• Ενέργεια

    Mytilineos: Τιμή στόχος στα 30 ευρώ από τη CITI-Περιθώρια ανόδου 9 ευρώ ανά μετοχή

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    H CITI στο νέο της report ανέβασε σημαντικά την τιμή στόχο για τη MYTILINEOS στα €30 (από €26 προηγουμένως), διατηρώντας τη σύσταση «BUY».

     Στο report της με ημερομηνία 3/3/2023, εντοπίζει 3 βασικούς καταλύτες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το 2023 ανάπτυξη στα «συγκρίσιμα κέρδη» έως και 50% σε σχέση με πέρυσι.

    1. Εμπορική λειτουργία για πρώτη χρονιά του νέου CCGT (826MW) που αποτελεί τη βασική πηγή ανάπτυξης
    2. Επιτάχυνση της ωρίμανσης του Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ της MYTILINEOS, η οποία μόνο για το 2023 εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό 1GW νέων έργων ΑΠΕ, επιτυγχάνοντας αύξηση ως 50% ετησίως στο EBITDA.
    3. Σταθεροποίηση του κόστους παραγωγής αλουμινίου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου που έχει επιτύχει η Εταιρεία για αυτή τη χρονιά, συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κερδοφορίας του Τομέα των Μετάλλων κατά 30%για το 2023.

    Ως εκ τούτου, ο αναλυτής της CITI υπολογίζει ότι η MYTILINEOS θα αγγίξει τα €900 εκάτ. EBITDA το 2023 και θα ξεπεράσει τα €950 εκάτ. το 2024, ενώ εκτιμά ότι η κερδοφορία θα υπερβαίνει το €1δισ. (EBITDA) στα επόμενα 2 έτη.

    Μέρισμα τουλάχιστον  €1.5 ανά μετοχή

    Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS σε συνέχεια του μερίσματός του 2022 (€1.2 ανά μετοχή), εκτιμάται ότι θα μοιράσει τουλάχιστον €1.5 ανά μετοχή για κάθε ένα από τα επόμενα τουλάχιστον 3 έτη, το οποίο μεταφράζεται σε 5.5-6.0% ετήσιας απόδοσης μερίσματος.

    Ο αναλυτής της CITI τονίζει ότι παρά τον διπλασιασμό της τιμής της μετοχής το τελευταίο 6-μηνό, υπάρχει ακόμα μεγάλο upside (περιθώριο ανόδου), καθώς η μετοχή ακόμα διαπραγματεύεται σε αρκετά χαμηλά mutliples, 4.7 φορές το εκτιμώμενο EBITDA του 2023 αντί για 6.1 φορές που ήταν ο μέσος όρος του 2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η CITI θεωρεί ότι η Εταιρεία σήμερα διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση, της τάξης του ~€1.3δισ. (1.4 φορές του EBITDA του 2023) ή αλλιώς η MYTILINEOS έχει περιθώριο ανόδου τουλάχιστον €9 ανά μετοχή, από τα σημερινά επίπεδα.

    Ωστόσο,  τονίζει, ότι μετά τον διπλασιασμό των τιμών των μετοχών από το κατώτατο σημείο το 2022, η μετοχή θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε κάποιο επίπεδο πριν από την επόμενη άνοδο υψηλότερα. Παραμένει, σημειώνει, αγοραστής της μετοχής λόγω της διαρκούς απόδοσης κερδών με αντίστοιχη  επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων.

    Κίνδυνοι

    Όσον αφορά τους βασικούς  κίνδυνους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη μετοχή της εταιρείας να φτάσουν την τιμή στόχο είναι:

    1) Χαμηλότερες τιμές αλουμινίου LME, ισχυρότερο ευρώ (έναντι USD) και υψηλότερο πετρέλαιο, καθώς θα επηρέαζαν τα κέρδη της AoG.

    2) Η ελληνική πολιτική κατάσταση είναι αβέβαιη, με κίνδυνο υψηλότερων φόρων και αυξημένων ρυθμίσεων, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

    3) Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και αδύναμες οικονομίες στις αγορές που απευθύνεται η ΜΕΤΚΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πωλήσεις και τις νέες παραγγελίες της εταιρείας.

    4) Τα έσοδα της ΜΕΤΚΑ  εξαρτώνται από ενδεχόμενες  καθυστερήσεις έργων.

    5) Με τη βελτίωση του ισολογισμού και την επενδυτική βαθμίδα για την εταιρεία, δημιουργείται κίνδυνος από την κατεύθυνση κεφαλαίων σε νέα έργα.



    ΣΧΟΛΙΑ