• Μετοχές

    MLS: Τα νέα σχέδια Καματάκη για τη MAIC και το ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ της μετοχής

    MLS

    Ιωάννης Καματάκης. Πρόεδρος και πρώην Διευθ. Σύμβουλος MLS Πληροφορική


    Θετικό απόηχο δημιουργούν στη χρηματιστηριακή αγορά οι κινήσεις επιχειρηματικής ανασύνταξης της MLS του Γιάννη Καματάκη με αιχμή του δόρατος την πλατφόρμα MAIC.

    Το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε τη μετοχή της τεχνολογικής εταιρείας στα 1,38 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 29% και δίνοντας κάποιες ανάσες στο «χαρτί» το οποίο έχει υποφέρει πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Αν και καθυστερημένα, όπως αρκετοί πιστεύουν στην αγορά, η MLS αποφάσισε να βγει μπροστά ανακοινώνοντας χθες την είσοδο της MAIC, η οποία είναι μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής, σε όλες τις Android συσκευές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια της MLS έχουν ως βασικό ζητούμενο την ενίσχυση της MAIC, οι οικονομικές επιδόσεις της οποίας στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς ήταν κατώτερες του αναμενομένου για τους επαγγελματίες της αγοράς.

    Όπως όλα δείχνουν, η MLS σκοπεύει να βγάλει στην αγορά και συσκευές MAIC με κόστος εξαιρετικά προσιτό για μια ευρύτερη μάζα καταναλωτών.

    Σήμερα, η MAIC διατίθεται έναντι 200 ευρώ στη λιανική αγορά, ενώ υπάρχει και μια δεύτερη και μικρότερη συσκευή που τιμολογείται στα 149 ευρώ.

    Το νέο βήμα που αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι συσκευές MAIC οι οποίες δεν θα διαθέτουν οθόνη αλλά μόνο ηχεία και θα πωλούνται έναντι των 50 με 60 ευρώ.

    Εκτιμάται ότι τα νέα αυτά προϊόντα θα βγουν στην αγορά προς τα τέλη του έτους ή τις αρχές της νέας χρονιάς.

    Όπως τονίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση, «με δυο διαθέσιμα version στο Play Store, ένα για τις MLS συσκευές και ένα για τις υπόλοιπες Android, ο χρήστης αποκτά για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα τις εμπλουτισμένες δυνατότητες που παρέχει η νέα ψηφιακή βοηθός, αναβαθμίζοντας κατά πολύ την εμπειρία χρήσης. Ως εκ τούτου, χρήστες χωρίς εξοικείωση με την τεχνολογία είναι πλέον σε θέση να διευκολύνουν την καθημερινότητα τους, μιλώντας στο κινητό ή στο tablet τους.

    Η MAIC™ θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για τις συσκευές της MLS, ανεβάζοντας το επίπεδο των MLS smartphone και tablet και δίνοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στις συσκευές τρίτων, η MAIC™ θα είναι διαθέσιμη με χρέωση, και θα μπαίνει στη θέση της ψηφιακής βοηθού της Google η οποία είναι στα Αγγλικά.

    Εκτός από την Ελληνική MAIC™ στο Play Store, η MLS θα προχωρήσει σε εκδόσεις και σε άλλες γλώσσες (Σερβικά, Βουλγαρικά κλπ). Το εν λόγω προϊόν θα παρουσιαστεί και σε παρόχους τηλεπικοινωνιών, με στόχο αποκλειστικές συμφωνίες ανά χώρα για όλα τα Android κινητά που διαθέτει ο εκάστοτε πάροχος στην αγορά του, έναντι ενός royalty ανά συσκευή.».

    Πέραν τούτων, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές προσφορές αναμένεται να γίνουν για τα προϊόντα MAIC στην Black Friday.

    Είναι επίσης ενδεικτικό ότι πριν από μία εβδομάδα η MLS ανακοίνωσε και την υπογραφή συμφωνίας με το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίος Κύπρου για την προμήθεια tablets στους επόμενους δώδεκα μήνες.

    Η εταιρεία ανέφερε ότι η συμφωνία μεταφράζεται σε 442,1 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό θα παραδοθεί εντός του προσεχούς διμήνου.

    Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μετά και τη χθεσινή άνοδο, η αποτίμηση της MLS διαμορφώνεται στα 17,1 εκατ. ευρώ.

    Παραμένει βεβαίως σε πολύ μεγάλη απόσταση από το υψηλό του περασμένου Απριλίου όταν η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είχε διαμορφωθεί στα 66,06 εκατ. ευρώ.

    Στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, η μετοχή της MLS έχει αντιδράσει ανοδικά κερδίζοντας 42,9%. Ωστόσο, οι απώλειές της από το υψηλό της εφετινής χρονιάς παραμένουν πολύ μεγάλες καθώς αγγίζουν το 75%.

    Στο μέτωπο της αγοράς των ομολόγων οι τρεις εκδόσεις της εταιρείας, συνολικής αξίας 16,7 εκατ. ευρώ, τιμολογούνται από το 61,038% έως το 91,95% που τιμολογείται η έκδοση η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ