Business

Microsoft: Συνεργασία δισεκατομμυρίων με το Πεντάγωνο έναντι της Amazon

  • NewsRoom

Μπραντ Σμιθ, Πρόεδρος Microsoft


Η αμερικανική εταιρεία συστημάτων πληροφορικής πέτυχε μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η είδηση έγινε γνωστή χθες, Παρασκευή, μέσω σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Όπως καθιστά γνωστό η ανακοίνωση, η Microsoft ανέλαβε μια γιγαντιαία σύμβαση για την ανάπτυξη του συστήματος του υπουργείου, για την αποθήκευση δεδομένων στο Διαδίκτυο («cloud»), η αξία της οποίας ενδέχεται να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι ο ανταγωνιστής κολοσσός της Amazon διεκδικούσε επίσης το ίδιο έργο, ωστόσο η Microsoft ήταν εκείνη που κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συνεργασία.

Στόχος της σύμβασης JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), που προβλέπεται να έχει διάρκεια 10 ετών, είναι να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα πληροφορικής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της νέας αρχιτεκτονικής αποθήκευσης δεδομένων, το Πεντάγωνο αποφάσισε η σύμβαση να έχει μόνο έναν ανάδοχο, παρά να μοιραστεί σε πολλές εταιρείες, με πολλές προσκλήσεις υποβολής προσφορών.

Η Google αποσύρθηκε από την κούρσα τον Οκτώβριο του 2018, εξηγώντας ότι «δεν έλαβε εγγυήσεις» ότι η σύμβαση αυτή θα «συμμορφωνόταν προς τις αρχές [της] όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη».

Παρά τις επικρίσεις στη Σίλικον Βάλεϊ για τη συνεργασία εταιρειών με τον στρατό ή την αστυνομία στις ΗΠΑ, τόσο η Microsoft, όσο και η Amazon υπερασπίστηκαν, λίγο καιρό μετά την αποχώρηση της Google, τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

«Όλοι όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα εξαρτώνται από την αμυντική της ισχύ», είχε επιχειρηματολογήσει σε ανάρτησή του σε εταιρικό ιστολόγιο ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος, είχε επισημάνει πως η χώρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με «δυσκολίες», εάν «οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας γύριζαν την πλάτη στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας».

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο την αναβολή του διαγωνισμού, εν αναμονή έγκρισης του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Οι πιθανοί λόγοι επικράτησης της Microsoft έναντι της Amazon για την συνεργασία – μαμούθ με την αμερικανική κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηττημένη του διαγωνισμού Amazon θεωρείτο φαβορί για την εξασφάλιση της συνεργασίας. Ωστόσο, οι συχνές επικρίσεις του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού, Ελληνοαμερικανού Τζεφ Μπέζος φαίνεται ότι επισκίασαν την αρχική υπεροχή της Amazon.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ επιτίθεται σε τακτικά χρονικά διατήματα εναντίον της εφημερίδας The Washington Post, που δημοσιεύει πολύ συχνά ρεπορτάζ και απόψεις που δεν τον κολακεύουν.

Ο μειοδοτικός διαγωνισμός σημαδεύτηκε από καταγγελίες περί σύγκρουσης συμφερόντων, που επίσης προσέλκυσαν την προσοχή του Τραμπ. Η Oracle είχε εκφράσει ανησυχία για τον ρόλο πρώην υπαλλήλου της Amazon, που δούλευε πάνω στο έργο στο υπουργείο Άμυνας, αλλά κατόπιν αυτοεξαιρέθηκε από τη διαδικασία, πριν εγκαταλείψει το υπουργείο και επιστρέψει στην Amazon Web Services.

Σε ανακοίνωση της, η AWS ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της προκάλεσε «έκπληξη» και ότι, εάν οι προσφορές εξετάζονταν «αποκλειστικά» βάσει της αξίας τους, η έκβαση «ασφαλώς θα ήταν διαφορετική», ενώ ένα στέλεχός της είπε πως η εταιρεία του Μπέζος εξετάζει τρόπους να αμφισβητήσει την ανάθεση, που θεωρεί πως έπρεπε να γίνει σε αυτήν.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Έσπερ αυτοεξαιρέθηκε από τον έλεγχο του διαγωνισμού, διότι ένας γιος του εργαζόταν παλιότερα στην IBM. Η IBM ήταν ανάμεσα στους αρχικούς διεκδικητές της σύμβασης και είχε υποβάλλει προσφορά, που όμως είχε ήδη απορριφθεί.


ΣΧΟΛΙΑ