• Business

    Νεώριο Σύρου: Ένα βήμα πιο κοντά στην επανεκκίνηση – Απομένει η απόφαση του δικαστηρίου

    Το ναυπηγείο Νεώριο της Σύρου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/syrostoday.gr/Δέσποινα Συλιβάνη


    Ικανοποίηση επικρατεί στην Onex, μετά την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής του Νεωρίου σε καθεστώς εξυγίανσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Σύρου.

    Κύκλοι της αμερικάνικης εταιρείας σημειώνουν πως τα πράγματα πήγαν πολύ καλά, καλύτερα απ’ ότι περίμεναν και τονίζουν πως ένα μεγάλο άγχος έφυγε. Πλέον περιμένουν την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και τυπικά το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πολύπαθων ναυπηγείων.

    Η πλειονότητα των πιστωτών πάνω από το 70%, μεταξύ των οποίων οι τράπεζες και ο ΕΦΚ τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας διάσωσης– όπως αναμένονταν άλλωστε-, ενώ κατά τάχθηκαν το Δημόσιο – κατά την πάγια τακτική του σε αυτές τις περιπτώσεις- αλλά και κάποιες εταιρείες που έχουν απαιτήσεις από την επιχείρηση.

    Η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί σε περίπου ένα μήνα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια μικρή παράταση. Η αίσθηση ωστόσο που υπάρχει είναι πως καταβάλλεται τεράστια πίεση να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό, δεδομένης και της σημασίας των ναυπηγείων για την τοπική αλλά και εθνική οικονομία.

    Να σημειωθεί πως η διαδικασία διάσωσης του Νεωρίου γίνεται με βάση το άρθρο 106δ του πτωχευτικού κώδικα, στα πρότυπα της διάσωσης του Μαρινόπουλου. Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει την είσοδο νέου επενδυτή στην επιχείρηση (στη προκειμένη περίπτωση η Onex του Πάνου Ξενοκώστα) και τη γενναία ρύθμιση των χρεών της.

    Ενδεικτικά προβλέπεται η διαγραφή του 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις καθώς και «κούρεμα» οφειλών προς τράπεζες και προμηθευτές. Για την ιστορία, τα χρέη του Νεωρίου τον Απρίλιο του 2018 ξεπερνούσαν τα 70 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Αληγιζάκης (Ελινόιλ): «Γιατί επιλέξαμε τον Ήρωνα –Ποια είναι τα επόμενα βήματα της συνεργασίας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεώριο: Στις 25 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση

     



    ΣΧΟΛΙΑ