• Business

    Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

    • Bloomberg
    Satya Nadella, CEO της Microsoft

    Satya Nadella, CEO της Microsoft


    Η Microsoft θα επενδύσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υποδομών cloud computing και τεχνητής νοημοσύνης στην Ινδονησία, ποντάροντας στην μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας για να τονώσει την ανάπτυξη της.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Satya Nadella ανακοίνωσε την επένδυση, που θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Joko Widodo στην Τζακάρτα, την Τρίτη. Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει στην εκπαίδευση 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία με δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων 840.000 ατόμων στην Ινδονησία.

    Περιοδεία στην ΝΑ Ασία

    Ο επικεφαλής της Microsoft πραγματοποιεί περιοδεία σε τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η περιοχή, που κάποτε παρέμενε στο περιθώριο καθώς οι επιχειρηματίες επικεντρώνονταν σε γιγαντιαίες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία, έχει γίνει πιο δημοφιλής τελευταία. Με τους CEO να ερίζουν για μία θέση, σε μία  εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

    Είναι ένα από τα μεγαλύτερα “πεδία μάχης” για τους τεχνολογικούς κολοσσούς και τις νεοφυείς επιχειρήσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Πριν από τον Nadella, ο Jensen Huang της Nvidia Corp. και ο Tim Cook της Apple πραγματοποίησαν επίσης υψηλού προφίλ επισκέψεις στην περιοχή, στοχεύοντας στον νεανικό και τεχνολογικά καταρτισμένο πληθυσμό καθώς η κινεζική ανάπτυξη φθίνει.

    «Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι η επόμενη σημαντική καμπή στην καμπύλη της ανάπτυξης του ΑΕΠ», δήλωσε ο Nadella σε εκατοντάδες παρευρισκόμενους σε μια εκδήλωση της εταιρείας στην Τζακάρτα, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών λογισμικού, υπουργών και Διευθυνόντων Συμβούλων. «Αυτό πρόκειται να έχει πραγματικό αντίκτυπο ακόμη και στην Ινδονησία, όπου θα έχουμε στην περιοχή επιπλέον ανάπτυξη 10% -12%».

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί την βασική ατζέντα του Nadell, ο οποίος καθώς διασχίζει χώρες και παραβρίσκεται σε συνέδρια από την Ινδία μέχρι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προτρέποντας τα κράτη και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τεχνολογία και να εκπαιδεύσουν τους πληθυσμούς τους, ενώ παράλληλα μιλάει για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης να αναδιαμορφώσει ολόκληρες οικονομίες.

    Αργότερα αυτή την εβδομάδα, προγραμματίζει να επισκεφθεί την Μπανγκόκ και την Κουάλα Λουμπούρ.

    Aγώνας δρόμου για την κυριαρχία στην AI

    Η Microsoft και οι ανταγωνιστές της, όπως η Google της Alphabet και η Meta Platforms, πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για την κυριαρχία στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Η εταιρεία με έδρα το Redmond της Washington, η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την OpenAI για να καλύψει το προβάδισμα δύο δεκαετιών της Google στην αναζήτηση στο διαδίκτυο.

    Ποντάρει στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να κερδίσει το προβάδισμα, και προσβλέπει στην Ασία ως σημαντική αγορά αλλά και ως δεξαμενή ταλέντων.

    Η Ινδονησία είναι έτοιμη να προσφέρει κίνητρα στη Microsoft για τις επενδύσεις της, δήλωσε ο συντονιστής υπουργός Ναυτιλιακών και Επενδύσεων Luhut Panjaitan στην εκδήλωση. «Όποιο όφελος έχετε στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη – οπουδήποτε – εμείς μπορούμε να σας δώσουμε περισσότερα», είπε.

    Η χώρα πρότεινε το νησί Μπαλί και τη νέα πρωτεύουσα της Νουσάνταρα ως πιθανές τοποθεσίες για το κέντρο έρευνας και δεδομένων της Microsoft, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών Budi Arie Setiadi.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια για να προσφέρει διπλή υπηκοότητα στον ειδικευμένο απόδημο πληθυσμό της, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ανακόψει το brain drain των ταλέντων της περιοχής.

    Η Microsoft αξιοποίησε μια επένδυση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI για να δημιουργήσει μια σειρά από βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης και άλλα χαρακτηριστικά που ενσωμάτωσε σε προϊόντα που κυμαίνονται από τα Windows και το Office έως την μηχανή αναζήτησης Bing, πολλά από τα οποία επιβαρύνουν τους πελάτες με πρόσθετα τέλη χρήσης.

    Η εταιρεία δαπανά υψηλά ποσά για να επεκτείνει το παγκόσμιο δίκτυο των κέντρων δεδομένων της, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης – με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να φτάνουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τρίμηνο Μαρτίου.

    Ο Nadella, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της Microsoft πριν από 10 χρόνια, έχει μιλήσει πολλές φορές για τις δυνατότητες της τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική Ασία. Η περιοχή εξελίσσεται γρήγορα ως ανταγωνιστικό πεδίο μάχης και βάση παραγωγής για τις αμερικανικές εταιρείες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι της Κίνας, η οποία παλεύει με τους αυξανόμενους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

    Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ινδία τον Φεβρουάριο, ο Nadella κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν δυναμικά στην τεχνολογία και δεσμεύτηκε να εκπαιδεύσει 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην πατρίδα του με δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Η Microsoft άνοιξε το πρώτο data center στην Μαλαισία πριν από περίπου τρία χρόνια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ελληνικός Τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Microsoft Office Specialist 2024

    Microsoft: Στα 61,8 δισ. δολάρια τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο με βοήθεια από cloud και τεχνητή νοημοσύνη

    Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ