ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Μπιλ Γκέιτς προέβλεψε ότι θα μπορούσαν να έχουν εγκριθεί και να διατεθούν έως και έξι διαφορετικά εμβόλια Covid-19 έως την άνοιξη του 2021, για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
«Περιμένω ότι θα έχουμε εγκριθεί περίπου έξι εμβόλια έως το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε μιλώντας στο Singapore FinTech Festival. Εκτός από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech που ήδη πήρε έγκριση, ο Γκέιτς σημείωσε ότι τα υποψήφια εμβόλια από Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax είναι πιθανό να πάρουν έγκριση τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, δεν κατονόμασε από ποια εταιρεία θα προέλθει το έκτο εμβόλιο, μεταδίδει το CNBC.
Στην Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησαν και οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η πρώτη που έκανε το εμβόλιο στη Βρετανία είναι μια γυναίκα 90 ετών και η εικόνα της την ώρα που εμβολιαζόταν έκανε το γύρο του κόσμου. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να δώσει έγκριση την Πέμπτη ώστε να ξεκινήσουν από την επόμενη ημέρα οι εμβολιασμοί.
Ο Γκέιτς, που με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation, στηρίζει πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και οι εμβολιασμοί, έδωσε συγχαρητήρια στις ρυθμιστικές αρχές των ανεπτυγμένων κρατών για την ταχεία πρόοδο στο θέμα των εμβολίων.
«Κάνουν σπουδαία δουλειά. Διεξήγαγαν τις δοκιμές τρίτης φάσης με έναν απίστευτα επαγγελματικό τρόπο, αναζητώντας τυχόν παρενέργειες και εξετάζοντας την αποτελεσματικότητα».
Ωστόσο, σημείωσε ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και από οργανισμούς, όπως ο δικός του, ώστε να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια θα διανεμηθούν δίκαια σε όλες τις χώρες, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι διανέμεται με δίκαιο τρόπο. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα κρίνεται η πρόσβαση κάποιου στο εμβόλιο από το πόσο πλούσιος είναι».
Ηδη το ίδρυμα Bill & Melinda Gates συνεργάζεται με το ινδικό Serum Institute, τον μεγαλύτερο παρασκευαστή εμβολίων από άποψη όγκου, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή και η διανομή του εμβολίου της AstraZeneca σε εθνικό επίπεδο.
Παρόμοια συμφωνία έχει κάνει και για το εμβόλιο της Novavax, όπως αποκάλυψε ο Γκέιτς, ενώ θα βρεθεί κατασκευαστής και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μόλις αυτό εγκριθεί.
Και τα τρία υποψήφια εμβόλια βασίζονται στην παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίων, που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν και να αποθηκευτούν με σχετικά χαμηλότερο κόστος και με λιγότερη δυσκολία από τα αντίστοιχα της Pfizer και της Moderna. Αυτό τα καθιστά πιο κατάλληλες επιλογές για διανομή μεταξύ των λιγότερο πλούσιων εθνών.
«Ο στόχος είναι να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια το 2021, οπότε ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πανδημία θα έχει τελειώσει κάποια στιγμή το 2022», δήλωσε ο Γκέιτς.
Διαβάστε ακόμα:
Βρετανία: Μια 90χρονη ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer (video)
V-Day στην Βρετανία: Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο μιλούν στο mononews για το εμβόλιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση MRB: Στην 3η θέση το ΠΑΣΟΚ, αξιωματική αντιπολίτευση η Πλεύση, στις 16 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ
- Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία Τρίτη και Τετάρτη στην Αττική – Πορεία κατά του Κυρανάκη ανακοίνωσε ο Λυμπερόπουλος
- «Χτύπημα» του Λιμενικού σε διεθνές κύκλωμα κοκαΐνης με διασύνδεση Ελλάδας – Λατινικής Αμερικής
- Ευρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών – Κατρακύλα -2,07% για τον DAX
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.