• Business

    Στο κυνήγι των οφειλόμενων της ΔΕΗ η Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου

    • NewsRoom

    Ορέστης Τσακαλώτος. Επικεφαλής Qualco


    Ξεκινά για τα καλά το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, καθώς αναλαμβάνει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο για την είσπραξη των οφειλόμενων, που αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, κοινοπραξία εταιρειών στην οποία μετέχουν τράπεζες, δικηγορικές εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας και ούτω καθ’ εξής.

    Επικεφαλής της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε από τον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί τον Μάιο είναι η εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίων χρέους Qualco, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, ξάδελφος του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Πέραν της Qualco, στην κοινοπραξία μετέχουν επίσης οι ΙΒΜ Ελλάδος, Deutsche Bank London Branch, Εστία Business Group, Deloitte Business Solutions, KPMG, Qualco UK Kappa Research και η δικηγορική εταιρεία Ν. Ανδρικόπουλος.

    Η εταιρεία Qualco δραστηριοποιείται από το 1998 σε θέματα διαχείρισης χαρτοφυλακίων χρέους και, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, έχει παράσχει υποστήριξη σε 70 πελάτες σε 15 χώρες για την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου χρέους τους, τη βελτίωση του συστήματος εισπράξεων και τη βελτίωση της απόδοσής τους.

    Οι υπηρεσίες που προσφέρει η Qualco περιλαμβάνουν διαχείριση κόκκινων δανείων, μείωση των οφειλών πελατών, καθώς και τιτλοποιήσεις, πωλήσεις οφειλών και ανάλυση χαρτοφυλακίων.

    Υπενθυμίζεταο ότι η Qualco, του «γαλάζιου Τσακαλώτου», όπως έχει χαρακτηριστεί ο Ορέστης Τσακαλώτος, ήταν μεταξύ των εταιρειών – μετόχων της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση που είχε αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων το 2016.

    Να σημειωθεί, επίσης, ότι, με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, η ΔΕΗ ζητά από τον σύμβουλο:

    • Να εκπονήσει αναλυτικό πλάνο υλοποίησης υπηρεσιών
    • Να αναπτύξει στρατηγική διαχείρισης οφειλών και να καθορίσει συστηματικές δράσεις διαχείρισής τους
    • Να μελετήσει την εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης, τιτλοποίησης απαιτήσεων
    • Να σχεδιάσει πλαίσιο υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων και να υποστήριξη την υλοποίησή τους
    • Να αναλάβει τη διαχείριση επιλεγμένου τμήματος πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι μέχρι την εξόφληση των διακανονισμών που συναφθούν.

    Ο προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι 12 εκατ. ευρώ (ανώτατο όριο) και προβλέπεται ότι η αμοιβή του αναδόχου θα καθορίζεται ως ποσοστό επί των εισπράξεων οφειλών που επιτυγχάνει. Έτσι για πελάτες με ενεργή σύμβαση το ανώτατο ποσοστό της αμοιβής είναι 8% για πελάτες χωρίς ενεργή σύμβαση 12% μέχρι 2000 ευρώ οφειλή και 10% για μεγαλύτερη από 2000 ευρώ οφειλή.

    Για μεγαλύτερες οφειλές η προκήρυξη προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερες αμοιβές (μέχρι 30 χιλιάδες 10%, μέχρι 50 χιλιάδες 20% και άνω των 50 χιλιάδων 30%).

    Η απόφαση για την ανάδειξη της κοινοπραξίας της Qualco δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιτόκιο 7,25% για μη ρυθμισμένες οφειλές της ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς «double play» με φυσικό αέριο και ρεύμα η ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπερταμείο: Με τους παχυλούς μισθούς βρήκαν άλλη μια ωραία ιδέα. Διαβάστε την



    ΣΧΟΛΙΑ