• Business

    Το νέο παρασκήνιο ΣΚΑΪ-Alpha: Η χρυσή μετοχή και η στρατηγική Αλαφούζου και Κοντομηνά

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος Okeanis Eco Tankers


    Με το… σταγονόμετρο βγαίνουν οι πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις που έχουν οι Γιάννης Αλαφούζος και Δημήτρης Κοντομηνάς για το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΣΚΑΪ και Alpha – άλλωστε, επισήμως καμία από τις δύο πλευρές δεν παραδέχεται την ύπαρξη αυτών των συζητήσεων, αν και αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι αυτές όχι μόνο υπάρχουν, αλλά βρίσκονται και σε προχωρημένο στάδιο.

    kontominas alafouzos

    Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα; Ότι οι δύο πλευρές συζητούν για ένα μοντέλο «συγκατοίκησης» και εναλλασσόμενες διοικήσεις, όπου το ενημερωτικό κομμάτι θα αναλάβει το επιτελείο του ΣΚΑΪ, ενώ το ψυχαγωγικό κομμάτι θα το αναλάβει το δυναμικό του Alpha. Ωστόσο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρές διαφωνίες ως προς το management του νέου καναλιού, που ενδεχομένως να «εκτροχιάσουν» το deal.

    Οι δυο άνδρες έχουν συμφωνήσει ότι ο ένας θα έχει το 50% και ο άλλος επίσης 50%. Όμως επειδή το σωστό management ορίζει ότι κάποιος πρέπει να έχει το πάνω χέρι πλέον και οι δυο διεκδικούν την χρυσή μετοχή. Δηλαδή το 50%+1 μετοχή.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξε διαφωνία και τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη.

    Η στρατηγική του ΣΚΑΙ 

    Γεγονός είναι πάντως ότι αυτός που «καίγεται» για deal δεν είναι τόσο ο Γιάννης Αλαφούζος, όσο ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Κι αυτό γιατί ο πρώτος έχει ήδη εξασφαλισμένο το τηλεοπτικό μέλλον του ΣΚΑΪ, επομένως ακόμα και αν οι συζητήσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση να μείνει εκτός νυμφώνος.

    Αντίθετα, ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν μπόρεσε να πάρει τηλεοπτική άδεια, ο «πόλεμος» κατά του Ιβάν Σαββίδη δεν φαίνεται να αποδίδει το ίδιο με τον πόλεμο κατά των πατέρα και υιού Καλογρίτσα (και επομένως είναι δύσκολο να εκπέσει και να καταλήξει η τηλεοπτική του άδεια στον Alpha, ως δεύτερο επιλαχόντα), και ο κίνδυνος να μείνει εκτός του νέου τηλεοπτικού σκηνικού ο Alpha είναι ορατός.

    Επιπλέον, από τους τέσσερις υπερθεματιστές λογικά δεν υπάρχει κάποιος άλλος με τον οποίο να μπορεί να συνεννοηθεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς (ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο ΑΝΤ1 κινούνται ανεξάρτητα και για τον Ιβάν Σαββίδη δεν τίθεται καν θέμα, αφού τον θεωρεί «λαγό» του διαγωνισμού) πέραν του Γιάννη Αλαφούζου, κι έτσι τα περιθώρια είναι πολύ στενά για τον ισχυρό άνδρα του Alpha.

    δημητρης κοντομηνας

    Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη μία άλλη πληροφορία που διαρρέει τις τελευταίες μέρες: ότι η πλευρά Αλαφούζου δε βιάζεται καθόλου να κλείσει ένα deal με τον Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά αντίθετα σκοπεύει να συνεχίσει επί μακρόν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να πιεστεί ακόμα περισσότερο χρονικά ο ιδιοκτήτης του Alpha, με δεδομένο ότι το «μαύρο» στα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν θα πέσει πιθανότατα στο τέλος  Ιανουαρίου.

    Η λογική της πλευράς Αλαφούζου είναι ότι όσο πλησιάζει η μέρα του «μαύρου», ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα είναι όλο και πιο πιεσμένος. Βεβαια και ο Γιάννης Αλαφουζος πιέζεται γιατί θέλει το ψυχαγωγικό τμήμα του Alpha. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον ακολουθήσουν οι μεγάλες βεντέτες του σταθμού. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Ένας παραγωγός εφόσον προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ των δυο ανδρών θα κληθεί να υπογράψει μια νέα σύμβαση με την νέα εταιρία που θα λέγεται πιθανότατα ΣΚΑΙ-Alpha. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι όλοι θα δεχτούν να την υπογράψουν καθώς δεν αποκλείεται να έχουν και άλλες προτάσεις από τον ανταγωνισμό. Με λίγα λόγια δεν μπορούν να υποχρεωθούν να υπογράψουν με μια άλλη εταιρία μια νέα συμφωνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ektakto-o-n-sakellariou-orise-ti-sinedriasi-tou-ste-gia-tis-adies/81179

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/o-polemos-e-pliri-exelixi-tsipras-se-kontomina-ise-ipodikos-ti-tha-apantisi-o-proedros-tou-alpha/80937

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ