Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Νέες επαφές Σιάμισιη με funds τον Ιανουάριο – Υποχώρησε στο 1,6% το μέσο κόστος δανεισμού της εταιρείας

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης


Εντείνονται οι επαφές του Ανδρέα Σιάμισιη με ξένους θεσμικούς επενδυτές με το ξεκίνημα μάλιστα της νέας χρονιάς, τον Ιανουάριο, μήνα που επιφυλάσσει ταυτόχρονα δώρα για τους μετόχους, με την καταβολή έκτακτου μερίσματος 0,25 (0,2375 καθαρό μετά την αφαίρεση της νέας μειωμένης φορολογίας 5%).

Χωρίς να δεσμεύεται για εκ νέου έξοδο του ομίλου στις αγορές, αφού για τον επόμενο χρόνο δεν υπάρχουν σημαντικές λήξεις, o Ανδρέας Σιάμισιης φαίνεται αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών αποδόσεων στα ελληνικά αξιόγραφα. Ήδη, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου έχει υποχωρήσει στο 1,6%, χαμηλότερα και από την προηγούμενη έκδοση του 5ετές ομολόγου που εκδόθηκε προ διμήνου με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2%.

Άλλωστε, από τα αποτελέσματα του 9μήνου προκύπτει ότι η βελτίωση στη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου συνεχίζεται σταθερά. Ο κ. Κρίστιαν Τόμας, ο νέος οικονομικός διευθυντής του ομίλου με θητεία στην Ρόκας Iberdrola και partnetr στην KPMG Ελλάδας, καταφέρνει να παρουσιάσει νέα μείωση κατά 25% στο κόστος δανεισμού στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, στα 27 εκατ. ευρώ, σαν αποτέλεσμα της αποπληρωμής τον Ιούλιο του ομολόγου έκδοσης 2014, ύψους 325 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μετά την επιτυχή έκδοση του ευρωομολόγου τον περασμένο Οκτώβριο, αναχρηματοδοτώντας υφιστάμενα ομόλογα λήξης 2021 το χρηματοοικονομικό κόστος για τον όμιλο μειώνεται περαιτέρω κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, κάτι που «μεταφράζεται» σε συνολική μείωση άνω του 50% την τελευταία τριετία, με την ανάλογη ουσιαστική θετική επίπτωση στο προφίλ ελεύθερων ταμειακών ροών του Ομίλου και τη δυνατότητα διανομής μερισμάτων.

Όπως εξηγεί η διοίκηση του ομίλου, μόλις προσφάτως, τα ΕΛΠΕ θα διαθέσουν το ποσό που αντλήθηκε από την έκδοση για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου του ομολόγου λήξης 2021, το οποίο φέρει επιτόκιο 4,875%, καθώς και για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων των ΕΛΠΕ και άλλους εταιρικούς σκοπούς. Ο Όμιλος έχει ήδη προτείνει, στους κατόχους των ομολόγων λήξης 14 Οκτωβρίου 2021 ύψους 449,53 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των τίτλων που κατέχουν στο 109,25% της ονομαστικής τους αξίας (principal).

Τον περασμένο Ιούλιο, όπως τονίστηκε πληρώθηκε διεθνές ομόλογο 325 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2014 και επιτόκιο 5,25%, μέσα από τα ταμειακά διαθέσιμα, με αποτέλεσμα την μείωση κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ περαιτέρω των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με την έκδοση του νέου 5ετούς τον περασμένο Οκτώβριο τα ΕΛΠΕ θα είναι σε θέση να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση ρευστότητάς τους μειώνοντας σημαντικά τα χρηματοοικονομικά κόστη.ΣΧΟΛΙΑ