• Business

    Νέο ρεκόρ στην αγορά ενέργειας – Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πάνε οι προμηθευτές- Τι προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ


    Καζάνι που βράζει η αγορά ενέργειας, καθώς η τιμή της στη χονδρεμπορική  σκαρφαλώνει σήμερα στα 247 ευρώ/MWh, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, οι προμηθευτές ενέργειας πιέζονται ασφυκτικά αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα προνομιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, και τα τιμολόγια ρεύματος τραβούν την ανιούσα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας) συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της ΔΕΗ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τα χαμηλά τιμολόγια ρεύματος. Μάλιστα, σημειώνεται ότι αν δε ληφθεί σχετική απόφαση, ώστε η προσφυγή να γίνει σε επίπεδο Συνδέσμου, κάποιοι προμηθευτές ετοιμάζονται να κινηθούν μεμονωμένα.

    Το πρόβλημα με τα χαμηλότερα όλων τιμολόγια που προσφέρει η ΔΕΗ, τις τελευταίες μέρες απασχολεί την αγορά, και όσο οι τιμές στη χονδρεμπορική συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.

    Τα ελκυστικά τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ήδη δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά προμήθειας και έχει αυξηθεί η κινητικότητα των καταναλωτών, δημιουργώντας μια τάση επιστροφής στη ΔΕΗ. Οι μετακινήσεις των καταναλωτών από εταιρία σε εταιρία πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνουν οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και όσο φτάνουν όλο και περισσότεροι φουσκωμένοι λογαριασμοί στα νοικοκυριά.

    Μετακινήσεις προς τη ΔΕΗ

    Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ήδη από το  Σεπτέμβριο οι μετακινήσεις καταναλωτών ήταν αυξημένες 50% σε σχέση με τον Απρίλιο και από το 1% έφτασαν το 1,5%. Τον Οκτώβριο όμως, όταν οξύνθηκε ακόμα περισσότερο η κρίση, το κύμα αυτό διπλασιάστηκε και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 2% του πελατολογίου των εταιρειών ενώ οι τάσεις αυτές συνεχίζονται.

    Στο περιβάλλον αυτό, η ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ ενοχλεί και οι εταιρείες προμήθειας διαμηνύουν σε διάφορους τόνους ότι αυτή η στήριξη της ΔΕΗ στους καταναλωτές δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το θέμα είναι σε γνώση του υπουργείο Ενέργειας, και εκτιμάται ότι άτυπα η περίοδος με τις ευνοϊκές χρεώσεις της ΔΕΗ θα κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, κάποιες εταιρείες προμήθειας δεν αντέχουν να δείξουν ως τότε ανοχή, με δεδομένο την ταχύτατη αύξηση των τιμών ρεύματος.

    Ερωτηθείς πριν λίγες ημέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε σχετικά: “Στο ρεύμα ήταν κεντρική πολιτική επιλογή η ΔΕΗ να κάνει εκπτώσεις. Αυτό όμως μπορεί να γίνει σε πεπερασμένους χρόνους και σε συγκεκριμένες κρίσεις. Αν η ΔΕΗ συνεχίσει να επιδοτεί έχει πρόβλημα η αγορά. Οι πολιτικές παρεμβάσεις στην αγορά έχουν έννοια και λόγο ύπαρξης όταν γίνονται σε μια περίοδο κρίσης. Αν όμως είναι σε ευθεία ανακολουθία με τις διεθνείς τιμές υπάρχει πρόβλημα”.

    Εξάλλου, ανάλογο θέμα λίγες ημέρες πριν είχε θέσει η Mytilineos, στο πλαίσιο της διαβούλευση της ΡΑΕ για τη μορφή των νέων τιμολογίων ρεύματος. Ειδικότερα, η Mytilineos,  που όπως τονίζει   στηρίζει πάγια την ενδυνάμωση της ΔΕΗ και τον ρόλο που έχει παίξει επί δεκαετίες στον εξηλεκτρισμό της χώρας, στη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας και των ελληνικών νοικοκυριών, είχε αναφέρει στη σχετική διαβούλεση:

    “…είναι σημαντικά χαμηλότερο το σταθερό τιμολόγιο του Βασικού Παρόχου σε σχέση με το συνολικό ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι προμηθευτές στη Χαμηλή Τάση. Καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα συγκεκριμένα ύψη τιμών, η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών οδηγεί σε αυξανόμενη και εκ νέου επιστροφή/μετακίνηση καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, έχοντας ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κλείσιμο της αγοράς και την περαιτέρω εξασθένιση του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής”.

    ΕΛΕΤΑΕΝ: Οι προμηθευτές να πληρώνουν την πράσινη ενέργεια στο κόστος

    Τις δικές της προτάσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας κατέθεσε χθες η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), με στόχο να αποτυπώνεται στον τελικό καταναλωτή το μειωμένο κόστος παραγωγής των ΑΠΕ. Η Ένωση προτείνει οι προμηθευτές να απολαμβάνουν τις προνομιακές τιμές των ΑΠΕ και οι ίδιοι να τις μετακυλύουν στα τιμολόγια και έτσι το ΕΤΜΕΑΡ να μην αποτελεί οριζόντια ρυθμιστική χρέωση αλλά ουσιαστικά να αποτελεί μέρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων.

    Ειδικότερα, για να γίνει αυτό, αναφέρεται, ότι θα μπορούσε να γίνει κάποιου είδους διμερούς συμφωνίας μεταξύ των προμηθευτών και του ΔΑΠΕΕΠ, ώστε να επιστρέφεται στους προμηθευτές αυτόματα, το παραπάνω κόστος – από τη συμφωνημένη τιμή που καθορίζεται από τους διαγωνισμούς- που πληρώνουν στη χονδρεμπορική αγορά για την πράσινη ενέργεια,

    Αν το σύστημα αυτό ετίθετο σε ισχύ, οι προμηθευτές θα πλήρωναν λιγότερα , και θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές των τιμολογίων τους, από τη μια και από την άλλη οι ΑΠΕ θα εξασφάλιζαν ότι τις τιμές που έχουν πάρει με τους διαγωνισμούς ανεξάρτητα από τις τιμές χονδρεμπορικής, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται στήριξη από το ΕΤΜΕΑΡ.

    Ανάλογη πρόταση έκανε και ο καθηγητής Παντελής Κάπρος μιλώντας στο mononews.gr ενώ, στο ίδιο πνεύμα είναι και η γαλλική πρόταση που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Ecofin.

    Τι προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ

    Ειδικότερα, όπως σημείωσε για να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί και η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει 4 προτάσεις πολιτικής:

    1. Ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία των νέων ανταγωνιστικών αγορών, με τελικά ωφελημένο τον καταναλωτή.
    2. Εδώ και πολλά χρόνια η ΕΛΕΤΑΕΝ, όπως και άλλοι φορείς του κλάδου των Α.Π.Ε., υποστηρίζουν την ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο κόστος των Προμηθευτών και το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος. Αν αυτό είχε συμβεί, το όφελος από τις φτηνές Α.Π.Ε. θα περνούσε αυτόματα στους καταναλωτές μέσω του ανταγωνισμού στην λιανική αγορά χωρίς να χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις.

    Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι Α.Π.Ε. θα απαλλάσσονταν από τον ρυθμιστικό κίνδυνο των χαμηλών πόρων του ΕΛΑΠΕ, που πλέον δεν θα εξαρτιόνταν από κρατικές αποφάσεις αλλά από την ίδια την αγορά. Στο παρελθόν, οι Α.Π.Ε. έχουν πληρώσει ακριβά αυτό το ρυθμιστικό ρίσκο εξαιτίας των ελλειμάτων που είχαν δημιουργήσει οι στρεβλώσεις της αγοράς και τα οποία κλήθηκαν, αδίκως, να καλύψουν οι Α.Π.Ε.

    1. Ριζική απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των Α.Π.Ε. και των δικτύων. Κάθε προτεινόμενο σχέδιο πρέπει να λαμβάνει οριστική απάντηση, θετική ή αρνητική, σε εύλογο χρόνο, που κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 έτη.
    2. Ολοκλήρωση των θεσμικών και τεχνικών παρεμβάσεων για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, την προώθηση της ενεργούς διαχείρισης ζήτησης από τους καταναλωτές, της αποθήκευσης και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μαζί με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.

      Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ