• Business

    Μότορ Οιλ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι φέρνει ο νέος ισχυρός ενεργειακός πόλος- Όλο το παρασκήνιο

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Motor Oil: Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον έλεγχο της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής»

    Βαρδής Βαρδινογιάννης. CEO Motor Oil, Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Νέες ανακατατάξεις και ένα νέο κύμα συγκέντρωσης στον ενεργειακό κλάδο φέρνει η σύμπραξη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο που ανακοινώθηκε χθες. Οι δύο ισχυροί όμιλοι εξασφαλίζουν με την κίνηση αυτή σημαντικές συνέργειες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε η νέα μονάδα να είναι ανταγωνιστική και αποδοτική. Καθώς το επίπεδο του ανταγωνισμού ανεβαίνει στον κλάδο της ενέργειας, οι αποδοτικές στρατηγικές συνεργασίες θα κρίνουν τους νικητές της επόμενης μέρας στον κλάδο.

    Ο νέος ενεργειακός πόλος που δημιουργείται, με δύο από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους που ενώνουν τις δυνάμεις τους στην παραγωγή ενέργειας, αυξάνει την αποδοτικότητα της νέας μονάδας. Κι αυτό γιατί δημιουργεί σημαντικές συνέργειες με τη δραστηριότητά τους στην προμήθεια ενέργειας μέσω της ΗΡΩΝ  (της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και της NRG (της Μοτορ Όιλ). Ταυτόχρονα η νέα μονάδα μπορεί να τροφοδοτείται σε φυσικό αέριο αξιοποιώντας τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργεί η σύμπραξη των δύο ομίλων.

    Η σύμπραξη είναι win win για τις δύο εταιρείες, που είδαν ότι έτσι εξασφαλίζεται η ισχυροποίησή τους έναντι των ανταγωνιστών τους.

    Η Μότορ Οιλ, αποκτά έτσι παρουσία στη δεύτερη γενιά μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, που δεν είχε, και ταυτόχρονα έρχεται πιο κοντά με έναν μεγάλο ενεργειακό όμιλο, αφήνοντας περιθώρια για νέες μελλοντικές κινήσεις. Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία έχει ευρύ επενδυτικό πλάνο στην ενέργεια και μελετά δύο έργα για την αποθήκευση, μεταφορά και ανεφοδιασμό υδρογόνου, αλλά και έργα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από την πλευρά της εξασφαλίζει έναν πανίσχυρο σύμμαχο, ιδιαίτερα χρήσιμο, στη  νέα εποχή υψηλού ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, στην οποία το μέγεθος και η καθετοποίηση θα καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα του κάθε ομίλου. Πηγές αναφέρουν ότι η σύμπραξη αυτή ανοίγει ένα νέο κύκλο συμπράξεων, που θα οδηγήσει σε μεγάλες συμμαχίες στον κλάδο.

    Τι αφορά η σύμπραξη

    Η συνεργασία των δύο ομίλων αφορά  την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

    Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

    Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού  που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης.  Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

    Στην κοινή εταιρία που θα αναπτύξει το Σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων Αρχών.

    Ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ είναι ένας σύγχρονος ενεργειακός όμιλος με ηγετικό ρόλο στον κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. O Όμιλος έχει παρουσία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής NRG Supply and Trading S.A., η οποία είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος που προσφέρει ενεργειακές λύσεις σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Επιπλέον η NRG είναι πρωτοπόρος  στο  χώρο της ηλεκτροκίνησης. Ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) διευρύνοντας συστηματικά την παρουσία του στον τομέα αυτό.

    Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, των παραχωρήσεων, της παραγωγής, προμήθειας κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσω της ΗΡΩΝ, ήταν ο πρώτος ιδιωτικός όμιλος που κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ελλάδα το 2004 (ΗΡΩΝ 1). Σήμερα διαθέτει συμμετοχή σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ 1 & 2), ενώ μέσω της ΗΡΩΝ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Παράλληλα, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης:

    -Κώστας Σκρέκας: Το φυσικό αέριο κλειδί στην εξασφάλιση επάρκειας και σταθερότητας στο σύστημα ενέργειας
    Παραγωγοί Ενέργειας: Το στοίχημα των νέων μονάδων ενέργειας από φυσικό αέριο
    -Motor Oil: Εξαγόρασε 11 αιολικά πάρκα και άδειες ισχύος άνω των 200 MW – Στα €123,5 εκατ. το τίμημα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ