• Business

    Νέα εποχή για την ΔΕΗ: «Μετακομίζει» μετά από 65 χρόνια από τη Χαλκοκονδύλη

    • NewsRoom
    ΔΕΔΔΗΕ: Τέλος στις ρευματοκλοπές με τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης

    ΔΕΔΔΗΕ: Τέλος στις ρευματοκλοπές με τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης


    Οι λεπτομέρειες του μεγάλου project της μετακίνησης και το φιλόδοξο σχέδιο για το νέο κτήριο

    Σε νέα φάση μπαίνει και επίσημα πλέον η ΔΕΗ, μετά την χθεσινή, επιτυχημένη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της υπηρεσίας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφορικά με τη μίσθωση του πρώην στρατοπέδου Μιχαήλ Πλέσσα, στην Λεωφόρο Μεσογείων 211.

    Η απόκτηση του πολυπόθητου ακινήτου σηματοδοτεί το τέλος εποχής για την μακρά εποχή που η ΔΕΗ φιλοξενήθηκε και ταυτίστηκε με τα γραφεία της οδού Χαλκοκονδύλη, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς τα γραφεία της επιχείρησης θα μεταφερθούν πλέον στο νέο απόκτημα της Λεωφόρου Μεσογείων.

    Συγκεκριμένα η ΔΕΗ είναι αυτή, που πλειοδότησε στο διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), για τη μίσθωση του πρώην στρατοπέδου Ανχη (ΠΖ) Πλέσσα Μιχαήλ, που βρίσκεται στην Λεωφόρο Μεσογείων 211, στην Αθήνα, και ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

    Πρόκειται για ένα ακίνητο που βρίσκεται δίπλα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνολικού εμβαδού 18643 τετραγωνικών μέτρων, με 22 κτίρια το οποίο μισθώθηκε από τη ΔΕΗ για 50 έτη, με δικαίωμα παράτασης για 10 ακόμη, με στόχο να δημιουργηθούν σε αυτό τα νέα κεντρικά γραφεία διοίκησης της επιχείρησης.

    Η τιμή εκκίνησης της μίσθωσης του ακινήτου, ως όριζαν οι όροι του διαγωνισμού, ήταν το 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, βάσει του σχεδιασμού της ΔΕΗ, θα προκύψουν σημαντική εξοικονόμηση κεφαλαίου και αυτό διότι στα νέα headquarters της επιχείρησης θα συγκεντρωθούν και θα συστεγαστούν μια σειρά από υπηρεσίες που έως σήμερα βρίσκονταν σκόρπια σε διάφορα σημεία της Αττικής.

    Στόχος του σχεδιασμού που δημιούργησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, είναι να δημιουργηθεί ένα βιοκλιματικό, ενεργειακά αποδοτικό κτίριο, που θα αποτελέσει ταυτόχρονα τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων, εμβληματικών κτιρίων της πόλης. Πρότυπο της δημιουργίας της εγκατάστασης αυτής πιθανώς αποτελεί το Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Το νεοαποκτηθέν ακίνητο της ΔΕΗ μπορεί να μην διαθέτει το ανάλογο μέγεθος, ωστόσο ο στόχος είναι να χτιστεί στο στρατόπεδο Πλέσσα ένα κτίριο υψηλής αισθητικής, σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικό, που θα σηματοδοτεί την νέα εποχή για την εταιρεία.

    Επιπλέον, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για την δημιουργία, εντός του κτηρίου, του flagship υποκαταστήματος της εταιρείας.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, οι προεργασίες για την κατασκευή του νέου κτηρίου πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Πρώτο βήμα, όπως άλλωστε ορίζει και η προκήρυξη του διαγωνισμού, είναι η μετεγκατάσταση των 22 κτιρίων, συνολικού εμβαδού 7582 τμ, που βρίσκονται σήμερα στο στρατόπεδο, σε συγκεκριμένους χώρους, που έχουν ήδη επιλεγεί. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους.

    Η επόμενη διαδικασία που προβλέπει ο σχεδιασμός είναι η κατεδάφιση των υπαρχόντων κτιρίων, με στόχο να ξεκινήσει, μετέπειτα η ανέγερση νέου συγκροτήματος, με έγκριση και επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας του στρατού. Καθώς πρόκειται για ένα πολυδάπανο σχέδιο, με τον μισθωτή να χρεώνεται την ανοικοδόμηση, ανακατασκευή και μετεγκατάσταση των μονάδων και των υπηρεσιών του στρατοπέδου Πλέσσα, οι όροι του διαγωνισμού έχουν προβλέψει την απαλλαγή του μισθωτή από την υποχρέωση καταβολής του ποσού της μίσθωσης για τον πρώτο χρόνο. Επιπλέον, για τα επόμενα 4 έτη, θα καταβάλλεται το 50% του μισθώματος, προκειμένου να συμψηφιστεί το κόστος.

    Τέλος, στην προκήρυξη ορίζεται ότι, για τη μετεγκατάσταση, το κόστος δεν μπορεί να υπερβεί τις 785 χιλιάδες ευρώ.

    Συνολικά, το εγχείρημα της μετακόμισης των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ από την Χαλκοκονδύλη στην Λεωφόρο Μεσογείων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 έως 4 έτη από τώρα, μετά από περίπου 65 χρόνια παραμονής της στο κέντρο των Αθηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ