• Business

    Τι απαντούν ΟΤΕ, Vodafone, Wind για τα τιμολόγια στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

    Από αριστερά:: Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind

    Από αριστερά:: Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind


    Τη μείωση της φορολογίας στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αντέτειναν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην παρότρυνση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προχθές στο συνέδριο του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και χθες του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο 21ο Infocom, το μεγάλο συνέδριο για τις τηλεπικοινωνίες, για μείωση των τιμών στα data της κινητής τηλεφωνίας, χωρίς όμως να είναι αρνητικοί.

    Ο κ. Πιερράκακης κατή τη συζήτηση στο Infocom με τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των ΟΤΕ, Vodafone και Wind, Μιχάλη Τσαμάζ, Χάρη Μπρουμίδη και Νάσο Ζαρκαλή αντίστοιχα αναφέρθηκε στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποκρυστάλλωση του ποιες είναι οι πραγματικές τιμές και να καταγραφούν. Στη συνέχεια, επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει οι τιμές στα δεδομένα να πέσουν «γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας».

    Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι «αντιλαμβανόμαστε τις εταιρείες ως αρωγούς στην μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά. Και έχουμε ήδη καλά παραδείγματα στις συνεργασίες μεταξύ μας, που είναι ενέργειες με προστιθέμενη αξία. Εμείς από την πλευρά μας δεν επιθυμούμε να συμπιέσουμε την αγορά. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις. Ωστόσο, ζητάμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα – με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ – και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία».

    Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι φόροι είναι υψηλοί στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι όσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωσή τους. Από το βήμα του Infocom δεν θέλησε να δεσμευτεί περαιτέρω και παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα λάβει συνολικά η κυβέρνηση.

    Από την πλευρά των εταιρειών ο κ. Τσαμάζ είπε πως «υπάρχει στρεβλή απεικόνιση της κατάστασης στην Ελλάδα γιατί οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί συγκρίνουν διαφορετικά πράγματα». Πρόσθεσε πως «έχουμε από τη μία τις τιμές τιμοκαταλόγου και από την άλλη τις πραγματικές που έχουν μεγάλη διαφορά, ενώ η φορολογία είναι περίπου στο 39%». Σύμφωνα με τον ίδιo «αν αφαιρέσουμε το ποσοστό φόρου σε όλες τις περιπτώσεις η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο. Η πτώση τιμών ανά λεπτό στην ομιλία ή ανά GB ήταν σημαντική. Από το 2014 μέχρι σήμερα στην Cosmote υπήρξε ετήσια πτώση κοντά στο 37% στα data». Ο κ. Τσαμάζ κατέληξε λέγοντας πως «από τη στιγμή που έρχεται η πολιτεία με τέτοιο αίτημα που λέει «να συμβάλλετε και εσείς», το λαμβάνουμε υπόψη, συζητάμε με τον υπουργό, ακούσαμε τις επιθυμίες του πρωθυπουργού και σχεδιάζουμε ανάλογες ενέργειες».

    Ο κ. Μπρουμίδης επικαλέστηκε μια σειρά από στοιχεία όπως, μεταξύ άλλων, ότι «στην Vodafone τα έσοδα κινητής τηλεφωνίας από το 2009 μέχρι το 2016 έπεσαν κατά 62%, ενώ η κίνηση στο δίκτυο φωνής ανέβηκε 38% και στα δεδομένα ήταν 600πλάσια. Η τιμή ανά λεπτό μειώθηκε 50% στη φωνή και 82% ανά GB στα δεδομένα». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Vodafone «οι τιμές της κινητής τηλεφωνίας είναι 15% κάτω από μέσο όρο της Ευρώπης χωρίς τους φόρους, αλλά όταν μπαίνουν οι φόροι πηγαίνουν 10% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.». Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας που, όπως είπε, είναι αντίστοιχη αγορά με την Ελλάδα. Εκεί η θυγατρική της Vodafone πληρώνει φόρους περί τα 171 εκατ. ευρώ, ενώ η Vodafone Ελλάδας πληρώνει περί τα 285 εκατ. ευρώ. «Αν θέλετε να κάνετε την κινητή τηλεφωνία πιο ελκυστική μειώστε τους φόρους» κατέληξε ο κ. Μπρουμίδης.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, «το μεγάλο λάθος του κλάδου είναι πως υπονόμευσε την αξιοπιστία του, με συνεχείς προσφορές, με συνεχή διαπραγμάτευση με τους καταναλωτές και έχουμε καταλήξει στο να έχει ο κάθε πελάτης την δική του τιμή». Ο κ. Ζαρκαλής πρόσθεσε πως από τη στιγμή που «τίθεται σε γενικό πλαίσιο η προτροπή για τις τιμές, θα είμαστε αρωγοί. Κυρίως θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την οξύμωρη εμπορική πρακτική με τη μεγάλη απόσταση μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών». Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε να «να προστατευθεί ο κλάδος γιατί δεν πρέπει να ενισχυθεί η αίσθηση πως ο καταναλωτής πληρώνει ακριβές υπηρεσίες».



    ΣΧΟΛΙΑ