• Business

    ΑΑΔΕ: Τι θα κάνει με τις λίστες (Lagarde κλπ) μετά την απόφαση του ΣτΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Έντονες είναι οι διεργασίες στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το πώς θα αντιδράσει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομικότητα των φοροελέγχων, η οποία απειλεί να εκτροχιάσει τα προσδοκώμενα έσοδα από τις διάφορες “λίστες φοροδιαφυγής” (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς κλπ).

    Μέχρι τώρα από το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν τις δηλώσεις σχετικά με το θέμα αυτό, αν και έχουν περάσει δύο μήνες από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς καταστρώνουν τα σχέδιά τους για το αν και πώς μπορούν να ξεπεράσουν τον “σκόπελο” του ΣτΕ, ελπίζοντας πως θα βρουν κάποιο “παραθυράκι” που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής, χωρίς να παραβιάσουν την απόφαση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουν μέχρι στιγμής δοθεί κατευθυντήριες γραμμές στους εφοριακούς για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις.

    Οι ελπίδες του ΥΠΟΙΚ εναπόκεινται πλέον στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει επί της απόφασης του ΣτΕ, διαμορφώνοντας το οριστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ τον προηγούμενο μήνα, οι φορολογικοί έλεγχοι δεν μπορούν πια να γίνουν σε οικονομικές χρήσεις πριν το 2011, αν και είναι εφικτή η αξιοποίηση στοιχείων και για την περίοδο 2006-2011, εφόσον προκύπτουν πρόσθετα στοιχεία για τον φορολογούμενο που τον εμπλέκουν σε φοροδιαφυγή, όπως είναι η παρουσία του σε μία από τις λίστες φοροδιαφυγής. Όμως οι χρήσεις πριν το 2006 έχουν… πεθάνει, δηλαδή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε αναδρομικούς φοροελέγχους και τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.

    Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούν να πετύχουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι με κάποιον τρόπο να ξαναβάλουν στο “κάδρο” των φοροελέγχων και την περίοδο από το 2002 έως το 2005, κατά την οποία εντοπίζονται πολλά στοιχεία για φοροδιαφυγή, κάτι που εκτιμούν πως μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση άρθρων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

    Για την ώρα, λοιπόν, το μόνο που μπορούν να κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι να περιμένουν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε να δουν τι περιθώριο ελιγμών διαθέτουν και αν μπορούν να “παρακάμψουν” κανονικά και με το νόμο την απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν τα έσοδα από το “σαφάρι” κατά της φοροδιαφυγής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχεται ρύθμιση χρεών και για όσους έμειναν εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ θα φέρω επενδύσεις στην χώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το 1/5 της ελληνικής οικονομίας παραμένει «μαύρο»



    ΣΧΟΛΙΑ