• Business

    Μιχάλης Στασινόπουλος: Πώς οδηγεί την Viohalco στην νέα εποχή

    Μιχάλης Στασινόπουλος, Βιοχάλκο


    Το “ντεμπούτο” της στο Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιεί σήμερα ως ενοποιημένος όμιλος η ΕλβάλΧαλκόρ, το “βαρύ χαρτί” του ομίλου Viohalco που αποτελεί σήμερα μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες στην αγορά της έλασης αλουμινίου, και η μοναδική που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Η ΕλβάλΧαλκόρ “κληρονομεί” την τιμή εκκίνησης της μετοχής της Χαλκόρ (1,73 ευρώ), η οποία παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο 225% το 2017 και επιπλέον 26,3% τον πρώτο μήνα του 2018, ενώ μπαίνει και με το “καλημέρα” στο top-20 των αποτιμήσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 650 εκατομμύρια ευρώ, μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ 375.241.586 νέων μετοχών της, με νέα ονομαστική αξία 0,39 ευρώ εκάστη. Επόμενος στόχος της εταιρείας τώρα φαίνεται ότι είναι η είσοδός της στον δείκτη FTSE25, κάτι που για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά, και πιθανότατα μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε κινήσεις από τη διοίκηση της εταιρείας προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Τα οικονομικά δεδομένα της ΕλβάλΧαλκόρ δείχνουν ότι πρόκειται για έναν πραγματικό “γίγαντα” με θεαματικά για τα ελληνικά στοιχεία: με βάση τους αριθμούς της 30ής Ιουνίου του 2017, ο ενοποιημένος όμιλος θα διαθέτει ενεργητικό ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια της τάξεως των 644 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 544 εκατ. ευρώ, και με καθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕλβάλΧαλκόρ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο εξασφάλισε δάνειο 70 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει για τεχνικές και κτιριακές υποδομές, το οποίο θα απαιτήσει περαιτέρω χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες και κεφάλαιο κίνησης ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

    Επίσης, πρόσφατα η EλβάλΧαλκόρ υπέγραψε συμφωνητικό με τη βελγική εταιρεία Koramic Holding SA για την αγορά μέσω αύξησης κεφαλαίου του 50% της ολλανδικής Nedzink BV, βάσει του οποίου θα εισφέρει περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μέρους ενός επενδυτικού προγράμματος 20 εκατ. ευρώ της Nedzink.

    Σημειωτέον ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί και την επιστροφή της Ελβάλ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο η εταιρεία είχε ενταχθεί το 1996, ενώ αποσύρθηκε από το ταμπλό στις 25 Φεβρουαρίου του 2016. Πρόκειται για μία εταιρεία που κατέκτησε ολόκληρη την Ευρώπη με το Elval grain, το βραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο προϊόν της που έφερε την καινοτομία στην αγορά της μεταφοράς αλουμινίου, ενώ συνολικά εξάγει το 90% των προϊόντων της σε 75 χώρες του κόσμου.

    Η Ελβάλ έχει δημιουργήσει επίσης ένα σύγχρονο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ) στο Μαρούσι Αττικής, το οποίο αγοράζει και συσκευάζει μεταχειρισμένα αλουμινένια κουτιά και τα προωθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα, όπου ανακυκλώνονται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Άλμα 3,5% για τις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το «μυστικό όπλο» των τεσσάρων τραπεζιτών για τα stress tests

     ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Η ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες και ο παράγοντας Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ