• Business

    Microsoft: Καταγγελία στην Κομισιόν από την γερμανική ανταγωνίστρια Alfaview

    • Μαρία Βε

    Satya Nadella, CEO Microsoft


    Αντιμέτωπη με μία ακόμη καταγγελία για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ βρίσκεται η Microsoft, από τη γερμανική ανταγωνίστρια Alfaview, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

    Αυτή είναι η δεύτερη καταγγελία μέσα σε μία εβδομάδα και αφορά την ομαδοποίηση του Microsoft Teams με το Office.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία βρίσκεται στο «ραντάρ» της ΕΕ από το 2020, όταν η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Slack που ανήκει στην Salesforce, κατήγγειλε τη σύνδεση των ομάδων με το Office, ενώ τώρα η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, ετοιμάζεται να ερευνήσει τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα.

    Η Alfaview, με έδρα την Καρλσρούη στη νοτιοδυτική Γερμανία και με εργατικό δυναμικό 500 ατόμων, δήλωσε ότι έχει υποβάλει παρόμοια καταγγελία με την Salesforce, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την Alfaview, η ομαδοποίηση και των δύο προϊόντων μαζί, δίνει στις ομάδες ένα μοναδικό πλεονέκτημα, το οποίο οι αντίπαλοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.

    Η σύνδεση του Teams με τις άλλες εφαρμογές του Microsoft 365, δημιουργεί ένα πολυπολικό πλεονέκτημα για τον αμερικανικό όμιλο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Alfaview, Νίκος Φωστηρόπουλος.

    Η Microsoft, σύμφωνα πάντα με το αποκλειστικό του Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει την συγκεκριμένη καταγγελία.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι, η Microsoft πρόσθεσε το Teams στο Office 365 το 2017 δωρεάν, με την εφαρμογή να αντικαθιστά τελικά το Skype για επιχειρήσεις.

    Καταγγελία και από την Google

    Πριν από περίπου ένα μήνα, στη δική της καταγγελία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από τον μακροχρόνιο αντίπαλο, την Microsoft, προχώρησε και η Google.

    Σε επιστολή προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), ισχυρίστηκε ότι η Microsoft χρησιμοποιεί αθέμιτους όρους αδειοδότησης για να «κλειδώσει τους πελάτες» και να ασκήσει έλεγχο στην αγορά υπολογιστικού νέφους, κοινώς στο cloud.

    Όπως αναφέρει το CNBC, η επιστολή εστάλη ως απάντηση σε ένα γενικό αίτημα της FTC για σχολιασμό από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά σχετικά με δυνητικά αντι-ανταγωνιστικές πράξεις στον κλάδο του cloud.

    Αιώνιοι “εχθροί”

    Η ιστορία μεταξύ Microsoft και Google, κρατάει αρκετά χρόνια. Το 2011, επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει και η Microsoft, υποστηρίζοντας ότι η Google  εκμεταλλεύονταν την κυρίαρχη θέση της στην αγορά των ηλεκτρονικών αναζητήσεων.

    “Η καταγγελίας μας εστιάζει στις δράσεις που έχει αναλάβει η Google για να εδραιώσει την κυριαρχία της στην αγορά της online αναζήτησης και διαφήμισης εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών”, δήλωσε τότε ο Brad Smith, νομικός σύμβουλος της εταιρείας.

    Η Microsoft υποστήριζε ότι η Google ενέτεινε τις προσπάθειες της να εμποδίσει την πρόσβαση σε περιεχόμενο και στοιχεία που οι ανταγωνιστές της χρειάζονται για να διαθέσουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στους καταναλωτές και να προσελκύσουν διαφημίσεις.

    Η ΕΕ ξεκίνησε στα τέλη του 2010 επίσημη έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα και προέβη σε αλλαγές του νομικού πλαισίου, που αφορά τέτοιου είδους θέματα.

    Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΕ

    Η Alfaview προέτρεψε την αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ να ξεκινήσει επίσημη έρευνα, λέγοντας ότι τα διορθωτικά μέτρα που προσφέρονται από τον αντίπαλό της στις ΗΠΑ, είναι ανεπαρκή.

    Η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα μετά την αποτυχία των διορθωτικών μέτρων της Microsoft, ανέφεραν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα νωρίτερα αυτό το μήνα. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει επίσημα, όμως η Microsoft υπόκειται ήδη σε άτυπη έρευνα.

    Ο αμερικανικός κολοσσός, στον οποίο επιβλήθηκε συνολικά πρόστιμο 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) την προηγούμενη δεκαετία για πρακτικές παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, προσφέρθηκε να μειώσει την τιμή του προϊόντος του Office χωρίς Teams, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν μεγαλύτερη μείωση, σύμφωνα με πληροφορίες.

    «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή στην έρευνά της, ενώ είμαστε ανοιχτοί σε ρεαλιστικές λύσεις που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της και εξυπηρετούν καλά τους πελάτες», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

    Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «Η αποτελεσματική επιβολή των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βέλτιστης απόδοσης των αγορών».

    Διαβάστε επίσης: 

    Satya Nadella: Αμοιβές άνω του 1 δισ. δολαρίων για τον ισχυρό άνδρα της Microsoft

    Top Ships (Ευάγγελος Πιστιόλης): Εξασφαλισμένα έσοδα 352 εκατ. δολάρια

    Microsoft: Παίρνει παράταση τριών μηνών από την Activision για το deal των 75 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ