• Business

    Γιατί ο όμιλος Στασινόπουλου πήρε δάνεια για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από ξένη και όχι από ελληνική τράπεζα (και δη από την Alpha Bank που ήταν παραδοσιακός σύμμαχος)


    Ένας παραδοσιακός σύμμαχος των ελληνικών τραπεζών, ο όμιλος Στασινόπουλου, τους γυρίζει την πλάτη. Παρά τη μακροχρόνια συνεργασία του μαζί τους (ειδικά με την Alpha Bank οι σχέσεις τους χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980), ο όμιλος επέλεξε τη γερμανική Commerzbank Aktiengesellschaft για να συνάψει μαζί της δανειακή σύμβαση ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.

    Η κίνηση αυτή του ομίλου Στασινόπουλου από τη μία επιβεβαιώνει πως, ειδικά μετά την ενοποίηση των ΕΛΒΑΛ και ΧΑΛΚΟΡ, η διεθνής δυναμική του είναι σοβαρή και μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια από μεγάλες ξένες τράπεζες και funds. Από την άλλη, επιβεβαιώνει και τη μεγάλη πρόσκληση που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες: τη μείωση των επιτοκίων τους. Γιατί είναι βέβαιο πως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα… επέμενε ελληνικά αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Όμως όταν μπορεί να βρει χρηματοδότηση από το εξωτερικό με επιτόκια που είναι πιο ευνοϊκά από αυτά των ελληνικών τραπεζών, τότε είναι λογικό να την προτιμήσει, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντά της.

    Εξάλλου, καθώς η εταιρεία ενισχύει το διεθνές προφίλ της και αναπτύσσεται διαρκώς, θα έχει όλο και πιο εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα κεφάλαια, και με όλο και πιο ευνοϊκούς όρους. Και το ίδιο ισχύει και για άλλες ελληνικές εταιρείες που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο εξωτερικό για χρηματοδότηση. Επομένως, το στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι να γίνουν ξανά ελκυστικές γι’ αυτές τις επιχειρήσεις και να τις κρατήσουν ως πελάτες, κόντρα στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

    Σημειωτέον ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών φύλλων αλουμινίου μεγάλου πλάτους στην Ευρώπη, ενώ το πενταετές επενδυτικό πλάνο της για τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας προϊόντων έλασης αλουμινίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της ελληνικής εταιρείας.

    πρόεδρος της VIOHALCO, Νικόλαος Στασινόπουλος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πληρωμή φόρων με κάρτα: Πώς θα γίνεται. Τι προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαφάρι της ΑΑΔΕ στο Διαδίκτυο: Θα ψάχνει φοροφυγάδες μέσω Facebook και social media

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αirbnb: Πόσα βγάζουν κατά μέσο όρο οι Έλληνες που νοικιάζουν τα σπίτια τους



    ΣΧΟΛΙΑ