• Business

    Μυτιληναίος: Τι σηματοδοτεί η απόκτηση του 100% της Μ&Μ Gas

    μυτιληναιος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Τον πλήρη έλεγχο της M&M Gas θα αναλάβει η “Μυτιληναίος”, εξαγοράζοντας το ποσοστό της Motor Oil στην εταιρεία, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Π. Τζαννετάκης, με τη χαρακτηριστική φράση “φεύγει το ένα Μ”.

    Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες, με την ολοκλήρωση του deal να φαίνεται πως αποτελεί επιθυμία και των δύο πλευρών, κατόπιν πρωτοβουλίας της Μυτιληναίος, ενώ οι δύο εταιρείες θα συνεχίζουν απρόσκοπτα να συνεργάζονται στην κοινή ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία Κόρινθος Power.

    Η απόφαση αυτή του ομίλου Μυτιληναίου να καταστήσει την M&M πλήρως θυγατρικό της βραχίονα στο φυσικό αέριο εντάσσεται στο πλαίσιο των ηχηρών φετινών κινήσεών του στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οποίες προκαλούν αίσθηση. Η “Μυτιληναίος” ήδη τον περασμένο Ιούλιο έγινε η πρώτη εταιρεία που έφερε στην Ελλάδα υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Qatar Gas, τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG στον πλανήτη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα φορτία, στο πλαίσιο της σύμβασης με την εταιρεία του Κατάρ, με την οποία η “Μυτιληναίος” προσθέτει στη λίστα της έναν πολύτιμο συνεργάτη, ενώ η συνεργασία αυτή αναμφίβολα ενισχύει εν γένει τη ρευστότητα της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου.

    Επιπλέον, η “Μυτιληναίος” εισάγει ποσότητες φυσικού αερίου και από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με έναν ακόμα ενεργειακό κολοσσό, χωρίς να είναι σαφές αν οι συζητήσεις αυτές σχετίζονται με την εν εξελίξει αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

    Οι κινήσεις αυτές δείχνουν απολύτως λογικές, με δεδομένο ότι η “Μυτιληναίος” είναι ο υπ’ αριθμόν 1 καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με ανάγκες που ανέρχονται σε 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως (περίπου το ένα τρίτο του αερίου της ελληνικής αγοράς), ενώ οι ανάγκες αυτές αναμένεται να αυξηθούν κατά 1 δισ. κυβικά μέτρα όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής δυναμικότητας 600 MW που σχεδιάζει ο όμιλος. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, το φυσικό αέριο για την εταιρεία είναι ό,τι το αίμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η M&M δεν είναι… όποια κι όποια εταιρεία. Άπαντες θυμούνται στην αγορά ότι πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που επιχείρησε πρώτα στα τέλη του 2009 και έπειτα τον Μάρτιο του 2010 να φέρει στην Ελλάδα ένα ιδιωτικό φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα, με την εκφόρτωση του αερίου να παρεμποδίζεται στο τέρμιναλ, αλλά την M&M να δικαιώνεται εν τέλει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μυτιληναίος: Γιατί το 2019 θα είναι μια ακόμα εντυπωσιακή χρονιά – Οι εκπλήξεις και οι ανησυχίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ζήτηση για φθηνότερα δολάρια στην Τουρκία δείχνει το δύσκολο δρόμο της λίρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τελευταία ευκαιρία για τη κυβέρνηση να πάρει από τους θεσμούς τα προεκλογικά «δώρα»



    ΣΧΟΛΙΑ