• Business

    Οι business των 420 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Βουλγαρία

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Ισχυρή είναι η παρουσία της κατασκευαστικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη γειτονική Βουλγαρία, όπου έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η θυγατρική της, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχει αναπτύξει στη χώρα δύο λειτουργικά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 30 MW.

    Πρόσφατα η άλλη θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ, ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη επένδυση του ομίλου στη Βουλγαρία, η οποία αφορά στην κατασκευή ενός εντυπωσιακού 20ώροφου κτιρίου στην πλατεία Μακεδονίας της Σόφιας, ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της βουλγαρικής πρωτεύουσας, με πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και το όνομα αυτού, City Tower.

    Η συνολική επιφάνεια του πύργου, που είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια στη χώρα, εκτείνεται σε 55.000 τετραγωνικά μέτρα, και διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ έξι επιπέδων με 370 θέσεις, ενώ στον πρώτο του όροφο στεγάζει εμπορικούς χώρους επιφάνειας 1.700 τετραγωνικών μέτρων, και στους άλλους 19 ορόφους στεγάζει γραφεία συνολικής επιφάνειας 36.000 τετραγωνικών. Μάλιστα, ήδη σχεδόν όλοι οι εμπορικοί και γραφειακοί χώροι του κτιρίου έχουν μισθωθεί και πληροφορίες θέλουν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να σχεδιάζει εντός του 2018 να διαπραγματευτεί την πώληση του City Tower.

    Πριν από τη μεγάλη αυτή επένδυση, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη ολοκληρώσει πολλές μικρότερες στην αγορά ακινήτων της Βουλγαρίας. Μεταξύ αυτών, η κατασκευή του συγκροτήματος 3 TOPS στη λεωφόρο Βουλγαρίας στη Σόφια, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Borovets Euphoria Club στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς, το Hermes Park που στεγάζει το κατάστημα IKEA, καθώς και το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών Gerganitza Palace σε προάστιο της Σόφιας.

    Σημαντικές είναι και οι επενδύσεις της εταιρείας στον τομέα των υποδομών, καθώς, πέρα από τα δύο αιολικά πάρκα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχει υλοποιήσει δύο σιδηροδρομικά έργα, και συγκεκριμένα τις γραμμές Πλόβντιβ-Σβίλενγκραντ και Ντιμίτροβγκραντ-Σβίλενγκραντ, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει και το έργο κατασκευής της σήραγγας Ζελέζνιτσα, προϋπολογισμού 128 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη της Βουλγαρίας, με μήκος 2 χιλιομέτρων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Πανγαία: Στα 58,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Καραμούζης-Φ. Καραβίας: H Eurobank είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε κίνδυνο οι ελληνικές τράπεζες-«Ξεφορτώνονται» με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς τα κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ