ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Anglo American ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα πουλήσει τα ορυχεία άνθρακα για χαλυβουργία που διαθέτει στην Αυστραλία στη βρετανική μεταλλευτική εταιρεία Dhilmar, σε συμφωνία αξίας έως και 3,88 δισ. δολαρίων.
Η πώληση σηματοδοτεί την πλήρη αποχώρηση της Anglo American από τον κλάδο του μεταλλουργικού άνθρακα, στο πλαίσιο της στρατηγικής αναδιάρθρωσης και απλοποίησης του ομίλου ενόψει της προγραμματισμένης συγχώνευσης με την καναδική Teck Resources.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η εισηγμένη στο Λονδίνο Anglo American πουλά τα ορυχεία που διαθέτει στη λεκάνη Bowen Basin του Κουίνσλαντ, τη σημαντικότερη περιοχή παραγωγής μεταλλουργικού άνθρακα παγκοσμίως.
Η εταιρεία επιδιώκει να αποεπενδύσει από δραστηριότητες που δεν θεωρούνται πλέον βασικές, περιορίζοντας παράλληλα τον δανεισμό της πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Teck Resources, η οποία θα δημιουργήσει έναν ισχυρό όμιλο με επίκεντρο τον χαλκό.
Η μετοχή της Anglo American υποχώρησε κατά 1,7%, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στον ευρύτερο μεταλλευτικό κλάδο λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Anglo American, Duncan Wanblad, δήλωσε πως μέσω της συμφωνίας «η εταιρεία ολοκληρώνει την έξοδό της από τον τομέα του μεταλλουργικού άνθρακα».
Η δομή της συμφωνίας
Η συμφωνία περιλαμβάνει:
- 2,3 δισ. δολάρια σε άμεση καταβολή μετρητών
- έως 1,58 δισ. δολάρια επιπλέον πληρωμές που θα εξαρτώνται από τις τιμές του άνθρακα
Η Anglo American ανέφερε ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη μείωση του χρέους της.
Το «ναυάγιο» με την Peabody
Πέρυσι, η Peabody Energy είχε αποσύρει πρόταση εξαγοράς ύψους 3,78 δισ. δολαρίων για τα ίδια αυστραλιανά περιουσιακά στοιχεία της Anglo American.
Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε αναθεωρημένο τίμημα μετά από πυρκαγιά σε ορυχείο, που επηρέασε την αξία της συναλλαγής.
Παράλληλα με τη νέα συμφωνία, η Anglo συνεχίζει διαδικασία διαιτησίας κατά της Peabody για την κατάρρευση της προηγούμενης συμφωνίας.
Διαβάστε επίσης
Interwood: Σύμβαση 3,38 εκ. ευρώ με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου
Commerzbank: Απορρίπτει επίσημα την πρόταση εξαγοράς των 37 δισ. ευρώ της UniCredit
Metlen: Μείωσε κάτω από 0,50% τη short θέση το Voleon Capital
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι ΗΠΑ αποδέχονται την άρση των κυρώσεων για το πετρέλαιο του Ιράν, αναφέρει το Tasnim
- My market: Επένδυση άνω των €14 εκατ. για τα νέα και ανακαινισμένα καταστήματα σε Πετράλωνα, Παιανία και Βάρη
- Συνάντηση Πούτιν – Σι: Οι προσδοκίες της Ρωσίας, ο παράγοντας Ταϊβάν κι ο φόβος για τη Δύση
- Τράπεζα Κύπρου: Εγκρίθηκε το μέρισμα €0,50/μετοχή – Το χρονοδιάγραμμα και οι τρόποι πληρωμής
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.