• Business

    Νέοι πλειστηριασμοί στον άλλοτε κραταιό Πετζετάκι

    • Στ. Κ. Χαρίτος

    Ο Γιώργος Πετζετάκις


    Στο σφυρί βγαίνουν άλλα τρία ακίνητα της άλλοτε πρώτης πολυεθνικής Α.Γ.Πετζετάκις για ένα εκατομμύριο ευρώ στις 31 Ιουλίου.

    Το πρώτο αφορά γήπεδο 10.449 τ.μ., στην περιοχή Κιλελέρ, στην Λάρισα με τιμή εκκίνησης τις 600.000 ευρώ. Το δεύτερο ακίνητο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη 5.210 τ.μ. και τιμή εκκίνησης 152 χιλιάδων ευρώ. Και το τρίτο στην Πάτρα, 13.239 τ.μ. και τιμή εκκίνησης 270.000 ευρώ.

    Η ιστορία της βιομηχανίας γνωστή. Αυτό που συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια αποτελεί την κατάληξη της μακρόχρονης ιστορίας της εταιρείας που ίδρυσε το 1960 ο Αριστόβουλος Πετζετάκις, με καταγωγή από την Αμοργό, κατοχυρώνοντας την πρωτοποριακή για τα χρονικά μέθοδο παραγωγής πλαστικών εύκαμπτων σωλήνων ενισχυμένων από σκληρό σπειροειδές PVC. Τα προϊόντα της εταιρείας γρήγορα έγιναν γνωστά παγκοσμίως με το εμπορικό σήμα HELIFLEX ενώ η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την “πατέντα” του ιδρυτή της, αγοράστηκε και χρησιμοποιήθηκε από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop & Toyo Rubbers.

    Μετά από αλλεπάλληλα λαθεμένες επιχειρηματικές κινήσεις του υιού κ. Γ. Πετζετάκι, άκρατες εξαγορές σε όλα τα σημεία του… ορίζοντα, δάνεια, άστοχο management και συμβουλές «φίλων» η εταιρεία στο τέλος του 2010 εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια 71 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 154 εκατ. ευρώ και σωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις 229 εκατ. ευρώ.

    Στο τέλος του 2011 η Πετζετάκις αιτείται την υπαγωγή της στο άρθρο 99, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή και από το 2015 άρχισε ο διαμοιρασμός των ιματίων. Η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ”, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, τελεί υπό πτώχευση (δυνάμει της υπ’ αριθμ. 892/2015 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών).



    ΣΧΟΛΙΑ