• Business

    Μιχάλης Στάγκος (Beyond 4.0): Θέλουμε Ζούγκεμπεργκ και Έλον Μασκ στην Beyond σε 5 χρόνια- Τα σχέδια για το fund L-Stone

    Μιχάλης Στάγκος, Industry Disruptors


    Από τα πιο ανήσυχα πνεύματα του οικοσυστήματος των start-ups, ο Μιχάλης Στάγκος, βρίσκεται πίσω από κάθε προσπάθεια στήριξής τους  και έχει πιστέψει όσο λίγοι στις δυνατότητες των νέων να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν μέσω των start-ups. Ξεκίνησε με τους Industry Disruptors το 2011, κινητοποίησε τους πάντες για να γίνει το Digital Greece στη ΔΕΘ το 2018 και σήμερα κάνει όνειρα για τη Beyond 4.0 AI, τη νέα έκθεση που συνδιοργάνωσαν οι  HelexpoIndustry Disruptors, Βe Best , να γίνει σε λίγα χρόνια, η έκθεση – διεθνές γεγονός που θα συγκεντρώνει τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας τεχνολογικής κοινότητας.

    Με αφορμή την πρώτη έκθεση Beyond 4.0 που ολοκληρώθηκε χθες, μιλάει στο mononews.gr για τα όνειρά του και το νέο fund L-Stone.

    Πώς πήγε η πρώτη Beyond 4.0 και πώς μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον;

    Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά της Beyond 4.0 και ο στόχος ήταν να γίνει η αρχή, για να τοποθετηθεί η χώρα στα διεθνή γεγονότα τεχνολογίας και η έκθεση να γίνει μια διεθνής πλατφόρμα όπου θα αναδεικνύονται νέα προϊόντα και υπηρεσίες και σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ξεκινά ένα νέο ταξίδι με στόχο να γίνει η Beyond 4.0 ένα εκθεσιακό γεγονός που δε θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες διεθνείς τεχνολογικές διοργανώσεις. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ευκαιρία και ειδικά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που είναι ένας τομέας όπου υπάρχει κενό γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί κανένα ανάλογο γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα.

    Και όπως βλέπουμε τον Έλον Μάσκ και τον Ζούγκεμπεργκ να πηγαίνει στο Web Summit και στη Βαρκελώνη, θέλουμε σε λίγα χρόνια να έρχονται στην Ελλάδα για ένα σημαντικό τεχνολογικό γεγονός – και όχι μόνο το καλοκαίρι με το superyacht. Να γίνουμε πόλος έλξης και για το ταλέντο, την καινοτομία και  τα πλεονεκτήματα της χώρας των επιχειρήσεων που βρίσκεται και στην Ελλάδα και στην περιοχή Βαλκανίων και Ανατολικής Ευρώπης.

    Αν παραμείνει η δυναμική που καταγράφηκε φέτος, αυτό μπορεί να γίνει, και σε 5 χρόνια  η BEYOND να γίνει η έκθεση που ονειρευόμαστε στο AI.

    Πώς πήγε η πρώτη χρονιά;

    Φέτος η έκθεση έκανε ένα πολύ  δυναμικό ξεκίνημα παρά τις πολύ αντίξοες συνθήκες. Σιγουρευτήκαμε  ότι θα γίνει αφού είδαμε ότι θα γίνει η ΔΕΘ και ουσιαστικά ενεργοποιηθήκαμε πριν ενάμισι μήνα. Στα μέσα Αυγούστου ξεκαθάρισε ότι θα γίνει η ΔΕΘ και από τότε ξεκινήσαμ την προετοιμασία. Τελικά ήρθαν 120 εταιρείες χάρη στη βοήθεια του ΣΕΠΕ, τη δομική συνεργασία με την Helexpo και την BBEST που είναι ο πιο σημαντικός εταίρος, τη στήριξη του κλάδου και τη σημαντική στήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Και η στήριξη ήταν ουσιαστική γιατί εδώ έγιναν ανακοινώσεις, όπως για το πρόγραμμα των 320 εκ για τις smartcities. Μια έκθεση καθορίζεται από τέτοιες ανακοινώσεις, νέων προϊόντων νέων υπηρεσιών και ειδήσεων.  Και είχαμε και τη σημαντική στήριξη της ΚΕΔΕ, με τη βοήθεια του δημάρχου κ. Παπαστεργίου που έβαλε και αυτός πλάτη και ήρθαν οι Δήμοι από όλη την Ελλάδα.

    Οι  Industry Disruptors ήταν το πρώτο σου εγχείρημα στήριξης των startups. Πώς ξεκίνησαν και ποια είναι τα σχέδιά σου σήμερα;

    Οι Industry Disruptors ξεκίνησαν το 2011 γιατί ένιωσα ότι είναι ανάγκη  να κάνουμε κάτι για τη χώρα, μια εποχή που ήταν πολύ δύσκολη με  67,5% ανεργία στους νέους. Τότε είχα μια πρόσκληση στο εξωτερικό στην Endeavour Τουρκίας και είδα πως λειτουργούσαν τα οικοσυστήματα των startups και πόσο έχουν βοηθήσει.  Όταν γύρισα πίσω και είπα κάτι πρέπει να κάνουμε.

    Θέλησα λοιπόν να βοηθήσω κι εγώ να φτιάξουμε αυτό το οικοσύστημα. Τότε κάναμε 4 πράγματα, την επιχειρηματική ανακάλυψη, μέσω διαγωνισμών, με βραβεία, χτίσαμε τα εκπαιδευτικά εργαλεία, θερμοκοιτίδα, accelerator για να ανακαλύπτουμε τα νέα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να πατάνε στα πόδια τους. Μετά τα βοηθούσαμε στη δικτύωση, με τις μεγάλες εταιρείες, με τους θεσμικούς και το τελευταίο βήμα να τους φέρουμε σε επαφή και με τους επενδυτές.

    Στη δεκαετία αυτή άλλαξε το οικοσύστημα. Έγιναν δύο γενιές funds, πετυχημένες start-ups, ανάπτυξη, αποεπενδύσεις.

    Σήμερα οι Industry Disruptors παραμένουν ένας φορέας που βοηθάει αλλά πλέον κοιτάμε την επόμενη μέρα. Και πλέον έχουμε δύο στόχους. Την Beyond 4.0 που θέλουμε να γίνει ένα μεγάλο γεγονός, μια έκθεση- event διεθνούς ακτινοβολίας, που θα φέρνει κοντά τις   μεγάλες επιχειρήσεις με τις start-ups με τα θεσμικά όργανα και τα funds.

    Το δεύτερο που ξεκινάμε είναι  έναν επενδυτικό βραχίονα, ένα fund που θα επενδύει σε αυτές τις εταιρείες και θα τις βοηθάει να εξελιχθούν κιόλας,  μεταφέροντας τους την τεχνογνωσία που έχουμε. Είμαστε τρεις διαχειριστές ο Τζέισον Μανωλόπουλος και ο Θωμάς Αθανασίου κι εγώ και το νέο κεφάλαιο λέγεται L-stone Capital, L από τη Λυδία Λίθο. Ψάχνουμε και ανακαλύπτουμε χρυσό. Αρχικά συγκεντρώνουμε 15 εκατ. από ίδια κεφάλαια και ουσιαστικά το fund θα είναι 30 εκατ. μαζί με τη χρηματοδότηση.

    Από το 2022 θα ξεκινήσουμε τις τοποθετήσεις, με στόχο να τοποθετήσουμε τα κεφάλαια σε  10-20 εταιρείες σε Ελλάδα και Ευρώπη με έμφαση στους κλάδους των mega trends, όπως είναι η υγεία, η αγροδιατροφή, η ενέργεια, βιωσιμότητα και τεχνολογία, με επενδυτική περίοδο 4 χρόνια.

    Who is who

    Ο Μιχάλης Στάγκος, είναι συνιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει συσταθεί με όραμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος και στόχο την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες μέσα από ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Είναι διευθυντής του Founder Institute στην Αθήνα, του μεγαλύτερου προγράμματος κατάρτισης επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων παγκοσμίως, το οποίο βοηθά επίδοξους επιχειρηματίες να ιδρύσουν βιώσιμες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Από το 2012 είναι οργανωτής, συντονιστής της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας. Είναι επίσης Curator και Συνιδρυτής του Ted Med Live Athens, που διοργανώθηκε το 2013 για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Από το 2021 ξεκίνησε   μαζί με τη ΔΕΘ και την BBEST, την έκθεση- συνέδριο τεχνολογίας Beyond 4.0 AI, και είναι ένας από τους διαχειριστές του νέου fund , του L-Stone.

      Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ