• Business

    MIG: Κι όμως, υπόσχεται εξαγορές για το 2023! Τι γλίτωσε από την μετακύλιση των δανείων της Attica

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    MIG


    Παρά την απότομη βουτιά στην μετοχή της MIG ΜΙΓ -1,22% 4,05 μετά την επιτυχή δημόσια πρόταση της Πειραιώς, ακόμα και… εξαγορές προβλέπονται με βάση την οικονομική έκθεση της εταιρείας για τα αποτελέσματα του 2022.

    Όμως, σε κάθε περίπτωση ο όμιλος, μετά την ανταλλαγή των δανείων της Attica με τη θυγατρική της Πειραιώς Strix, σχεδόν 440 εκατ. ευρώ, παίρνει βαθιά ανάσα σε ένα περιβάλλον αύξησης επιτοκίων. Στις 31/12/2022, όπως τονίζεται, στοιχεία ενεργητικού και υποχρεώσεων ύψους € 15,3 εκατ. και € 528,0 εκατ. αντίστοιχα ήταν εκτεθειμένα στον κίνδυνο των επιτοκίων.

    Μία μεταβολή των επιτοκίων κατά +/1% θα είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση –/+ € 5,1 εκατ. στην ενοποιημένη Κατάσταση Αποτελεσμάτων και στα ίδια κεφάλαια. Κι αυτό, διότι ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης των επενδύσεων του Ομίλου.

    Το επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου αποτελείται από ένα σταθερό περιθώριο πλέον ενός κυμαινόμενου επιτοκίου (EURIBOR), το οποίο εξαρτάται άμεσα από το ύψος και τις μεταβολές των επιτοκίων. Το γεγονός αυτό εκθέτει τον Όμιλο σε κίνδυνο ταμειακών ροών στην περίπτωση αύξησης του (EURIBOR).

    Η ολοκλήρωση της διάθεσης της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής στην ATTICA θα οδηγήσει μετά από πολλά χρόνια την Εταιρεία σε μία υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

    Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση των επιτοκίων, κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και αυξανόμενη διεθνή γεωπολιτική αστάθεια.

    Η ανωτέρω συναλλαγή θα επιτρέψει την εξάλειψη των χρηματοοικονομικών εξόδων ενώ η κερδοφορία που θα προκύψει από αυτήν θα ενισχύσει σημαντικά τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας κατά € 91 εκ. (με βάση τα οικονομικά στοιχεία της 31/12/2022).

    Η στρατηγική της MIG για το 2023 θα βασιστεί σε:

    -Επενδύσεις σε εισηγμένες και μη εταιρείες με σκοπό αφενός την αποκόμιση βραχυπροθέσμων κερδών και αφετέρου την ενίσχυση της κερδοφορίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

    -Εξέταση των εναλλακτικών τρόπων ενίσχυσης των κεφαλαίων.

    -Ενεργητική διαχείριση της επένδυσης στην σερβική εταιρεία ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, την RKB με στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέματα εσόδων, εξόδων, διαχείρισης διαθεσίμων, πωλήσεις ακινήτων και νέων επενδύσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Τρ. Πειραιώς: Με 87,7% στην MIG μετά την υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση

    MIG: Μηδενίστηκε σχεδόν η συμμετοχή της ομάδας του Μάριου Ηλιόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ