• Business

    Μητσοτάκης σε βιομηχάνους και εργαζομένους: «Όλοι μαζί θα γυρίσουμε τον τροχό» – Το παρασκήνιο της συνάντησης


    Το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε τις πόρτες του. Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε βιομηχάνους, μικρομεσαίους, ξενοδόχους και εργαζόμενους που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συναίνεσης με στόχο την ανάπτυξη, μοιράστηκαν χαμόγελα, αμηχανία αλλά και την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει.

    Προσήλθαν στις 10 το πρωί, για πρώτη φορά όλοι μαζί, στο Μέγαρο Μαξίμου και ένιωσαν καλοδεχούμενοι αλλά και «συνεργάτες και συνεταίροι» στην ανάπτυξη της χώρας.

    Στο τραπέζι μαζί τους ήταν και οι κορυφαίοι υπουργοί, περνώντας το μήνυμα «μιας  κυβέρνησης προσανατολισμένης σε λύσεις, που ενδιαφέρεται πραγματικά».

    Η παρουσία των υπουργών Οικονομίας, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, έδειχνε στους συμμετέχοντες ότι δεν επρόκειτο για μια διεκπεραιωτική διαδικασία αλλά για ουσιαστική καταγραφή των απόψεών τους με στόχο να δοθούν λύσεις και να ανοίξουν νέοι δρόμοι συναινέσεων στο πλαίσιο κοινών στόχων. Και το ζητούμενο για τον Πρωθυπουργό ήταν κυρίως να ακούσει, ώστε να λάβει υπόψιν του, τα αιτήματα των φορέων στις πολιτικές που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, ενώ οι συμμετέχοντες έλαβαν το μήνυμα ότι πραγματικά γίνεται μια νέα αρχή στη χώρα και όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη και τον καλύτερό τους εαυτό.

    “Ξαναχτίζουμε το σπίτι μας από την αρχή” δηλώνει στο mononews.gr, ο κ. Γιώργος  Καββαθάς της ΓΕΣΕΒΕ, ενώ ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ σημειώνει πως «μετά από 5 χρόνια και μόνο ότι εμφανίζεται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να αναγνωρίζει το ρόλο της ΓΣΕΕ και την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου είναι σημαντικό».

    Ο κ. Σαββάκης, από την πλευρά του, είναι βέβαιος ότι η συνάντηση θα έχει αποτελέσματα και  συγκεκριμένα μέτρα που θα ακούσουμε σύντομα.

    Ο Πρωθυπουργός, αφού παρουσίασε τη βελτίωση της οικονομίας και της εικόνας της χώρας, ζήτησε εθνική συναίνεση, “εργοδότες και εργαζόμενοι και όλη η κοινωνία μαζί να συνεργαστούν για να γυρίσει ο τρόχος”.

    Σύμφωνα με του συμμετέχοντες, οι συναινέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Όπως και η διάθεση του Πρωθυπουργού να ακούσει όλες τις πλευρές χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και με μεγάλο ενδιαφέρον.

    Η επίσημη απάντηση  της κυβέρνησης στα αιτήματα της αγοράς θα γίνει με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων με στόχο τη μείωση των αγκυλώσεων και της γραφειοκρατίας.

    ΣΕΒ: Η κυβέρνηση να συνεργάζεται στενά με τους κοινωνικούς εταίρους

    Το κλίμα στη συνάντηση ήταν θετικό, δεν υπήρχαν διαφωνίες και, όπως επισημαίνεται από την πλευρά του ΣΕΒ που εκπροσωπήθηκε από τους δύο αντιπροέδρους του τους κ.κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο  και Σπύρο Θεοδωρόπουλο (καθώς ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Φέσσας, απουσίαζε), είναι κομβικής σημασίας η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και η κυβέρνηση πρέπει να διαβουλεύεται μαζί τους πριν νομοθετήσει.

    Αν και η παρουσία των 2 Αντιπροέδρων ήταν πολύ προσεκτική και φειδωλή, παρέδωσαν ένα έγγραφο 24 σελίδων στον Πρωθυπουργό με τις αναλυτικές θέσεις του ΣΕΒ, ενώ στις τοποθετήσεις τους έδωσαν έμφαση στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, στη μείωση των επιβαρύνσεων στους μισθούς, στην αναβάθμιση των υποδομών και τη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις.

    Ο ΣΕΒ αναμένει με ενδιαφέρον το νέο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, που θα κατατεθεί από μέρα σε μέρα, διευκολύνοντας την αδειοδοτική διαδικασία, και προχωρώντας σε παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα χωρίς να έχουν δημοσιονομικό κόστος.

    Αθανάσιος Σαββάκης, ΣΕΒΕ: Αναζητήσαμε τα μέτρα κοινής αποδοχής

    “Αυτό που βγήκε”, τόνισε στο www.mononews.gr ο κ. Αθ. Σαββάκης, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, «είναι ότι χρειάζονται μέτρα κοινής αποδοχής με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας που είναι προς όφελος της οικονομίας και όλων των πλευρών».

    «Ήταν μια πάρα πολύ ωραία συζήτηση και το γεγονός ότι παραβρέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί, ανέβαζε το επίπεδο αποτελεσματικότητας, καθώς μπορούσαν να παρεμβαίνουν να μπαίνουν στη συζήτηση και να δίνουν εξειδικευμένες και άμεσες απαντήσεις”, δήλωσε.

    «Ο Πρωθυπουργός μάς περιέγραψε το κλίμα και τη βελτίωση στην οικονομία, κάτι το οποίο κι εμείς το βιώνουμε καθημερινά. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα έχουν ήδη βοηθήσει και ο στόχος της συνάντησης ήταν να αναζητηθούν τα ειδικά μέτρα που χρειάζονται σύμφωνα με την κάθε πλευρά, ώστε αν δημιουργηθούν συναινέσεις και να ληφθούν αποφάσεις», συμπλήρωσε ο κ. Σαββάκης.

    «Ήταν μια ουσιαστική συνάντηση, γιατί όσα ειπώθηκαν θα οδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων και προέκυψαν από τη συζήτηση και συναινέσεις και τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις. Η ανάσχεση του brain drain, η έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση για τη δημιουργία μεσαίων στελεχών που λείπουν από την αγορά, η καινοτομία, οι υποδομές αλλά και άλλα φορολογικά και εργασιακά θέματα μπορούν να μπουν σε προτεραιότητα. Όλα όσα είπαμε τα λάμβανε υπόψιν και μένει να δούμε ποιες δράσεις θα ανακοινώσει. Το σύνολο της συζήτησης ήταν παραγωγικό, αλλά άλλες δράσεις μπορούν να γίνουν άμεσα και άλλες όχι», τόνισε επίσης.

    Και συμπλήρωσε: «Από τη δική μας πλευρά εκπροσωπώντας τη βιομηχανία της περιφέρειας, θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθεί μια δέσμη μέτρων για να ανακοπεί η αποβιομηχάνιση της περιφέρειας και θεωρώ ότι ήταν κάτι στο οποίο εστίασε ο Πρωθυπουργός».

    Γιώργος Καββαθάς, ΓΣΕΒΕΕ: «Έχουμε γκρεμίσει το σπίτι μας και το ξαναχτίζουμε από την αρχή, δεν περισσεύει κανείς»

    Μιλώντας στο mononews.gr  ο κ. Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρθηκε στις πολύ θετικές εντυπώσεις που είχε από την πρώτη συνάντηση των κοινωνικών φορέων της νέας κυβέρνησης.

    “Έγινε μια ελεύθερη συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός μας υποδέχτηκε και εξέφρασε η χαρά του, και μας είπε ότι μετά από αυτό το διάλογο θα κατασταλάξει στις εξαγγελίες του για τη ΔΕΘ. Στα περισσότερα θέματα υπήρχε ταύτιση απόψεων μεταξύ εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων που  υπέδειξαν στον Πρωθυπουργό κοινές ανάγκες: Μείωση μη μισθολογικού κόστους, κίνητρα για εκπαίδευση μεσαίων στελεχών

    Σε αυτή την κρίσιμη καμπή που είναι η οικονομία, δεν περισσεύει κανείς. Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τις επιχειρήσεις σε μικρές, μεγάλες, ξένες και ελληνικές, όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε. Η οικονομία χρειάζεται  επενδύσεις της τάξης των 100 δισ. ευρώ για να ξαναπάμε στα επίπεδα του 2008. Χρειάζονται όλοι. Η δομή της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι τέτοια  που το 99,6% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές κι έχουν καθοριστικό ρόλο και στην απασχόληση, απασχολώντας το 85% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 70% της προστιθέμενης αξία στη χώρα. Χρειαζόμαστε μια πανστρατιά των επιχειρήσεων, της κοινωνία και των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών τάξεων ώστε η χώρα να πάει μπροστά.

    Έβαλα το θέμα της φορολογικής σφήνας, δηλαδή τι μέρος της αμοιβής του εργαζόμενου παίρνει το κράτος με ασφαλιστικές εισφορές και φορολόγηση. Αναδείχθηκε το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης, η παραγωγή μεσαίων στελεχών για τις επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση ήταν το αποπαίδι της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού”. Μας λείπουν τεχνίτες, ενώ πολλά τεχνικά επαγγέλματα έχουν πια γέρικο προσωπικό, όπως οι ηλεκτροσυγκολλητές”.

    Το θετικό από τη συνάντηση είναι ότι σε πολλά θέματα υπήρξε συναίνεση αλλά  και η επίγνωση από όλες τις πλευρές ότι σε αυτή τη φάση πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη. Έχουμε γκρεμίσει το σπίτι μας, και το ξαναχτίζουμε από την αρχή και θέλει κόπο και  ο καθένας όπως μπορεί να συμβάλει.

    Γ. Παναγόπουλος, ΓΣΕΕ: «Τα δύσκολα… δεν λέγονται στις επίσημες συναντήσεις»

    Την ικανοποίησή του που η ΓΣΕΕ επέστρεψε στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου εκφράζει ο κ.Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο mononews.gr, υπογραμμίζοντας τη θετική στάση του Πρωθυπουργού και τη θεσμική κανονικότητα που ανακτήθηκε.

    «Για μας είναι πολύ σημαντικό ότι επανήλθαμε στο τραπέζι των συζητήσεων. Ευτυχώς είναι πίσω μας πια οι εποχές, που αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις και το lockout, λαμβάνονταν ερήμην μας, όπως έκανε  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

    «Μετά από 5 χρόνια και μόνο ότι εμφανίζεται κυβέρνηση και Πρωθυπουργός να αναγνωρίζει το ρόλο της ΓΣΕΕ και την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου είναι σημαντικό. Η συνάντηση είχε θεσμική κανονικότητα και μένει να δούμε πώς θα αξιοποιήσει ο Πρωθυπουργός στην πράξη, τις απόψεις και τις πληροφορίες που άκουσε», συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος.

    “Το κλίμα ήταν καλό και οι δύο Αντιπρόεδροι του ΣΕΒ πολύ προσεκτικοί. Εξάλλου τα δύσκολα δεν λέγονται στις επίσημες συναντήσεις….», ανέφερε ακόμη ο κ. Παναγόπουλος.

    «Είπα στον κ. Μητσοτάκη: Δεν χρειαζόταν να βιαστείτε για το βάσιμο λόγο απόλυσης, μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Κι εκείνος  απάντησε ότι ήταν ένα επείγον μέτρο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά παραδέχτηκε ότι δε συνιστά καλή μέθοδος νομοθέτησης το “επείγον”», συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος.

    «Θέσαμε τα ζητήματα όπως να αποκατασταθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες, ο κατώτερος μισθός, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και βεβαίως το ασφαλιστικό ζήτημα. Για το θέμα αυτό μάλιστα κάναμε την υπόμνηση ότι με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράψαμε εν μέσω κρίσης και μνημονίου, εμείς έχουμε συμφωνήσει με τους εργοδότες για τη σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου και ως εκ τούτου να μην επιχειρείται να ανακαλυφθεί η Αμερική. Ο Πρωθυπουργός άκουγε, χωρίς να σχολιάζει, αλλά τις πολιτικές που θα ακολουθήσει θα τις δούμε στην πράξη», επισήμανε.



    ΣΧΟΛΙΑ