• Business

    Ν. Λαβίδας (ΑΒ Βασιλόπουλος): Στάση αναμονής για εξαγορές- Στόχος μας φέτος η οργανική ανάπτυξη

    • Άννα Διανά

    Νίκος Λαβίδας


    Στην οργανική ανάπτυξη στοχεύει η ΑΒ Βασιλόπουλος έχοντας στο πλάνο της το άνοιγμα μέχρι το τέλος του έτους έντεκα εταιρικών καταστημάτων και 50 franchise.

    Παράλληλα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ βρίσκεται σε στάση αναμονής στο μέτωπο των εξαγορών. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά στόχος μας είναι η μεγάλη οργανική ανάπτυξη» ανέφερε στο mononews ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, κ. Νίκος Λαβίδας στο περιθώριο του Food Retail Summit της Boussias.

    Στο πλάνο 11 νέα εταιρικά καταστήματα

    Μέχρι το τέλος του 2023 θα ανοίξει το υπερμάρκετ στο οικόπεδο του ιδρύματος Μιμηκόπουλου, σε απόσταση λίγων μέτρων από το «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού στο Μαρούσι επί της λεωφόρου Κηφισίας. Το κατάστημα, η κατασκευή του οποίου είχε διακοπεί για ένα διάστημα είναι μείζονος σημασίας για την εταιρεία. Ενισχύει το αποτύπωμά της σε ένα κομβικό σημείο με έντονη την παρουσία του leader της αγοράς Σκλαβενίτη και παράλληλα διευρύνει τον αριθμό των μεγάλων αιθουσών, κατηγορία στην οποία η ΑΒ δεν έχει μπει δυνατά.

    Το πλεονέκτημα των μικρών καταστημάτων και η πρωτιά στις on line πωλήσεις

    Σε αντίθεση με την κατηγορία των μικρών καταστημάτων, των convenience stores, που καταγράφουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης (+12,8%, Circana) και στην οποία διαθέτει ισχυρό δίκτυο μέσω των franchisees.

    Το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμεί πάνω από 600 καταστήματα πανελλαδικά και παράλληλα διαθέτει ένα ισχυρό online κατάστημα.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι πρώτη στο on line κανάλι (προσμετρώντας το σύνολο των πωλήσεων μαζί με τις πλάτφορμες). Οσον αφορά τη θέση της ΑΒ στην οργανωμένη αγορά του λιανεμπορίου ο κ. Λαβίδας είπε ότι θεωρητικά έχει τη δεύτερη θέση μετά τη Σκλαβενίτης χωρίς να προσμετράται η Lidl. Κάτι που σύντομα θα πάψει σε θεωρητικό επίπεδο αφού πλέον η Lidl έχει μπει στις μετρήσεις της Nielsen.

    Πάντως σε επίπεδο τζίρου η αλυσίδα το 2022 έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2021 κοντά στα 2 δις. ευρώ αλλά με μείωση όγκου. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 κινείται σημαντικά ανοδικά και καλύτερα από το σύνολο της αγοράς.

    Αναφορικά με την κερδοφορία αυτή είναι συμπιεσμένη λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους. Η στρατηγική της ΑΒ να αλλάξει αφήγημα και εικόνα και να γίνει μια αλυσίδα με χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με τη στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες επιλογές έφερε στροφή στα private label.

    Η στροφή στα private label και η συμπίεση στην κερδοφορία

    «Η κρίση έφερε μεγάλη αύξηση στις τιμές. Και αυτό έφερε μετατόπιση σε φθηνότερα προϊόντα, ενώ είδαμε μία γρήγορη αύξηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, με μερίδιο σήμερα άνω του 20%, συμπεριλαμβανομένης της Lidl» είπε ο κ. Λαβίδας από το πάνελ του συνεδρίου Food Retail.

    Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχει μία λανθασμένη εικόνα, ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν περισσότερο κάτι που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα τη Migros στην Ελβετία, η οποία είναι πλήρως καθετοποιημένη, καθώς διαθέτει μία εταιρεία παραγωγής και μία εμπορική. «Στην Ελλάδα τα σούπερ μάρκετ έχουν μόνο εμπορική δραστηριότητα στην ιδιωτική ετικέτα και προσπαθούν να έχουν περιθώριο κέρδους. Ήρθε και το ενεργειακό κόστος το οποίο διπλασιάστηκε από τα 30 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ με τις επιδοτήσεις και μας επιβάρυνε ακόμη περισσότερο. Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο θέμα στην κερδοφορία μας» κατέληξε ο επικεφαλής της ΑΒ.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΒ Βασιλόπουλος: Με κουπόνια ρίχνει την τιμή στο αρνί στα προ κρίσης επίπεδα



    ΣΧΟΛΙΑ