• Business

    Νέο σύστημα για τις άδειες οδήγησης-Όλες οι αλλαγές στις εξετάσεις

    • NewsRoom
    Οδηγός


    Πρόστιμα ως και 6.000 ευρώ για εξεταστές και σχολές οδηγών και θεσμοθέτηση της συνοδευόμενης οδήγησης για τους 17άρηδες προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Στο νομοσχέδιο εγκρίθηκαν και δύο ακόμα τροπολογίες που προβλέπουν ρυθμίσεις για την κυκλοφορία φορτηγών και ρυμουλκούμενων οχημάτων και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, σε Ο.Α.Σ.Θ και ΟΣΕ.

    Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε τομές του νομοσχεδίου, τις κάμερες και τα μικρόφωνα εντός αιθουσών εξέτασης και οχημάτων, όπως και την ηλεκτρονική κλήρωση με την οποία καθορίζεται το ζευγάρι εξεταζόμενου και εξεταστή, τις πειθαρχικές ποινές και τα πρόστιμα που φθάνουν ως και τις 6.000 ευρώ για εξεταστές και σχολές οδηγών καθώς και ότι θεσμοθετείται η συνοδευόμενη οδήγηση για τους 17άρηδες.

    Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα οπότε και θα εφαρμοστεί κι έτσι «θα μπει τέλος στο πλυντήριο αδειών οδήγησης».

    Αναλυτικά ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Σπίρτζης τόνισε στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο επιφέρει σειρά από τομές στο σύστημα δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων:

    α) στην πραγματοποίηση των ειδικών δοκιμασιών εξέτασης (πορεία) χωρίς την παρουσία του εξεταστή μέσα στο εκπαιδευτικό όχημα για την αποτροπή συναλλαγής,

    β) στη δυνατότητα διενέργειας των ειδικών δοκιμασιών κάνοντας χρήση ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης καταγραφής (ηλεκτρονικές κάμερες) στα οχήματα,

    γ) στη διαμόρφωση συστήματος εποπτείας και ελέγχου των εκπαιδευτών που διενεργούν τις θεωρητικές εξετάσεις,

    δ) στη δημιουργία ειδικών διαμορφωμένων χώρων ή πιστών για τη διενέργεια των ειδικών δοκιμασιών και

    ε) στη θέσπιση δυνατότητας σε υποψήφιους οδηγούς στην ηλικία των 17 ετών να οδηγούν οχήματα με συνοδό.

    Ρυθμίσεις για την κυκλοφορία φορτηγών και ρυμουλκούμενων οχημάτων

    Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η τροπολογία των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με την οποία προβλέπονται:

    Ρυθμίσεις για την κυκλοφορία φορτηγών και ρυμουλκούμενων οχημάτων:

    Ειδικότερα:

    -Επιτρέπεται η θέση σε κυκλοφορία περισσότερων του ενός ρυμουλκούμενων ή ημιρυμουλκούμενων για κάθε ρυμουλκό ι.χ. σύμφωνα με υπουργική απόφαση.

    -Καταβάλλεται εφάπαξ εισφορά υπέρ του Δημοσίου που ορίζεται στο ποσό των 0,05 ευρώ ανά χιλιόγραμμο και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με υπουργική απόφαση, για τη θέση σε κυκλοφορία κάθε ρυμουλκούμενου πέραν του πρώτου, με το οποίο τέθηκε σε κυκλοφορία και το ρυμουλκό.

    -Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση ανανέωσης άδειας οδήγησης, με χρονικό περιορισμό για ιατρικούς λόγους πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, δεν καταβάλλονται το ποσό των 50 ευρώ ανανέωσης δικαιώματος οδήγησης καθώς και το πάγιο τέλος χαρτοσήμου και η εισφορά υπέρ τρίτων.

    Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμα ότι, με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται:

    -Οι διοικητικές κυρώσεις για τις παραβάσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην περίπτωση που διαπράττονται με φορτηγά, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα οχήματα

    -Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της χώρας.

    Τέλος, προβλέπεται ότι στους πόρους της Ανώνυμης Εταιρείας «ΑΝΑΠΛΑΣ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» περιλαμβάνονται εφεξής και η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και όχι μόνο επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Ο υπουργός Υποδομών έκανε δεκτή και τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη για προσλήψεις οδηγών και μηχανοδηγών μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη άμεσων αναγκών σε Ο.Α.Σ.Θ και ΟΣΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα αδειών οδήγησης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης – Τι αλλάζει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπή στα διπλώματα οδήγησης: Εξετάσεις από τα 17 και με ηλεκτρονική παρακολούθηση



    ΣΧΟΛΙΑ