• Business

    Τράπεζα Πειραιώς: Να γιατί η μετοχή της σημείωσε εκρηκτική άνοδο

    Τράπεζα Πειραιώς


    Σε μία μέρα με σημαντικά κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ξεχώρισε. Την Τετάρτη έκλεισε με άνοδο +12%. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Πειραιώς. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά, καθώς μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από την προεδρία της τράπεζας και το αλαλούμ με τη στελέχωση της διοίκησης του ομίλου Πειραιώς (που ως γνωστόν εδώ και εννέα μήνες αναζητά διευθύνοντα σύμβουλο) εκφράζονταν ανησυχίες πως η Πειραιώς ενδεχομένως να είχε βγει εκτός τροχιάς.

    Όμως οι ανησυχίες της αγοράς διαψεύσθηκαν πανηγυρικά. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας χαρακτηρίζονται το λιγότερο ενθαρρυντικά, καθώς εν μέσω μίας διοικητικής «τρικυμίας» άνευ προηγουμένου κατάφερε όχι μόνο να παρουσιάσει κερδοφορία, αλλά και να μειώσει το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μείωση 2,2 δις ευρώ στο εννεάμηνο) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (μείωση 1,1 δις ευρώ στο εννεάμηνο), βελτιώνοντας παράλληλα έστω και οριακά τη ρευστότητά της και περιορίζοντας την εξάρτησή της από το Ευρωσύστημα.

    Τι δείχνουν τα στοιχεία αυτά; Ότι στην πραγματικότητα η τράπεζα όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν «ακέφαλη», όπως μπορεί πολλοί να πίστευαν, αλλά λειτουργούσε κανονικότατα και διοικείτο κανονικότατα, έστω κι αν ο Γιώργος Πουλόπουλος είναι ουσιαστικά «υπηρεσιακός» επικεφαλής της Πειραιώς, αφού παραμένει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος που ενεργεί ως διευθύνων σύμβουλος ακριβώς επειδή το κενό αυτό δεν έχει ακόμη καλυφθεί.

    Αναμφίβολα, τα θετικά αποτελέσματα της Πειραιώς στο 9μηνο του 2016 θα πρέπει να πιστωθούν στη διοίκηση Πουλόπουλου – ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Με τα διοικητικά ζητήματα στον όμιλο να επιλύονται σιγά-σιγά, καθώς ήδη εδώ και δύο εβδομάδες ο όμιλος έχει νέο πρόεδρο, τον Γιώργο Χατζηνικολάου, φαίνεται πως η κατάσταση εξομαλύνεται και όταν τελικά τοποθετηθεί και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, η θητεία Πουλόπουλου θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για να συνεχίσει η Τράπεζα  τη δυναμική της πορεία.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Πουλόπουλος: Η στρατηγική της Πειραιώς στα κόκκινα δάνεια και στις καταθέσεις

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Πανγαία: Αγοράζει γραφεία και καταστήματα στην Ιταλία αξίας 21,5 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τώρα σωθήκαμε: Τριμελής επιτροπή για το θέμα της επένδυσης του Εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο



    ΣΧΟΛΙΑ