• Business

    Νέος καβγάς με τον ΟΛΠ στο ΔΣ του ΕΒΕΠ: Θερμό το κλίμα για τον Πάνο Ξενοκώστα – Προτείνεται επενδυτική συμμετοχή στο ναυπηγικό κόμβο της ONEX

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Β. Κορκίδης – Π. Ξενοκώστας – Άγγ. Καρακώστας – Τάσ. Βαμβακίδης


    Νέα κόντρα μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας του Πειραιά και των εκπροσώπων της Cosco στην Ελλάδα, ξέσπασε κατά τα διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

    Αντίθετα το ΔΣ του ΕΒΕΠ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ONEX του Πάνου Ξενοκώστα να πάρει μετά τη Σύρο, Ελευσίνα, και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά,  ενώ έλαβε ομόφωνη απόφαση για επενδυτική συμμετοχή σε έναν Ενιαίο Ναυπηγικό Κόμβο εθνικής σημασίας από τον όμιλο ONEX Shipyards.

    Αυτή τη φορά στην μία πλευρά του τραπεζιού ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης και από την άλλη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Άγγελος Καρακώστας και ο εμπορικός διευθυντής της Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Α.Ε. Τάσσος Βαμβακίδης.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, επανέλαβε σχεδόν το σύνολο των ζητημάτων που χωρίζουν Cosco και τη ναυτιλιακή κοινότητα του μεγάλου λιμανιού. Έκανε λόγο για το γεγονός ότι ο ΟΛΠ αγοράζει προμήθειες από το εξωτερικό, αντί να απευθυνθεί στην τοπική αγορά, έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ετοιμάζει η Cosco στο Σ.ΕΜΠΟ, και για την οποία αντιδρούν ναυτιλιακές εταιρείες και πρακτορεία, ενώ έκανε αναφορά και στα θέματα της ναυπηγοεπισκευής.

    Ο κ. Κορκίδης ουσιαστικά κατηγόρησε την Cosco, ότι άλλα δεσμεύεται και άλλα κάνει, φέροντας σαν παράδειγμα την λιγοστή επιχειρηματική συνεργασία που έχει με την τοπική οικονομία, προτιμώντας να συνεργάζεται με εταιρείες από το εξωτερικό, ενώ όταν ερχόταν ως ο κινέζος επενδυτής, έκανε λόγο για επενδύσεις που θα φέρουν υπεραξίες στην οικονομία, τόσο τον τοπική όσο και στην εθνική.

    Αναφέρθηκε ξανά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία έθεσε σε εφαρμογή η Cosco, ενώ ο κ. Κορκίδης, επεσήμανε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ότι είχαν συμφωνήσει να αναμένουν πρώτα να ¨ανέβει»  στο διαδίκτυο το αντίστοιχο κρατικό σύστημα, και μετά να λειτουργήσει η ιδιωτική πλατφόρμα.

    Από την πλευρά τους οι κ.κ Καρακώστας και Βαβμακίδης, συμφώνησαν να ελέγξουν αναλυτικά τις προμήθειες που κάνει ο ΟΛΠ, και να φέρουν τα στοιχεία σε επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. του ΕΒΕΠ, ενώ στη ότι αφορά την πλατφόρμα, όπως έγινε ννωστό στο mononews, υπογράμμισαν ότι στην πραγματικότητα, αυτή η πλατφόρμα πραγματοποιεί ηλεκτρονικά μόνο όσες συναλλαγές γίνονταν μέχρι πρόσφατα με το χέρι, και αυτό λόγο της πανδημίας του κορονοϊού.

    Η ONEX

    Τελείως διαφορετικό ήταν το κλίμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δ.σ. του ΕΒΕΠ, όσον αφορά την ONEX. Στην συνεδρίαση στην οποία έλαβε μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

    Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό, αφού όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες και υποστήριξη της ναυτιλίας, ανυπομονούν να επαναλειτουργήσει η Ελευσίνα, για να αυξηθεί ο όγκος εργασίας τους. Παράλληλα το δ.σ. του ΕΒΕΠ υποστηρίζει και την προσπάθεια του ελληνιαμερικανικού ομίλου να πάρει και το τρίτο μεγάλο ναυπηγείο της χώρας, το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου, το ναυπηγείο Σκαραμαγκά.

    Επίσης, οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που θα υποβληθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου για προέγκριση από την ΕΕ και, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται τα οικοσυστήματα του εμπορίου, της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των μεταφορών-logistics, της ναυπηγοεπισκευής και των ναυτιλιακών υπηρεσιών, που μπορούν, με τη σωστή υποστήριξη, να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Η πρόβλεψη της άμεσης και έμμεσης επίπτωσης του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία είναι της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ, ενώ η υιοθέτηση νέων πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών, μπορούν να οδηγήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού και των εξαγωγών της χώρας μας σε πιο ανθεκτικές δομές εγχώριας παραγωγής. Παράλληλα, οι μηχανισμοί υλοποίησης θα πρέπει να είναι «γρήγοροι αλλά όχι πρόχειροι» ώστε να επιτευχθεί η απορρόφηση των πρώτων 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αρχίσουν να εισρέουν μετά το πρώτο τετράμηνο του 2021, καθώς και τα αρχικά 6 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 εντός του επόμενου έτους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ