• Business

    Μυτιληναίος: Στα 2 δισ. ο τζίρος του 2019 – Eπενδύσεις σε 5 άξονες

    μυτιληναιος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Χρονιά σταθμός για την πορεία του ομίλου Μυτιληναίος θα είναι το 2019, καθώς το πρόγραμμα επενδύσεων του ομίλου σε πέντε άξονες που ξεκινάει φέτος και ο τζίρος στα 2 δισ. το 2019 αλλάζουν ριζικά την εικόνα και τη δυναμική του ομίλου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης «Μυτιληναίος» Ευάγγελου Μυτιληναίου στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

    Οι προβλέψεις που ανέφερε τοποθετούν τον κύκλο εργασιών στα 2 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. το 2018, και EBITDA στα 400 εκατ. ευρώ έναντι 290 εκατ. του 2018.

    Ταυτόχρονα όμως, το 2019 είναι μια χρονιά βάσης με την εκκίνηση σειράς επενδύσεων, καθώς οι ενισχυμένες ταμειακές ροές που απέκτησε μετά τη μείωση κατά 177,7 εκατ. ευρώ του καθαρού δανεισμού δίνουν στην εισηγμένη τη δυνατότητα:

    -Να κατασκευάσει το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 665 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο που ξεκινά το φθινόπωρο, μια επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση των επενδυτικών αδειοδοτήσεων και η λειτουργία του αναμένεται πριν το τέλος του 2021.

    -Να διασφαλίσει στο χαρτοφυλάκιο του φυσικού αερίου ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση πηγών.

    -Να επεκτείνει τη δραστηριότητα των έργων των φωτοβολταϊκών σταθμών, σε 5 ηπείρους με  πλάνο να προχωρήσει  στην κατασκευή και την πώληση «πακέτου» έργων και στη συνέχεια την επανεπένδυση για την κατασκευή νέων projects.

    -Να αξιοποιήσει την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ που μέσω της δραστηριότητας της, την ανακύκλωση αλουμινίου, θα αυξήσει την παραγωγή της εταιρείας στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

    -Να γίνει game changer με την επένδυση στην αλουμίνα, αφού στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για το νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας. Η φάση της κατασκευής θα διαρκέσει τρία χρόνια και η  παραγωγή της ελληνικής εταιρίας θα ανέλθει στα 2 εκατ. τόνους.

    The consolidation year is over

    Η νέα εποχή, με αφετηρία τα υψηλά εδραιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, έρχεται μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού: «The consolidation year is over» (σ.σ. η χρονιά της εδραίωσης τελείωσε) ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Ευάγγελου Μυτιληναίος στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

    Όσον αφορά στην πορεία των μεγάλων projects της εταιρείας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε Γκάνα και Λιβύη, το πρώτο συγκρότημα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2019 και το δεύτερο αναμένεται στα μέσα της χρονιάς. Τα δύο projects συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. δολ. θα έχουν ολοκληρωθεί το 2021.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μυτιληναίος: Στα 144,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2018-Διανέμει μέρισμα 0,36 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευ. Μυτιληναίος: «Στην Ελλάδα το κράτος στραγγαλίζει τη βιομηχανία»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 2,6 δισ. στα πόδια Ελλήνων επιχειρηματιών για εταιρικά ομόλογα. Οι περιπτώσεις Aegean και Μυτιληναίου



    ΣΧΟΛΙΑ