• Τράπεζες

    Moody’s: Γιατί οι τράπεζες θα ωφεληθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

    • NewsRoom
    moodys

    Moody’s


    Θετικά αποτελέσματα, από πιστωτικής άποψης (Credit positive), εκτιμά ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ότι θα φέρει ο αναθεωρημένος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα αλλά και στις τράπεζες.

    Σε νέα ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο οίκος υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος συμβάλλει στην ενίσχυση της επιλεξιμότητας των δανειοληπτών της χώρας, ώστε να αποκτήσουν προστασία από κατασχέσεις, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται «credit positive» για την Ελλάδα και τις τράπεζες.

    Όπως υποστηρίζουν τα στοιχεία της ανάλυσης, το ελληνικό Δημόσιο θα επωφεληθεί τελικά από το νέο νόμο, καθώς επιλύεται μια σημαντική διαφωνία με τους πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

    Θα εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. στο αυριανό Eurogroup, εκτιμά η Moody’s

    Η Moody’s αναφέρει χαρακτηριστικά «Αναμένουμε ότι οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν να αποδεσμεύσουν το ποσό των 1 δις ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι. Επισημαίνει δε, ότι μπορεί να δοθεί και το «πράσινο φως» στην Ελλάδα να αποπληρώσει τμήμα από τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ, προσφέροντας την εξαίρεση από την υποχρέωση να πληρωθεί κατ’ αναλογία ο EFSF, κάτι που έγινε παλαιότερα στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Και τα δύο βήματα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

    Αν και η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη από κεφάλαια, η εξέλιξη στέλνει θετικό μήνυμα ότι οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η «ενισχυμένη εποπτεία» λειτουργεί αποτελεσματικά.

    Στρατηγικής σημασίας η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών

    Ο νέος -και πιο αυστηρός- νόμος είναι επίσης credit positive για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα ενισχύσει τις προσπάθειές της να μειώσουν το μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεών τους (NPEs), που αντιστοιχούν στο 45,4% των συνολικών τραπεζικών δανείων (στο 81,8 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018). Τα στεγαστικά είναι η κατηγορία δανείων με την καλύτερη απόδοση στη χώρα, με τα NPEs σε αυτή την κατηγορία σε χαμηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι σε άλλους τύπους δανείων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αποτελούν το 1/3 του συνόλου των προβληματικών δανείων και είναι τα πλέον δύσκολα σε αντιμετώπιση, δεδομένου ότι το 31% των δανειοληπτών έχουν αιτηθεί προστασία υπό το νόμο Κατσέλη.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει κυρίως δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια της τάξης των 150.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πιστωτές είχαν απορρίψει τα αρχικά σχέδια, καθώς ήταν εξαιρετικά ευρεία η έκταση των δανείων που κάλυπταν. Με το νέο νόμο, θα επωφεληθούν από το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας, γιατί είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλογής και περιορίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που προέκυψαν από την ελάχιστη έως μηδενική επιρροή των τραπεζών στις υποθέσεις που αιτήθηκαν να υπαχθούν στο πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη, μένοντας για χρόνια σε αναμονή, έως ότου φτάσουν στο στάδιο της ακρόασης.

    Όπως επισημαίνει ο οίκος, «αναμένουμε ότι ο νέος νόμος θα αποθαρρύνει τους περισσότερους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να ασκήσουν πίεση για την αναδιάρθρωση δανείων τα οποία οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν. Επιπλέον, για τις πραγματικές περιπτώσεις στις οποίες οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, μια κυβερνητική επιδότηση θα βοηθάει στην αναδιάρθρωση δανείων, ώστε να καταστούν βιώσιμα. Αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs τους με στόχο την μείωση του μέσου ποσοστού NPE για το σύστημα στο περίπου 21,2% μέχρι το τέλος του 2021».

    Τι θα σημάνει η πλήρης απεξάρτηση από τον ELA

    Σε ξεχωριστό σημείωμα, η Moody’s διευκρινίζει τα οφέλη που θα προκύψουν από την ολική απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι ελληνικές τράπεζες θα διαφοροποιήσουν το μείγμα της χρηματοδότησής τους. Αυτό πιθανότατα θα προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, με τοποθετήσεις σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν οι ελληνικές τράπεζες ανέκτησαν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.

    Η διάθεση των ξένων τραπεζών για ελληνικά assets αυξήθηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να εκδίδουν «καλυμμένα» ομόλογα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, για να εξοφλήσουν τον ELA. Οι αντισυμβαλλόμενοι, δε, τώρα αποδέχονται μεγαλύτερο εύρος ελληνικών collateral για αυτές τις συναλλαγές repos και σε χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι προηγουμένως.

    Η απεξάρτηση από τον ELA εκτιμάται ότι θα συμβάλει, παράλληλα, στην ευρύτερη τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Moody’s αναβαθμίζει τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Αναβάθμισε Εθνική, Alpha, Eurobank σε Caa1 – Επιβεβαίωσε Πειραιώς, Παγκρήτια σε Caa2

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μίνι έκπληξη από τη Moody’s με αναβάθμιση δύο βαθμίδων, σε Β1, για το ελληνικό αξιόχρεο



    ΣΧΟΛΙΑ