• Business

    Μισό δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο της Aegean Airlines – Στο 3,60% το τελικό επιτόκιο

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Air


    Ανάρπαστο έγινε το 7ετές ομόλογο της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines), συμφερόντων του επιχειρηματία Ευτύχη Βασιλάκη. Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε σήμερα στις 16:00 και,  η ζήτηση ξεπέρασε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ (527 εκατ. ευρώ). Γεγονός που σημαίνει ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορά, αφού το ποσό που ζητούσε να αντλήσει η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία ήταν τα 200 εκατ. ευρώ.

    Το τελικό ύψος του προσφερόμενου επιτοκίου έφτασε στο 3,60%, επαληθεύοντας τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς.

    Ο μεγαλύτερος όγκος της ζήτησης εκφράστηκε από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι και φρόντισαν να εγγραφούν λόγω του ελκυστικού επιτοκίου, αλλά και του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, με το οποίο βαθμολογήθηκε από την ICAP το ομόλογο Βασιλάκη.

    Από τα αντληθέντα κεφάλαια, μετά από την αφαίρεση των δαπανών (3,85 εκατ. ευρώ), θα διατεθούν:

    • Ποσοστό 75%, δηλαδή 147,1 εκατ. ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών, στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας με την Airbus. Από την οποία και θα αποκτηθούν 30 αεροσκάφη νέας γενειάς της οικογένειας A-320neo, με δικαίωμα προαίρεσης  για επιπλέον 12 αεροσκάφη.
    • Ποσοστό 14%, δηλαδή 27,5 εκατ. ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το κέντρο αυτό θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας αλλά και σύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλον τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού το ομίλου της Aegean (πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας).
    • Ποσοστό 11%, δηλαδή 21,6 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται τυχών επιστροφές κεφαλαίου και διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους της εταιρείας.

    Βασικός μέτοχος στην Aegean Airlines είναι ο Ευτύχης Βασιλάκης με ποσοστό 35,36% στο οποίο εκτός από την προσωπική του συμμετοχή συγκαταλέγεται και το ποσοστό που έχει η Autohellas. Με συνολικό ποσοστό 17,12% μετέχουν στην Αεροπορία Αιγαίου ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης. Επίσης, ποσοστό 5,19% έχει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

    Συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς ήταν η τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Κύριοι ανάδοχοι ήταν η Alpha Bank και η Euroxx Χρηματιστηριακή η οποία ήταν επίσης και σύμβουλος έκδοσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η μεγάλη αυτοπεποίθηση του Ευτύχη Βασιλάκη της Aegean Air

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Έλληνες αποταμιευτές έβαλαν «στο τραπέζι» 1,6 δισ. για εταιρικά ομόλογα…



    ΣΧΟΛΙΑ