• Business

    Mytilineos (Protergia): Αναπτύσσει τεχνολογία, πλατφόρμες, marketplaces και έξυπνες λύσεις – Τι θα αλλάξει τη δεκαετία 2020-2030

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία δίνει η Protergia της Mytilineos προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην αγορά ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες καθώς αυτή θα αλλάξει ριζικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Στόχος να αναπτύξει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για την Protergia προσανατολισμένο στις αλλαγές που φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή, να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται να εξασφαλίζει νέες πηγές εσόδων.  Η αρχή θα γίνει με μια σειρά προτάσεων, προϊόντων και λύσεων για smart cities (έξυπνα συστήματα διασυνδέσεων, εξοικονόμησης ενέργειας, ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π.) που θα παρουσιάσει σύντομα.

    Σύντομα, εξάλλου, η Protergia θα ανακοινώσει το Protergia On και νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα έρθουν το 2022, καινοτόμες και χρηστικές για τον τελικό χρήστη, marketplaces, πλατφόρμες αλληλεπίδρασης με τους πελάτες της και αξιοποίησης δεδομένων.

    Έτσι, ο όμιλος Mytilineos που δραστηριοποιείται από τη βαριά βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου, μέχρι την παραγωγή ενέργειας, τις κατασκευές και τις υποδομές ενεργειακής μετάβασης, επεκτείνεται στις ψηφιακές εφαρμογές μέσω της Protergia για τη  δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών.

    Τι αλλάζει στην αγορά και στην Protergia

    Μέχρι σήμερα η αξία και τα έσοδα για την αγορά ενέργειας, προερχόταν από δύο μεγάλες κατηγορίες την παραγωγή και τη διανομή. Από το 2020 ως το 2040, η αξία και τα κέρδη θα μεταφέρονται προς τον τελικό καταναλωτή από τον οποίο πλέον θα εξαρτάται η παραγωγή αξίας.

    Πλέον στη νέα εποχή ο πάροχος ενέργειας πρέπει να γίνει πάροχος υπηρεσιών και πρέπει να αναπτύξει δική του τεχνολογία, κάνοντας μια στροφή προς την εταιρική καινοτομία ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και να παράξει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.

    Βασίλης Νικολόπουλος: Ψηφιακές υπηρεσίες και πλατφόρμες από την Protergia

    Όπως είπε χθες μιλώντας σε συνέδριο ο Βασίλης Νικολόπουλος, επικεφαλής  Έρευνας και Ανάπτυξης/Καινοτομίας στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Mytilineos, η Protergia αναπτύσσει την καινοτομία σε τέσσερις πυλώνες: τον ψηφιακό κόσμο, τη μηχανική μάθηση, την έξυπνη διασύνδεση και την οικονομία του διαμοιρασμού.

    “Η εταιρεία εδώ και 2,5 χρόνια έχει αναπτύξει ένα οικοσύστημα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και δουλεύει με συγκεκριμένες μεθοδολογίες για την αξιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων, τις έξυπνες διασυνδέσεις για smart cities, και την οικονομία διαμοιρασμού blockchain” σημείωσε.

    “Το νέο σύστημα ενέργειας που θα αναπτυχθεί θα είναι πολυπαραγοντικό,  θα πολλαπλασιάζονται οι stakeholders, όπως οι καταναλωτές, οι ιδιοκτήτες ΑΠΕ, οι ιδιοκτήτες δικτύων ηλεκτροφόρτισης, οι κάτοχοι μπαταριών στα σπίτια, και στοίχημα για την εταιρεία είναι να αναπτύξει υπηρεσίες που θα τους οργανώνουν σε μια μεγάλη ενεργειακή κοινότητα” τόνισε.

    Ο οικιακός καταναλωτής θα γίνει responsive prosumer και με την καθοδήγηση των νέων καινοτόμων εφαρμογών που αναπτύσσει θα συμμετέχει ενεργά στο νέο ενεργειακό μοντέλο.

    Η εταιρεία Protergia έχει ήδη αναπτύξει το δικό της μοντέλο prosumer που έχει πέντε τομείς: την παραγόμενη ενέργεια, την καταναλισκόμενη ενέργεια, την κινητή παραγωγή ενέργειας από μπαταρία (ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα εκφορτίζει στο σπίτι), την αποθηκευόμενη ενέργεια και την ανταλλασσόμενη ενέργεια μέσω blockchain (για συναλλαγές με virtual διμερή συμβόλαια). Αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε πλατφόρμες που αναπτύσσει η ίδια με δική της τεχνολογία .

    Μεγάλες αλλαγές και μεγάλες ευκαιρίες

    Η σύγκλιση ενέργειας και τεχνολογίας δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες αλλάζοντας το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο της ενέργειας. Καθώς η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θολώνει τα όρια μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, οδηγεί σε μια θεμελιώδη αλλαγή η ενεργειακή βιομηχανία αλλάζοντας ριζικά το σημερινό μοντέλο της αγοράς.

    Η πρόοδος στην ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα. Η ψηφιοποίηση εξάλλου,  είναι σημαντικό μέσο για την ενεργειακή μετάβαση που θα προωθήσει  τις δύο βασικές τάσεις του κλάδου: την απεξάρτηση από άνθρακα και την αποκέντρωση, και τα δύο κρίσιμα για να προχωρήσει γρήγορα η ενεργειακή μετάβαση.



    ΣΧΟΛΙΑ