• Business

    Το σχέδιο για 6 δισ. ευρώ ρευστό. Πώς θα κλείσουν οι τράπεζες τις εταιρείες-φαντάσματα


    Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις-ζόμπι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές και μικρομεσαίες, το πολύ σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουν… εξοντωθεί. Αυτό λένε εμφατικά τραπεζίτες το τελευταίο διάστημα, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους ως προς τις εταιρείες-φαντάσματα που δεν είναι βιώσιμες και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, όμως για διάφορους λόγους συνεχίζουν τη λειτουργία τους, συσσωρεύοντας ακόμα μεγαλύτερα χρέη σε βάρος των τραπεζών.

    Το να σκοτώσεις ένα ζόμπι, όπως ξέρουμε από τις ταινίες τρόμου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως και το να “σκοτώσεις” μια εταιρεία-ζόμπι μέχρι πρότινος ήταν μία πολύπλοκη διαδικασία, που απαιτούσε μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες, καθώς δεν υπήρχε ένα θεσμικό πλαίσιο γύρω από τη διαδικασία αυτή, με αποτέλεσμα τα περιουσιακά στοιχεία των νεκροζώντανων εταιρειών να παραμένουν “παγιδευμένα” και οι τράπεζες να μην μπορούν να τα ρευστοποιήσουν.

    Πλέον, τα πράγματα είναι αλλιώς. Οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και το νέο πλαίσιο γύρω από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανοίγουν το δρόμο στις τράπεζες για να προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν οι τράπεζες κινηθούν όπως πρέπει στο θέμα αυτό, μπορούν να απελευθερώσουν “παγιδευμένο” χρήμα της τάξεως των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Ώρα για δράση

    Όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες επικαλούνταν την απουσία θεσμικού πλαισίου για να δικαιολογήσουν την απροθυμία τους να αναλάβουν δράση κατά των επιχειρήσεων-ζόμπι. Τώρα καλούνται να αποδείξουν έμπρακτα να δείξουν το ζήλο τους – και, εδώ που τα λέμε, δεν έχουν λόγο να μην το κάνουν. Άλλωστε, από αυτή τη διαδικασία δε θα βγουν κερδισμένες μόνο οι τράπεζες, αλλά και οι υγιείς επιχειρηματίες, που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα, άπαξ και έχουν απαλλαγεί από τον “βραχνά” των ζόμπι.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε πιέζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, που στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική που εκδόθηκε πρόσφατα αναφέρεται για πρώτη φορά στο θέμα των επιχειρήσεων-ζόμπι, καλώντας τις τράπεζες να δώσουν οριστικές λύσεις για το πρόβλημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς ο Βαρουφάκης μας έκανε πειραματόζωα. Και δεν του έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη. Γιατί;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύδροι Βρούτση για Τσίπρα: Έκθετη η κυβέρνηση, «χάθηκαν» πόροι 859 εκατ. για τις συντάξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο: Δίνουν πίσω από 170 έως 2.750 ευρώ λόγω λαθών στον υπολογισμό του ΕΦΚΑ



    ΣΧΟΛΙΑ