• Business

    Νέα συμφωνία της Navios Holdings για δάνειο 70 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική της – Γιατί αυτή τη φορά είναι αλλιώς

    αγγελικη φραγκου

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Στη θυγατρική της, Navios Maritime Acquisition, στρέφεται ξανά η Navios Maritime Holdings, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, για να εξασφαλίσει ένα δάνειο ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων, πέντε μήνες μετά την επεισοδιακή απόπειρα της μητρικής εταιρείας να δανειστεί από τη θυγατρική της, που κατέληξε σε φιάσκο.

    Τότε, η Navios είχε αναγκαστεί να ακυρώσει τη δανειακή συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 50 εκατ. δολαρίων από τη Navios Acquisition στη Navios Holdings, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από μετόχους της θυγατρικής εταιρείας, που απειλούσαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά επρόκειτο για ένα «πακέτο διάσωσης» της μητρικής εταιρείας με υπερβολικά γενναιόδωρους όρους.

    Αυτή τη φορά, το δάνειο που θα λάβει η μητρική εταιρεία από την Navios Acquisition θα είναι κατά 40% μεγαλύτερο, φτάνοντας τα 70 εκατομμύρια δολάρια, όμως αναλυτές εκτιμούν πως η νέα δανειακή συμφωνία είναι πιο συμφέρουσα για τη θυγατρική εταιρεία.

    Ειδικότερα, το νέο δάνειο έχει δύο μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο: Πρώτον, το επιτόκιο του δανείου διαμορφώνεται στο 8,75%, ενώ το παλιό δάνειο προέβλεπε επιτόκιο Libor +3%. Και δεύτερο και σημαντικότερο, το δάνειο είναι εξασφαλισμένο με την πλήρη συμμετοχή της μητρικής εταιρείας στη Navios Acquisition, καθώς και το 78,5% της θυγατρικής Navios South American Logistics.

    Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Navios Holdings, η διαπραγμάτευση για τους όρους του δανείου των 70 εκατ. δολαρίων έγινε από επιτροπή αποτελούμενη από ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, σε συνεργασία με τους χρηματοπιστωτικούς συμβούλους της Duff & Phelps και τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας, η οποία έκρινε πως οι όροι αυτοί είναι δίκαιοι για τη θυγατρική εταιρεία και τους μετόχους της.

    Σε αυτό συμφωνεί και ο αναλυτής της Deutsche Bank, Amit Mehrotra, που σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας επιβεβαιώνει πως η συμφωνία αυτή είναι ικανοποιητική για την Navios Acquisition.

    «Θεωρούμε ότι η σημερινή ανακοίνωση επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην παροχή πολύτιμης ρευστότητας [στην Navios Holdings], και στην προστασία των συμφερόντων των μετόχων [της Navios Acquisition], υποστηρίζει ο Mehrotra, ενώ από την πλευρά του ο αναλυτής της Stiefel, Benjamin Nolan, επεσήμανε πως αυτό που στην πραγματικότητα σημαίνει η συγκεκριμένη δανειακή συμφωνία είναι ότι αν η μητρική εταιρεία πτωχεύσει, η Navios Acquisition θα μετατραπεί ουσιαστικά σε μητρική εταιρεία, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των θυγατρικών της Navios Holdings.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/dimitris-melissanidis-oloklirothike-deal-ton-100-ekat-dol-tin-aegean-marine/75370



    ΣΧΟΛΙΑ