• Τράπεζες

    Moody’s: Credit Positive το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία – Πώς ευνοεί τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις δανείων

    • NewsRoom
    Moody's

    Moody’s


    Ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνει ο οίκος Moody’s, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive) για τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων. Όπως εξηγεί ο οίκος, ο νόμος, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 30 Απριλίου, διασφαλίζει μία πιο απλή, αυτοματοποιημένη διαδικασία αιτήσεων για προστασία και προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Όπως αναφέρει στο σημείωμά του ο οίκος, ο νόμος επιτρέπει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς τα κριτήρια επιλογής είναι πιο αυστηρά, ενώ περιορίζει τη γραφειοκρατία και βελτιώνει το συνολικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις.

    «Η εξέλιξη αυτή θα διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, καθώς θα ενισχύσει το βάθος των δεδομένων, που είναι διαθέσιμα για ανάκτηση εγγυήσεων» υπογραμμίζει.

    Οι αναλυτές του Moody’s υπενθυμίζουν ότι το νέο πλαίσιο επιβάλλει πιο αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας για οφειλέτες (νοικοκυριά ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις), που επιδιώκουν προστασία της πρώτης κατοικίας. Όσοι θέλουν να ενταχθούν σε αυτό μπορούν να ακολουθήσουν μία αποπλοποιημένη online διαδικασία σε αντίθεση με την προηγούμενη η οποία ήταν χρονοβόρα και δαπανηρή. Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι η online πλατφόρμα δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργική, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Moody’s: Γιατί οι τράπεζες θα ωφεληθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Moody’s αναβαθμίζει τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Moody’s: Αναβάθμισε Εθνική, Alpha, Eurobank σε Caa1 – Επιβεβαίωσε Πειραιώς, Παγκρήτια σε Caa2



    ΣΧΟΛΙΑ