• Business

    Mytilineos: Καθιερώνεται διεθνώς στον τομέα Βιώσιμων Τεχνικών Λύσεων-Μεγάλες προοπτικές για το 2021

    Ευ. Μυτιληναίος


    Μια χρονιά μεγάλων ρεκόρ αναμένεται το 2021 για την Mytilineos καθώς όλες οι δραστηριότητες του ομίλου θα αποδώσουν τα μέγιστα, με αποδόσεις ρεκόρ για τον τομέα Βιώσιμων έργων, ο οποίος ήδη σαρώνει τα έργα σε διεθνές επίπεδο.

    Μέσω του Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD),  η MYTILINEOS   έχει καθιερωθεί ως ένας από τους 10 κορυφαίους EPC κατασκευαστές στον κόσμο, με μοναδική τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας. Με παρουσία και στις 5 ηπείρους, ο επιχειρηματικός Τομέας Βιώσιμων Τεχνικών Λύσεων (Sustainable Engineering Solutions), μετά την  αναδιοργάνωσή του τον Ιούλιο,  εκτιμάται ότι θα  αποτελέσει «σημαντικό καταλύτη» για τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου το ερχόμενο έτος,  καθώς ήδη υπάρχει σημαντική αύξηση στα porjects που έχει αναλάβει για να υλοποιήσει ο όμιλος.

    Τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν την αιχμή του δόρατος στον κατασκευαστικό τομέα του ομίλου, τόσο λόγω του πλήθους τους όσο και λόγω των πρωτοποριακών και καινοτόμων τεχνολογιών τους και της τεχνογνωσίας που κάνει τον όμιλο να ξεχωρίζει  σε διεθνές επίπεδο. Εξάλλου το ότι ο στόχος επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα αφορά πλέον, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, οικονομίες που καλύπτουν πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ,  δημιουργεί ένα νέο κύμα έργων διεθνώς. Και η Mytilineos καταφέρνει να κάνει ανταγωνιστικές προτάσεις για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή ενεργειακών projects μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα να τον προτιμούν,  πολλοί σημαντικοί επενδυτές στον τομέα της πράσινης ενέργειας, όπως αποδεικνύεται και από την πελατειακή βάση του ομίλου.

    Εκτός από την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών, οι δραστηριότητες του Τομέα περιλαμβάνουν πλέον και τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας, υβριδικά έργα ενέργειας και την ανάπτυξη δραστηριότητας στο υδρογόνο.

    Ο αναπτυσσόμενος και πολλά υποσχόμενος τομέας έργων υδρογόνου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον όμιλο  ώστε να είναι σε ετοιμότητα για την εποχή που οι σχετικές τεχνολογίες θα ωριμάσουν και θα παρουσιαστούν οι σχετικές ευκαιρίες.

    Μια σειρά από έργα σε όλο τον κόσμο 

    Το τελευταίο δίμηνο μια σειρά από νέα έργα, αποδεικνύουν το δυναμισμό του ομίλου και τη διεθνή αποδοχή της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του, που έχει σαν αποτέλεσμα η  MYTILINEOS να αναλαμβάνει έργα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Επιβεβαιώνουν εξάλλου την προαναγγελία που είχε κάνει στην τηλεδιάσκεψη, του πρώτου εξαμήνου ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος. Τότε  είχε πει ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, λόγω των νέων έργων που είναι πολύ κοντά στο να αναλάβει, ενισχύοντας της συνεισφορά των τομέων Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES)  και του τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD).

    Έτσι τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει τα εξής έργα:

    -Ανακηρύχθηκε  ανάδοχος του έργου «Pampa Tigre» στην περιοχή Antofaghsata της Χιλής. Πρόκειται για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 118,4MWp της εταιρείας Mainstream Renewable Power.

    Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η διασύνδεση με το δίκτυο αναμένεται τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για το πέμπτο φωτοβολταϊκό έργο της Εταιρείας στη Χιλή (168,7 MWp Atacama II, 10,4 MWp Eclipse, 3MWp RLA, 3MWp La Manga) γεγονός που αναδεικνύει την καθιέρωσή της στην δύσκολη αγορά της Λατινικής Αμερικής. Το έργο «Pampa Tigre» είναι μέρος ενός ευρύτατου project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Mainstream στη Χιλή, που περιλαμβάνει 3 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 425 MW και δύο φωτοβολταικά πάρκα με συνολική ισχύ 205 MW.

    -Στον τομέα της Αποθήκευσης Ενέργειας, η MYTILINEOS ανέλαβε μια νέα σύμβαση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (BESS) με την Gresham House (Byers Brae Project) στη Σκωτία. Τα συστήματα BESS υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Συγκεκριμένα, παρέχουν επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της mytilineos.gr σταθερότητας του δικτύου. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ενέργεια σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, ενώ όταν η ζήτηση είναι αυξημένη, μπορούν να την αποδεσμεύσουν και πάλι στο δίκτυο, βελτιώνοντας έτσι τα έσοδα της επένδυσης. Στο Byers Brae Project, η μπαταρία είναι 30MW και παρέχει περίπου 30MWh στο δίκτυο.

    -Ανακηρύχθηκε ανάδοχος και έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του έργου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. «Μελέτη, Έργα Πολιτικού Μηχανικού, Προμήθεια, Μεταφορά, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, ενός (1) Φωτοβολταϊκού Σταθμού Ονομαστικής Ισχύος 14,99MW στη θέση Παλιάμπελα του Δήμου Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης και (1) Υποσταθμού 20kV/150kV Υπαίθριου Τύπου». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου €10 εκατ. και αναμένεται να έχει διάρκεια κατασκευής 14 μήνες από την ημερομηνία ανάθεσης. Πρόκειται για το Α’ τμήμα του mega project της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. στον περιοχή, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της για περαιτέρω ανάπτυξη στις καθαρές μορφές ενέργειας. Η MYTILINEOS διεκδικεί απαιτητικά έργα ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρο το κόσμο και συνεχίζει να διακρίνεται ανάμεσα σε κορυφαίους EPC κατασκευαστές παγκοσμίως.

    -Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit – SES BU), ανέλαβε το πρώτο του έργο στη διαχείριση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας (Energy from Waste) .  Πρόκειται για τον έργο Protos Energy Recovery Facility στο Cheshire της Αγγλίας,  με το οποίο ο όμιλος εγκαινιάζει την παρουσία του σε ένα νέο και μεγάλης ζήτησης τομέα εξειδικευμένων κατασκευών για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων. Η εγκατάσταση θα μπορεί να επεξεργάζεται μέχρι 400.000 τόνους μη ανακυκλώσιμα οικιακά και βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα (I&C) παράγοντας  49 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού άνθρακα, αρκετά για να τροφοδοτήσει περίπου 90.000 σπίτια. Ειδικότερα, με θερμική επεξεργασία 400.000 τόνων ετησίως μη ανακυκλώσιμων οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών αποβλήτων, οι δύο γραμμές θα παράγουν καθένα 74 MW (th) ατμού για χρήση στην παραγωγή 49 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό καθιστά το έργο ένα από τα μεγαλύτερα στον τομέα EfW και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη σημασία για την Standardkessel Baumgarte (SBG).

    -Επίσης μέσω του ανανεωμένου Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit – SES BU) η Mytilineos είχε ανακηρυχθεί Οριστικός Ανάδοχος, για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής σε μήκος 32 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία. Το αντικείμενο του Έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή τεσσάρων Ανισόπεδων Κόμβων, ενός Ισόπεδου Κόμβου καθώς και την κατασκευή παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου συνολικού μήκους 23 χλμ.

    -Μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων λόγω της εσωτερικής κατάστασης στη Λιβύη, επανεκκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι
    απαραίτητες γραμμές χρηματοδότησης που παρέμεναν σε αδράνεια. Μετά από μία μακρά περίοδο συγκρούσεων και πολιτικών αναταραχών, η χώρα επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα και θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον με
    ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) έθεσε σε ισχύ το Letter of Credit προς την MYTILINEOS ανάβοντας το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της μονάδας, η οποία θα κατασκευαστεί σε τρείς φάσεις.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ