• Business

    Μυτιληναίος, Elpedison και Περιστέρης κερδίζουν ποσοστό στην ενέργεια


    Το σκηνικό στη λιανική αγορά του ηλεκτρισμού δείχνει να αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, αφού το μήνα Απρίλιο το μερίδιο των ιδιωτών παρόχων ενέργειας αυξήθηκε στο 8,62% από 7,22% το Μάρτιο. Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά εμπιστεύονται τους εναλλακτικούς παρόχους και παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχος της αγοράς με ποσοστό 91,38%, οι επόμενες κινήσεις που αναμένονται για την ενίσχυση της απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς, εκτιμάται από τους ειδικούς ότι θα φέρουν επιπλέον αλλαγές στα μερίδια εντός του 2016.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε μήνα ο ΛΑΓΗΕ, οι τρεις καθετοποιημένοι παίκτες της αγοράς συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή, ενώ κινητικότητα καταγράφεται και από τους υπόλοιπους μικρότερους παρόχους που φιλοδοξούν σταδιακά να παίξουν πιο ενεργό ρόλο.

    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Η ΗΡΩΝ, απέσπασε τον Απρίλιο μερίδιο 2,42% (0,66% στη χαμηλή τάση και 1,76% στη μέση τάση). Η εταιρία ιδρύθηκε από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα (συμφερόντων Γ. Περιστέρη) και το 2009 εισήλθε στη μετοχική της σύνθεση η Gaz De France Suez, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Τον Ιούλιο του 2013 υπογράφηκε συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της QATAR PETROLEUM INTERNATIONAL (QPI), η οποία απέκτησε ποσοστό 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.

    elpedison
    Michel Piguet. CEO Elpedison

    Στη δεύτερη θέση των εναλλακτικών παρόχων στην προμήθεια ηλεκτρισμού, βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα η Elpedison, με μερίδιο αγορά 2,13% (0,98% στη χαμηλή τάση, 1,14% στη μέση και 0,01% στην υψηλή). Με τη συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, της Edison –η παλαιότερη εταιρία ενέργειας στην Ευρώπη- , της Ελλάκτωρ και της Χαλκόρ, η Εlpedison φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο παροχής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος
    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ετών 60. Επικεφαλής ομίλου Μυτιληναίος

    Ακολουθεί η Protergia, με μερίδιο αγοράς 1,91% (0,50% στη χαμηλή τάση και 1,41% στη μέση τάση). Θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος, ιδρύθηκε το 2010 και συγκεντρώνει τη διαχείριση όλων των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων του Ομίλου, που περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα). 

    Την υπόλοιπη δεκάδα των ποσοστών που συγκέντρωσαν οι ιδιώτες ηλεκτρικής ενέργειας τον Απριλίου, συμπληρώνουν οι NRG Trading με ποσοστό 0,6%, VOLTERRA με 0,47%, GREEN με 0,42%, WATT + VOLT με ποσοστό 0,40%, Τιτάν με μερίδιο 0,03%, ΟΤΕ με 0,01% και NOVAERA με ποσοστό 0,01%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/i-ellada-episima-sto-megalo-geopolitiko-pechnidi-ton-agogon-tap/45837

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/article-anavathmise-alpha-bank-apo-tin-ubs/45828



    ΣΧΟΛΙΑ