• Business

    MYTILINEOS: Χρονιά ρεκόρ με ώθηση από την ενέργεια – Ξεπερνάει φέτος τα 2 δισ. ευρω τζίρου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Σε… μηχανή παραγωγής εσόδων εξελίσσεται φέτος ο τομέας ενέργειας για τον όμιλο Mytilineos,  ο οποίος, με όπλο την ανταγωνιστικότητά του, αυξάνει τα μερίδιά του στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στις πωλήσεις φυσικού αερίου και εισαγωγών LNG.

    Με κύκλο εργασιών άνω του 1,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, οι εκτιμήσεις πλέον κάνουν λόγο για ετήσια έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, κάνοντας το 2019 μια χρονιά ρεκόρ για τον όμιλο. Αντίστοιχα ανοδική ήταν και η πορεία των κερδών με τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, στα 120,6 εκατ. ευρώ έναντι 117,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018,  αποτέλεσμα της αυξημένης ανταγωνιστικότητας του ομίλου σε όλους τους τομείς.

    Η στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου και η καθετοποίησή του στον κλάδο της ενέργειας, του δίνει τη δυνατότητα για ανταγωνιστικές τιμές, αύξηση μεριδίων και εξασφάλιση περιθωρίων κέρδους.

    Η εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου η Protergia (Mytilineos), παρότι ακολούθησε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ κατάφερε να  αυξήσει το μερίδιό της στο 5,63%  τον Οκτώβριο από 5,09% τον Αύγουστο, αύξηση που αντιστοιχεί σε σημαντική αύξηση τζίρου. H Protergia ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της εκπροσωπώντας πλέον 172.000 πελάτες ηλεκτρισμού και 10.750 πελάτες Φ.Α. έναντι 129.000 και 4.600 πελατών τον Δεκέμβριο του 2018.

    Αντίστοιχα αυξήθηκε και το μερίδιο του ομίλου στην παραγωγή ενέργειας.  Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών φυσικού αεριού και υψηλών τιμών CO2 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντικά αυξημένη παραγωγή των μονάδων Φ.Α. (κατά 26,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018), ενώ την ίδια στιγμή η απότομη αύξηση  των τιμών για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν σε άνοδο της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) η οποία κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα €65,27/MWh, 14,6% υψηλότερη, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

    Η συνολική παραγωγή από θερμικές και ΑΠΕ μονάδες της Mytilineos ανήλθε σε 4,4 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10,9% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των καθαρών εισαγωγών.

    Η MYTILINEOS, έχοντας μακροχρόνια εμπειρία στην απευθείας προμήθεια LNG και Φ.Α. αγωγού με ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών-προμηθευτών, συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες για προμήθεια Φ.Α. σε ανταγωνιστικούς όρους, επωφελούμενη ταυτόχρονα από τις τρέχουσες τάσεις χαμηλών τιμών στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου για τη MYTILINEOS ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τη μέση τιμή της ελληνικής αγοράς.

    Η μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά του φυσικού αερίου βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου και το  2019 είναι μια σημαντική χρονιά για την εδραίωσή του, καθώς μια σειρά από εξελίξεις διαφοροποίησαν τις τιμές αερίου και πετρελαίου, κάνοντας φθηνότερο το αέριο και προωθώντας την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς.

    O όμιλος Μυτιληναίου αυξάνει συστηματικά  το μερίδιό του στην αγορά LNG με στόχο το 2020 να φτάσει στο 50% της ελληνικής αγοράς. Το μερίδιο της MYTILINEOS επί των συνολικών εισαγωγών Φ.Α. στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 35% το 2019, ενώ περίπου το 40% του χαρτοφυλακίου της προορίζεται για πωλήσεις σε τρίτους. Ειδικότερα, η πτώση των τιμών του LNG είχε συνέπεια το άνοιγμα της αγοράς, ενώ η έναρξη λειτουργίας του ΤΑΡ από το 2020 θα πολλαπλασιάσει τις πηγές αερίου στην ελληνική αγορά αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό.

    Παράλληλα, ο σταθερός κύκλος εργασιών των τομέων Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, σε συνδυασμό με τον κατασκευαστικό τομέα (πρώην ΜΕΤΚΑ) που ενισχύεται από την δραστηριότητα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, αντισταθμίζουν τα χαμηλά, αλλά ισχυρά ωστόσο, αποτελέσματα της μεταλλουργίας.

     

    Μεταλλουργία: Συνεχή αύξηση της ανταγωνιστικότητας και εμπειρία στο hedging

    Ο τομέας μεταλλουργίας, παρά την πτώση τιμών, παρουσίασε αντίστοιχα υψηλή κερδοφορία με πέρυσι καθώς ο όμιλος κυρίως χάρη στο πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής, τον αυστηρό έλεγχο του κόστους και τη συνεπή και επιτυχημένη πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου.

    Στο εννεάμηνο του 2019, η μέση τιμή του αλουμινίου στο LME παρέμεινε σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα που παρατηρήθηκαν στο Α΄ εξάμηνο του 2019, με τη μέση τιμή του αλουμινίου στα $1.829/t, μειωμένη κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η πτώση των τιμών αλουμινίου αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις υψηλότερες τιμές premia των προϊόντων αλουμινίου.

    Η MYTILINEOS κατά το εννεάμηνο διατήρησε τη θέση της ανάμεσα στους πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς αλουμίνας και αλουμινίου παγκοσμίως, και βρίσκεται στο ανταγωνιστικότερο 25% της παγκόσμιας παραγωγής. Μάλιστα στο τρίτο τρίμηνο του 2010 ξεκίνησε και  νέο πρόγραμμα μείωσης του κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας  (με Κωδική Ονομασία: Ήφαιστος), με στόχο διατήρηση αυτής της θέσης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ