• Business

    MYTILINEOS: Τιμή στόχος τα 36 ευρώ από Edison – Στα 1,8 δισ. αποτιμά τις ΑΠΕ

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


     Τη σύσταση Buy  Τιμή Στόχο στα €36 (~50% upside) από τα €28/μετοχή προηγουμένως, θέτει για τη μετοχή της Mytilineos η νέα έκθεση της EDISON.  

    Η EDISON εκτιμά ότι η μετοχή της εταιρείας θα συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών με οδηγό τη διαρθρωτική αύξηση της κερδοφορίας της, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της σημαντικής συνεισφοράς των ΑΠΕ τα επόμενα έτη. Τονίζει  ότι παρά τον διπλασιασμό της τιμής της μετοχής το τελευταίο 6-μηνο, υπάρχει ακόμα μεγάλο upside (περιθώριο ανόδου), καθώς η μετοχή ακόμα διαπραγματεύεται σε αρκετά χαμηλά mutliples, κάτω από 5 φορές το εκτιμώμενο EBITDA του 2023 αντί για σχεδόν 6.5 φορές που είναι ο μέσος όρος του ανταγωνισμού. Η διαφορά αυτή, καθρεπτίζεται στα €11 ανά μετοχή περιθώριο ανόδου που έχει η μετοχή της MYTILINEOS καθώς θα προσεγγίζει την πραγματική της αξία στο επίπεδο των €35-40.

    Οι καταλύτες για το rerate της μετοχής της MYTILINEOS, από τα σημερινά επίπεδα των €25/μετοχή στα €36/μετοχή, που προβλέπει η EDISON είναι:

    1. Το συμπαγές της κερδοφορίας της MYTILINEOS που ενισχύεται σταθερά κάθε χρόνο, παραμένοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε μορφής κρίση. Όπως εξηγεί η έκθεση ο όμιλος μπορεί να έχει αυξημένα περιθώρια κέρδους από τη θερμική ενέργεια ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου, και ταυτόχρονα να δημιουργεί υπεραξίες από την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ειδικότερα, εξηγεί ότι σε περιβάλλον υψηλών τιμών φυσικού αερίου έχει πλεονέκτημα γιατί μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές και σε περιόδους χαμηλών τιμών φυσικού αερίου να παρουσιάζει περιθώρια κέρδους γιατί στο μοντέλο στόχος της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς θα κρατά ψηλά τις τιμές ο ακριβός λιγνίτης.
    2. Η σταθεροποίηση του κόστους παραγωγής αλουμινίου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου που έχει επιτύχει η Εταιρεία, συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των κερδών του Τομέα των Μετάλλων για το 2023 ενώ χτίζουν το προφίλ κερδοφορίας των επόμενων ετών
    3. Οι σημαντικές επενδύσεις, που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στα ΑΠΕ, πλέον δρέπουν καρπούς, καθώς η MYTILINEOS για το 2023 και 2024 εκτιμάται ότι θα έχει κερδοφορία, μόνο από τα ΑΠΕ, €203 εκάτ. και €253 εκάτ. αντίστοιχα. Δηλαδή η Εταιρεία αυξάνει την κερδοφορία των ΑΠΕ με ένα ρυθμό της τάξης του 25% το χρόνο
    4. Η στρατηγική τοποθέτηση της MYTILINEOS ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το σύνολο των ευκαιριών που προκύπτουν καθώς η Ευρώπη επιταχύνει την «Πράσινη» Μετάβαση.
    5. Συνεχής ανάπτυξη στην ενέργεια: Ο όμιλος Μυτιληναίος σύντομα θα διπλασιάσει τη θερμική του ισχύ  στην Ελλάδα,  και θα έχει πρόσθετη οργανική ανάπτυξη στην ηλιακή  ενέργεια τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Μόνο στην Ελλάδα  προβλέπει επιπλέον 400 MW ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2024, στη συνέχεια η προσθήκη 400 MW κάθε χρόνο για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο αναλυτής της EDISON αξιολογεί σήμερα την M Renewables (το τμήμα ΑΠΕ της MYTILINEOS), με πάνω από €1.8 δις., αξία, που όπως αναφέρει, αποτελεί μία συντηρητική προσέγγιση με βάση:

    • το μέγεθος του Παγκόσμιου portfolio της Εταιρείας
    • της δυνατότητας της MYTILINEOS να το αναπληρώνει συνεχώς με ποιοτικά έργα, καθώς έχει πρόσβαση σε πολλές και μεγάλες διεθνής αγορές
    • των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους, που εκμεταλλεύεται η MYTILINEOS σε μία περίοδο υψηλών επιτοκίων
    • της δυνατότητας της Εταιρείας να αυξήσει σημαντικά το δανεισμό της και άρα να επιταχύνει την ανάπτυξή της στα ΑΠΕ, διατηρώντας σταθερά χαμηλά επίπεδα μόχλευσης (<1.5x) και άρα διατηρώντας ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό προφίλ κινδύνου (lowrisk)
    • της ικανότητάς της να μπορεί να παραμένει ανταγωνιστική, σε Παγκόσμιο επίπεδο, τόσο όσων αφορά στο κόστος κατασκευής όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας 

    Ως εκ τούτου, ο αναλυτής της EDISON υπολογίζει ότι η MYTILINEOS θα ξεπεράσει τα €930 εκατ. EBITDA το 2023 και θα αγγίξει τα €1,050 εκατ. το 2024, ενώ εκτιμά ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία, με κερδοφορία (EBITDA) αρκετά πάνω από το €1 δισ. το χρόνο τα επόμενα έτη.

    Διαβάστε επίσης

    Αegean: Αγορά 15.500 μετοχών από Evertrans

    Λου Κολλάκης: Η Chartworld πούλησε τάνκερ σε διπλάσια τιμή από αυτήν που το αγόρασε

    ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη η πώληση του Λιμένα Ηγουμενίτσας με την Grimaldi έναντι 84,17 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ