που δεν ασχολούνται με το Χρηματιστήριο, άνθρωποι που ουσιαστικά απέχουν από το ζωντανό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, όμως χάρη στα εταιρικά ομόλογα βρίσκουν το δρόμο για να βάλουν τα χρήματά τους ξανά στην αγορά. Και αυτό φυσικά αποβαίνει προς όφελος όλων, αφού και οι επιχειρήσεις κερδίζουν, και η οικονομία ενισχύεται, και οι επενδυτές βγάζουν καλές αποδόσεις.

    Ευτυχώς, κατά τα φαινόμενα θα υπάρξουν στο μέλλον αρκετές ευκαιρίες για τέτοιες επενδύσεις, καθώς οι επιτυχημένες εκδόσεις του ΟΠΑΠ τον Μάρτιο και της Sunlight πρόσφατα άνοιξαν την όρεξη πολλών εταιρειών, που θέλουν (και μπορούν) να εκμεταλλευτούν αυτό το momentum.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΚΤ: Κατά 600 εκατ. ευρώ μείωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι μεγάλες αυταπάτες του Τσίπρα. Νομίζει ότι θα φέρει την ανάπτυξη, αλλά φέρνει μνημόνια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Μπίλλης στο mononews.gr: «Το ομόλογο εχέγγυο για την ανάπτυξη της Sunlight»



    ΣΧΟΛΙΑ