• Οικονομία

    Τελευταία ευκαιρία για τη κυβέρνηση να πάρει από τους θεσμούς τα προεκλογικά «δώρα»

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά)


    Με μεγάλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη μεταμνημονιακή ανακοίνωση των θεσμών μετά από την αναχώρηση των κλιμακίων τους, σήμερα από την Αθήνα. Προηγουμένως στο τραπέζι θα έχουν συζητηθεί τα μεγάλα δημοσιονομικά μέτωπα των συντάξεων, των παροχών και του μερίσματος, αλλά και τα προαπαιτούμενα της πρώτης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, με τα οποία θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων της κυβέρνησης.

    Στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή του Γιώργου Χουλιαράκη στο υπ. Δικαιοσύνης με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων, που σύμφωνα με τα δεδομένα, οδηγεί σε εξοικονόμηση 2,9 δισ ευρώ ή με βάση μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ποσά 2,1 δισ ευρώ. Συγκεκριμένα για φέτος η Αθήνα εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να είναι έως και το 3,9% του ΑΕΠ, κάτι που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Οι θεσμοί πάντως εμφανίζονται συγκρατημένοι καθώς θεωρούν ότι η υπέρβαση των στόχων θα είναι στο μισό από όσο εκτιμά η Αθήνα. Για το 2019 οι συμφωνημένες προβλέψεις που έχουν αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο δίνουν μετά την εφαρμογή μέτρων περίπου 3 δισ. ευρώ και αντί – μέτρων περίπου 2 δισ. ευρώ, ένα ποσό των 868 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα αναμένονται επίσης και τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως και τον Αύγουστο που αναμένεται να δώσουν μια καλύτερη εικόνα συνολικά. Στη συνέχεια θα γίνει μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης και των επόμενων κινήσεων στις επαφές και ανταλλαγές στοιχείων που θα γίνουν εξ αποστάσεως. Μετά τη σημερινή σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται μια πρώτη λιτή ανακοίνωση από την πλευρά των θεσμών.

    Οι δανειστές ενημερώθηκαν χθες για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα Εργασιακά και τον κατώτατο μισθό. Συντάσσουν νέο κατάλογο με τις καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις καθώς και τις εξηγήσεις που παίρνουν από την κυβέρνηση και τα εξετάζουν όλα σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας, της ανάπτυξης, της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επίσης συζητήθηκαν η πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και έγινε ανταλλαγή σκέψεων για αλλαγές στις διαδικασίες των ρυθμίσεων.

    Τον Νοέμβριο αναμένεται η πρώτη- εκ των συνολικά τεσσάρων σε ετήσια βάση- έκθεση της Κομισιόν ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019. Η πρώτη έκθεση θα δώσει το σήμα στο Eurogroup για την εκταμίευση ή μη των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (SMP’s-ANFA’s) στην Αθήνα. Από την πλευρά του ΔΝΤ θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, καθώς το Ταμείο μετέχει περισσότερο ως παρατηρητής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ακύρωση του μέτρου μείωσης συντάξεων εξετάζουν οι θεσμοί-Τον Νοέμβριο οι τελικές αποφάσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νέο σκίτσο – «καρφί» του Αρκά για τις χαμηλές συντάξεις (pic)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα σενάρια για τις συντάξεις-Παζάρια με το βλέμμα στις κάλπες



    ΣΧΟΛΙΑ