• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ζήτηση για φθηνότερα δολάρια στην Τουρκία δείχνει το δύσκολο δρόμο της λίρας

    • Bloomberg


    Η αντίδραση στην αύξηση των επιτοκίων της Τουρκίας από τους εγχώριους επενδυτές υποδεικνύει ότι η τουρκική λίρα εξακολουθεί να έχει μπροστά της μία δύσκολη ανηφόρα.

    Επιχειρήσεις και νοικοκυριά αγόρασαν συνάλλαγμα αξίας ως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη, σύμφωνα με traders συναλλάγματος της Κωνσταντινούπολης που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

    Αυτές οι αγορές, που περιόρισαν τα κέρδη της λίρας, σηματοδοτούν μία συσσωρευμένη ζήτηση από εγχώριες επιχειρήσεις που έχουν καθαρές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα ύψους 216 δισ. δολαρίων.

    Η εγχώρια ζήτηση για συνάλλαγμα θα προστεθεί σε μία σειρά κινδύνων για τη λίρα, που παραμένει σχεδόν 40% κάτω έναντι του δολαρίου φέτος. Οι αγορές δολαρίων ήρθαν αφού ο πρόεδρος Ρετζέο Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά απαγόρευσε στις τουρκικές εταιρείες να συναλλάσσονται σε δολάρια ή ευρώ την Πέμπτη, μία κίνηση που πιθανόν να προκαλεί αγωνία στους επιχειρηματίες.

    Οι εγχώριοι επενδυτές έχουν περιορίσει φέτος τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα σε περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς αγόρασαν φθηνότερες λίρες. Κάποιοι αναλυτές λένε ότι τώρα είναι πιθανό να αντιληφθούν οποιαδήποτε ένδειξη ενίσχυσης της λίρας ως ευκαιρία για να ξαναχτίσουν τα αποθέματα δολαρίων τους.

    Έχει υπάρξει μία τάση διάβρωσης στη χάραξη της πολιτικής στην Τουρκία”, δήλωσε ο αναλυτής Inan Demir της Nomura International στο Λονδίνο. “Οι πολιτικές -νομισματική, δημοσιονομική, αλλά και εξωτερική- έχουν αυξήσει το premium κινδύνου, αντί να το μειώνουν. Θα είναι δύσκολο να αποτιναχθούν αυτές οι μνήμες με μία αύξηση επιτοκίου, ακόμα και αν είναι μία ισχυρή και ορθόδοξη άνοδος, επομένως νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα από αυτό για να περάσει η λίρα τον κάβο”.

    Αν και η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των 650 μονάδων βάσης πιθανόν να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, οι επενδυτές σε λίρα παραμένουν ανήσυχοι για τον διψήφιο πληθωρισμό και την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Αυτοί οι κίνδυνοι θα διατηρήσουν το νόμισμα ευάλωτο σε αποδυναμωτικές πιέσεις, σύμφωνα με την Credit Agricole.

    Η πιθανότητα να απογοητευθούμε ξανά είναι υψηλή”, δήλωσε ο Guillaume Tresca, αναλυτής της Credit Agricole, που προβλέπει ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί στα 8,30 δολάρια ως το τέλος του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ακύρωση του μέτρου μείωσης συντάξεων εξετάζουν οι θεσμοί-Τον Νοέμβριο οι τελικές αποφάσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι κρύβει το «σοκ και δέος» στις τραπεζικές μετοχές, που χάνουν 46% και γράφουν ζημιές 4,8 δισ…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έτοιμη να γυρίσει σελίδα η Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ