• Business

    Ν. Νέγκας (TGI Friday’s): «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την εστίαση – Η εθελοντική μείωση ενοικίων δεν αποδίδει…»                                                                           

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γενικός διευθυντής των Friday’s στην Ελλάδα, Νίκος Νέγκας


    Το δέκατο κατάστημα στην Ελλάδα απέκτησε πριν από λίγο διάστημα η TGI Fridays, παρ’ όλη την πίεση που ασκεί η πανδημία στην εστίαση.

    Η αμερικάνικη αλυσίδα, η οποία πρωτοήρθε στη χώρα μας πριν από 23 χρόνια, αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στη λειτουργία του νέου εστιατορίου της επί ελληνικού εδάφους, παρ’ ότι αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα που υφίσταται ισχυρό πλήγμα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Το κατάστημα ήταν έτοιμο από καιρό και μάλιστα είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο το lockdown ανέβαλε τα εγκαίνια.

    Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος των TGI Fridays στην Ελλάδα, Νίκος Νέγκας, η εταιρεία επέλεξε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί. Οι προσδοκίες για την απόδοση του βέβαια έχουν χαμηλώσει αισθητά σε σύγκριση με τους αρχικούς στόχους (λιγότερα έσοδα κατά 30% με 40%), τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα.

    Η εταιρεία πάντως πρόκειται να υποστηρίξει το νέο κατάστημα με διαφημιστική προβολή αλλά και  συμφωνίες συνεργασίες που θα τονώσουν τα έσοδά του. Το κατάστημα εκτείνεται σε 600 τ.μ. και είναι δυναμικότητας 220 θέσεων, Βέβαια, μετά την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων για την εστίαση θα χρησιμοποιήσει τις μισές θέσεις. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Νέγκας πάντως εμφανίζεται προβληματισμένος για την πορεία του κλάδου τους χειμερινούς μήνες, όταν οι πελάτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, εκτιμώντας πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», αναφέρει με νόημα.

    Συνέχεια στα μέτρα στήριξης

    Προκειμένου να μετριασθεί η ζημιά, ο κ. Νέγκας θεωρεί αναγκαίο να συνεχισθούν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, -τα οποία βοήθησαν σημαντικά στην ανακούφιση των επιχειρήσεων-, τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Υποστηρίζει μάλιστα πως πρέπει να επανεξετασθεί το ζήτημα της εθελοντικής μείωσης των ενοικίων, καθώς όπως λέει, «οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις δεν αποδίδουν, αφού κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι δεκτικοί και κάποιοι όχι».

    Και συνεχίζει λέγοντας πως από τη στιγμή που τα εστιατόρια υποχρεούνται να λειτουργήσουν με την μισή χωρητικότητά τους, πρέπει να θεσμοθετηθεί και η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων. «Θεωρούμε παράλογο από τη μια πλευρά να μειώνεται η χωρητικότητα και από την άλλη να υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Αυτή τη στιγμή, οι πωλήσεις της TGI Friday’s υποχωρούν μεσοσταθμικά κατά περίπου 20% με 25%. Η πτώση είναι μεγαλύτερη στα καταστήματα που δεν διαθέτουν μεγάλους εξωτερικούς χώρους και κυμαίνεται μεταξύ 35% με 45% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει ακόμη και το 50% (αφορά σημεία που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, όπως του The Metro Mall και The Mall Athens, όπου η εμπορική κίνηση έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία).

    Τα Friday’s ξεκινήσαν τη λειτουργία τους το 1965 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ήρθαν το 1997, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στο Κεφαλάρι. Σήμερα, λειτουργούν 10 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ πριν από μερικούς μήνες αποφάσισαν να ξεκινήσουν υπηρεσία delivery και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, συνάπτοντας συνεργασίες με τις πλατφόρμες efood και Wolt.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ