• Business

    Εφορία: Όλη η αλήθεια για τις παραγραφές των ελέγχων έως το 2005

    Αφορολόγητο


    Στη δημοσιότητα δόθηκε η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τους αναδρομικούς φοροελέγχους και για ποιες οικονομικές χρήσεις μπορούν αυτοί να γίνονται, προκειμένου να συμμορφωθούν οι έλεγχοι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πενταετή παραγραφή.

    Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, ανοιχτές μπορούν να παραμείνουν ακόμα και υποθέσεις που χρονολογούνται από το 2001, αλλά μόνο στην περίπτωση που για αυτές δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η παραγραφή είναι 15ετής (και άρα η χρήση 2001 παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2017).

    Ειδικότερα:

    • Υποθέσεις που χρονολογούνται από την περίοδο 2001-2005, δηλαδή 15 χρόνια πριν, μπορούν να ξανανοίξουν μόνο αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η παραγραφή είναι 15ετής. Άρα, οι υποθέσεις του 2001 που υπόκεινται σε 15ετή παραγραφή θα παραγραφούν μετά το πέρας της 31ης Δεκεμβρίου του 2017. Πάντως, εκτιμάται ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ λίγες.

    • Για υποθέσεις της περιόδου 2006-2008, παρότι η πενταετία έχει παρέλθει προ πολλού, και πάλι μπορούν να γίνουν έλεγχοι για τέτοιες υποθέσεις, εφόσον υπάρχουν “συμπληρωματικά στοιχεία”. Τι συνιστά όμως “συμπληρωματικό στοιχείο”; Στην ΑΑΔΕ ποντάρουν στη λίστα των εμβασμάτων που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες, για την οποία καλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου μήνα, αν αποτελεί “συμπληρωματικό στοιχείο” που αναιρεί την παραγραφή ή αντίθετα δε λογίζεται ως τέτοιο, με το σκεπτικό ότι ήταν ανέκαθεν διαθέσιμο από τις τράπεζες και απλά το Δημόσιο άργησε να το ζητήσει. Αντίθετα, δεδομένο θεωρείται ότι οι λίστες που έρχονται από το εξωτερικό (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς κλπ) αποτελούν πράγματι συμπληρωματικά στοιχεία. Σημειωτέον ότι σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται δεκαετής παραγραφή, και άρα η 31η Δεκεμβρίου του 2017 θα είναι η τελευταία μέρα πριν την παραγραφή για τη χρήση 2006.

    • Για τις υποθέσεις από το 2008 ως το 2011 υπάρχει επίσης ένα “παραθυράκι”, καθώς η απόφαση της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει έως και δέκα χρόνια, μπορούν να προχωρήσουν οι έλεγχοι εφόσον διαπιστωθεί φοροδιαφυγή. Πρόκειται για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, για τις οποίες η παραγραφή επιμηκύνθηκε από τα 5 στα 20 χρόνια, και η πενταετής παραγραφή δεν είχε επέλθει πριν την 1η Ιανουαρίου του 2014, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Άρα και σε αυτήν την περίπτωση, οι φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι.

    • Για τις υποθέσεις από το 2011 και μετά, αυτές δεν έχουν παραγραφεί (η χρήση 2011 παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2017) και οι έλεγχοι θα διεξάγονται κανονικά και με το νόμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ήταν αυτό που δυσκόλευε πάντα την αξιολόγηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Αλαφούζος: Πώς έχασε πάνω από 40 εκ ευρώ στον ΠΑΟ. Το παρασκήνιο της αποχώρησης του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπ. Οικονομικών: Αλλάζουν τους φόρους. Τι να περιμένουμε



    ΣΧΟΛΙΑ