• Business

    «Μυστήριο» με τον αγοραστή του 9,5% της Καραμολέγκος – Τα σενάρια που «παίζουν»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Καραμολέγκος: Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου


    «Δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια γύρω από τον αγοραστή ή τους αγοραστές του 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Καραμολέγκος που πούλησαν η εταιρεία «Σταύρος Νένδος Α.Ε. Αρτοποιία» και ο Σταύρος Νένδος (φυσικό πρόσωπο). Και αυτό γιατί μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με την ταυτότητά του/τους, κάτι που μεγαλώνει το «μυστήριο» γύρω από την χρηματιστηριακή συναλλαγή.

    Ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στους χρηματιστηριακούς κύκλους εμπλέκει τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, Μανώλη Καραμολέγκο. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο κ. Καραμολέγκος φέρεται να απέκτησε το σύνολο του ποσοστού που ήταν προς πώληση, ανεβάζοντας τη συμμετοχή του σε πάνω από 60% (με στοιχεία 31/12/2019 κατέχει 53,22%). Πηγές προσκείμενες στον μετοχικό και διοικητικό ηγέτη της Καραμολέγκος επισημαίνουν πως η απόκτηση του ποσοστού δεν έγινε από τον κ. Καραμολέγκο.

    Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφόρησε έντονα στην αγορά κάνει λόγο για την εξαγορά ολόκληρου του ποσοστού από μεγάλη εισηγμένη, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των καταναλωτικών ειδών ομορφιάς. Κάτι που φαίνεται να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, με δεδομένη και την φειδωλή μερισματική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της αρτοβιομηχανίας. Έτσι εξηγούν κάποιοι και την αποχώρηση του Σταύρου Νένδου.

    Το «σπάσιμο» της συναλλαγής σε τρία πακέτα κάτω του 5% γέννησε και ένα ακόμη σενάριο που θέλει τον αγοραστή να είναι επενδυτής, ο οποίος απέκτησε το επίμαχο ποσοστό μέσα από τρεις διαφορετικές οντότητες που ενδέχεται να λειτουργούν συντονισμένα.

    Δεν αλλάζει η στρατηγική

    Πληροφορίες πάντως θέλουν το επίμαχο ποσοστό να μεταβιβάστηκε σε διαφορετικούς επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν την υποχρέωση βάση της νομοθεσίας να ενημερώσουν την αγορά για την κίνησή τους, αφού απέκτησαν ποσοστό μικρότερο του 5%. Όσον αφορά στην κίνηση του Σταύρου Νένδου να αποεπενδύσει από την «Καραμολέγκος», οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση δεν γνώριζε για τις προθέσεις του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, ενώ υπογραμμίζουν πως οι μετοχικές αλλαγές δεν επηρεάζουν σε τίποτα τη στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθεί η εταιρεία, η οποία κινείται ανοδικά εκμεταλλευόμενη και την συγκυρία που ευνοεί την κατανάλωση τροφίμων στο σπίτι.

    Είναι ενδεικτικό πως στο πρώτο εξάμηνο του 2020, οι πωλήσεις της Καραμολέγκος ανήλθαν στα 47,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,1% παρά την κάμψη 19,3% που κατέγραψαν οι πωλήσεις της αλυσίδας αρτοσκευασμάτων Απολλώνιο».

    Χρηματιστηριακοί παράγοντες σχολιάζοντας τη συναλλαγή, η οποία συζητείται έντονα τα τελευταία 24ώρα στην αγορά αναφέρουν πως στην περίπτωση που αγοραστής ήταν ο βασικός μέτοχος της εταιρείας ή μέτοχος με ποσοστό πάνω του 5% θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την κίνησή του, εφ’ όσον απέκτησε ποσοστό άνω του 3%. Στην περίπτωση που απέκτησε ποσοστό κάτω του 3%, δεν έχει υποχρέωση να προβεί σε σχετική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, ωστόσο όπως λένε είναι κάτι που θα φανεί στις μετοχικές καταστάσεις της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ