• Business

    Mytilineos: Συζητήσεις με την Mitsubishi Corporation για waste to energy και συμπράξεις στην Κεντρική Ασία

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Συζητήσεις  με τον ιαπωνικό κολοσσό Misubishi Corporation πραγματοποιεί σύμφωνα με πηγές η Mytilineos, με στόχο της συνεργασία στις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης αλλά και διερευνώντας το ενδεχόμενο συμπράξεων για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Κεντρική Ασία.

    Η Mytilineos, με σταθερό προσανατολισμό την ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων της και την εμβάθυνση στις αναδυόμενες τεχνολογίες που απαιτούν τα έργα βιωσιμότητας,  δίνει έμφαση στις συμπράξεις με τεχνολογικούς κολοσσούς για να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές, οι συζητήσεις με τον ιαπωνικό κολοσσό Misubishi Corporation αφορούν τεχνολογίες  για το waste to energy, τη δέσμευση άνθρακα  CCS, αλλά και τις τεχνολογίες παραγωγής υδρογόνου. Πρόκειται για ανερχόμενους ενεργειακούς τομείς που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τα επόμενα χρόνια και στους οποίους προπορεύεται ο όμιλος Misubishi Corporation.

    Οι δυνατότητες συνεργασίας  και συνεργιών ενός πολυδιάστατου σε δραστηριότητες κολοσσού όπως η Mitsubishi με την επίσης πολλών και διαφορετικών αντικειμένων από τη μεταλλουργία μέχρι την παραγωγή ενέργειας Mytilineos είναι πολλές. Η εξειδικευμένη τεχνογνωσία της Mytilineos στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας και  στρατηγική της για συστηματική διεθνή επέκταση σε συνδυασμό με την καλή τοποθέτηση της Mitsubishi στην Κεντρική Ασία όπου η Mytilineos θέλει να επεκταθεί, δημιουργούν προϋποθέσεις για συνέργειες, με συμπράξεις στην κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Κεντρική Ασία.

    Η σημασία των συμπράξεων για την ανάπτυξη έργων ενεργειακής μετάβασης

    Η επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών ως το 2050 δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο. Ωστόσο, πρόκειται για τομείς στους οποίους η τεχνολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη και πραγματοποιείται με συνεργασίες μεγάλων εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Mitsubishi Corporation υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας στις 25 Ιανουαρίου με την ExxonMobil και την  Nippon Steel Corporation  για να μελετήσουν από κοινού τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα  «CCS»  και τη δημιουργία πιθανών CCS αλυσίδων αξίας στις περιοχές της Ασίας Ειρηνικού.

    Βάσει του Μνημονίου, οι τρεις εταιρείες θα ερευνήσουν τη δυνατότητα δέσμευσης εκπομπών CO2 από τα εγχώρια χαλυβουργεία της Nippon Steel και θα αξιολογήσουν την απαραίτητη ανάπτυξη υποδομής που απαιτείται, με σκοπό τη δημιουργία αλυσίδων αξίας CCS στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η έρευνα θα αφορά επίσης μια λεπτομερή αξιολόγηση των ευκαιριών αποθήκευσης άνθρακα  στον Ασία-Ειρηνικό, μεταξύ άλλων στη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Αυστραλία. Η Mitsubishi Corporation σχεδιάζει να αξιολογήσει τη δυνατότητα  μεταφοράς CO2 και στο εξωτερικό και την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας CCS. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας για τη δέσμευση άνθρακα στην Ιαπωνία με στόχο την αποθήκευση αλλού στο εξωτερικό στην περιοχή.

    Η Nippon Steel παρουσίασε το “Nippon Steel Carbon Neutral Vision 2050” στο μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2021 και τοποθέτησε την CCS ως μία από τις βασικές τεχνολογίες για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Μέσω αυτής της μελέτης, η Nippon Steel θα προχωρήσει στην εφαρμογή του CCS, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης τοποθεσιών αποθήκευσης για αποθήκευση CO2 στο εξωτερικό που παράγεται από χαλυβουργεία, της ανάπτυξης υποδομής αποθήκευσης, της υποστήριξης πολιτικών και κανονισμών και εξέτασης της επάρκειας κόστους.

    Η Mitsubishi Corporation έχει προσδιορίσει τον Energy Transformation (EX) ως βασική πρωτοβουλία στον οδικό της χάρτη για μια κοινωνία ουδέτερη από άνθρακα που διατυπώθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και τη Μεσοπρόθεσμη Στρατηγική Διαχείρισης 2024 που κυκλοφόρησε τον Μάιο του περασμένου έτους. Η Mitsubishi Corporation θα αξιολογήσει τη μεταφορά CO2 στο εξωτερικό και την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας CCS μέσω αυτής της κοινής προσπάθειας.

    Η ExxonMobil συνεχίζει να προωθεί καινοτόμες λύσεις για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στις αρχές του 2021, ίδρυσε μια επιχείρηση Low Carbon Solutions, η οποία εργάζεται για να φέρει στην αγορά τεχνολογίες χαμηλότερων εκπομπών, καθιστώντας τις προσβάσιμες σε βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα. Δεσμεύεται να επιταχύνει σημαντικές μειώσεις εκπομπών μέσω στρατηγικών συνεργασιών και με την καθοδήγηση της ανάπτυξης και της ανάπτυξης κλιμακωτών τεχνολογιών χαμηλότερων εκπομπών, όπως η CCS, που απαιτούνται για την προώθηση λύσεων για διάφορες βιομηχανίες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και πέραν αυτής.



    ΣΧΟΛΙΑ