• Business

    Microsoft: Επενδύει 1,5 δισ. δολ. στην κορυφαία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης των ΗΑΕ

    • Bloomberg
    O Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ

    O Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ | Πηγή: Microsoft


    Η Microsoft θα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κορυφαία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, G42, ενισχύοντας τη δέσμευση της εταιρείας με έδρα το Άμπου Ντάμπι, να μειώσει την παρουσία της στην Κίνα.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της G42 και η G42 θα χρησιμοποιήσει το cloud Azure της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης της.

    Η συμφωνία, που αποτελεί επέκταση μιας υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, αναπτύχθηκε σε διαβούλευση με τις κυβερνήσεις των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, δήλωσαν σε συνέντευξη ο Smith και ο Διευθύνων Σύμβουλος της G42, Peng Xiao.

    «Η Microsoft είχε ισχυρή ενθάρρυνση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση», δήλωσε ο Smith. «Αυτό αντικατοπτρίζει την αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση της σημασίας της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και της σημασίας της συνεχούς ενθάρρυνσης υπεύθυνων εταιρειών όπως η G42 και η Microsoft να βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο της ίδιας της τεχνολογίας, αλλά και των κορυφαίων στον κόσμο προτύπων ασφάλειας και υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης».

    Η συνεργασία έρχεται μετά τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της εταιρείας της Μέσης Ανατολής, στις οποίες η G42 συμφώνησε να αποεπενδύσει από την Κίνα και να στραφεί στην αμερικανική τεχνολογία.

    Η G42 πραγματοποίησε συνομιλίες με το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και κατέληξε σε συμφωνία πέρυσι, σύμφωνα με πηγές του bloomberg. Mε βάση τη συμφωνία, η G42 θα πρέπει να μειώσει την παρουσία της στην Κίνα ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν.

    Η G42, η οποία πρωτοστατεί στην είσοδο των ΗΑΕ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, διαθέτει επιχειρήσεις που καλύπτουν τα πάντα, από το cloud computing μέχρι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Αποτελεί μέρος της αυτοκρατορίας των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΑΕ, Σεΐχη Tahnoon bin Zayed Al Nahyan.

    Η επένδυση δίνει στη Microsoft μειοψηφικό μερίδιο στην G42, δήλωσε ο Xiao, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει οικονομικούς όρους ή να τα κεφάλαια που θα ξοδέψει η G42 στις υπηρεσίες cloud της Microsoft.

    Η Microsoft, με έδρα το Redmond της Washington, και η G42 θα δημιουργήσουν επίσης ένα fund 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για προγραμματιστές.

    Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ότι μελλοντικά η Microsoft θα φιλοξενήσει ορισμένες από τις δικές της εφαρμογές στα data centers (κέντρα δεδομένων) της G42 προκειμένου να προσεγγίσει πελάτες στην Αφρική και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ο Smith.

    «Υπάρχουν αγορές σήμερα στις οποίες ούτε η Microsoft ούτε καμία άλλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας δεν διαθέτουν πραγματική παρουσία σε κέντρα δεδομένων», είπε. «Αυτό είναι το είδος της συνεργασίας που μπορεί πραγματικά να φέρει το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη στον παγκόσμιο νότο ίσως και μια δεκαετία πιο γρήγορα από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά».

    Η συμφωνία επένδυσης, που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Smith στο Άμπου Ντάμπι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είναι προϊόν διαπραγματεύσεων ενός έτους με κυβερνητικούς αξιωματούχους και των δύο χωρών.

    Τον Φεβρουάριο, ο Xiao της G42 δήλωσε σε συνέντευξη ότι η εταιρεία θα μείωνε την παρουσία της στην Κίνα και δεσμεύτηκε να επενδύσει σε βασικές δυτικές αγορές.

    Στις συνεργασίες της G42 περιλαμβάνεται και μία με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία του Κόλπου στο πλαίσιο της επέκτασης της στα ΗΑΕ και την ευρύτερη περιοχή.

    Η G42 δεν αναζητά περισσότερες επενδύσεις, αλλά αναζητά πρόσθετες συνεργασίες, δήλωσε ο Xiao. «Μέσω αυτής της βασικής σχέσης με τη Microsoft, θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με πολύ περισσότερους παγκόσμιους εταίρους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud computing».

    Διαβάστε ακόμη:

    Microsoft: Επένδυση μαμούθ $2,9 δισ. στην Ιαπωνία – Τι σχεδιάζει ο τεχνολογικός κολοσσός

    Γιάννα Ανδρονοπούλου (Microsoft): Στα μεγαλύτερης κλίμακας έργα στην Ευρώπη το mAIgov

    Apple: «Miami Vibes» με νέα γραφεία στην εύπορη πλευρά της Φλόριντα



    ΣΧΟΛΙΑ